Botoxbehandeling van de kauwspieren
U krijgt een behandeling met botulinetoxine type A (in de volksmond: botox) bij de Mond- Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) of de tandarts-gnatholoog. Lees hier meer over deze ingreep en over wat u kunt verwachten.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Waarom een behandeling met botox?
Botox is een medicijn dat de spieren verzwakt door tijdelijk lokaal de zenuwen te blokkeren. Een bekende toepassing is de cosmetische behandeling van bepaalde spieren van het gezicht waardoor er minder rimpels ontstaan. U hebt een medische reden voor de behandeling met botox.
Door overactiviteit van de kauwspieren kunnen deze pijnlijk worden. Ook de kaakgewrichten en de tanden en kiezen kunnen hierdoor overbelast raken en pijnklachten veroorzaken.
Soms gaat dit gepaard met zwelling van de kauwspieren ter plaatse van de kaakhoeken en voor de oren. Dit wordt hypertrofie genoemd. Dit is een onschuldig verschijnsel, maar het kan soms een storende verandering van de vorm van het gezicht geven.
Het duurt enkele weken voordat u effect gaat merken van de botox op de pijnklachten. Daarnaast kan ook de zwelling (hypertrofie) van de kauwspieren bij de kaakhoeken geleidelijk minder worden. Het duurt enkele weken tot maanden voordat dit effect zichtbaar is.
Het effect van de botox is tijdelijk; meestal 2 tot 3 maanden. Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de overbelasting van de kauwspieren aan te pakken, zoals tandenknarsen, klemmen of andere mondgewoonten. De MKA-chirurg of gnatholoog bespreekt dit met u.
Hoe verloopt de behandeling?
Praktische tips
Wat neemt u mee?
Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:
- een geldig identiteitsbewijs
- uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).
Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.
Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.
Opleidingsziekenhuis
In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassistenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.
Bekijk uw zorgverzekering
Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:
- Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
- Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
- Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?