Er zijn 2 soorten navelbreuken:
- de aangeboren navelbreuk;
- de op latere leeftijd ontstane navelbreuk.
De aangeboren navelbreuk
Een aangeboren navelbreuk geneest meestal vanzelf voor de leeftijd van 3 jaar. Er is dan ook geen sprake van een ernstige aandoening. Beklemming van een navelbreuk op de kinderleeftijd is zeldzaam.
Behandeling
Als de breuk met 3 jaar nog niet is verdwenen, kan een operatie overwogen worden. Bij meisjes zal dit eerder besloten worden, in verband met mogelijke problemen van de navelbreuk bij een latere zwangerschap. Deze operatie gebeurt in dagbehandeling.
De navelbreuk op latere leeftijd (boven 12 jaar)
Deze breuk ontstaat als gevolg van verhoogde druk in de buikholte. Soms kan dit in combinatie zijn met een zwakke plek in de buikwand. Dit kan zijn door zwangerschappen, overgewicht, zwaar lichamelijk werk, enzovoort. De navel is de dunste laag van de buikwand. Door deze omstandigheden kan daar een breuk ontstaan. De inhoud van de navelbreuk bestaat meestal uit vetweefsel. Bij grote breuken kan het ook uit een deel van de darmen bestaan. Een navelbreuk hoeft geen klachten te geven. Als de navelbreuk vast komt te zitten, zal de pijn toenemen. Als de inhoud bestaat uit vetweefsel, zal dit geen levensbedreigende situatie geven. Als er darm in de breuk vast raakt, is dit wel het geval.
Behandeling
Als er geen klachten zijn, hoeft u niet perse geopereerd te worden. Heeft u vaak pijnklachten of een steeds terugkerende beklemming? Dan is opereren wel aan te raden. Het soort operatie hangt af van de grootte van de breuk. Een kleine breuk kan behandeld worden door het sluiten van de breukpoort. Deze ingreep kan vaak in dagbehandeling gebeuren. Als de breuk wat groter is, wordt gebruik gemaakt van kunststofmateriaal om de buikwand te verstevigen. Er is dan vaker een opname nodig. Soms wordt tijdelijk een wonddrain achtergelaten.