Headerafbeelding
wachtkamer polikliniek Cardiologie
Behandeling

Dabigatran

Dabigatran is een krachtig bloedverdunnend middel.

Dabigatran (Pradaxa®) werkt ongeveer hetzelfde als de bloedverdunners die ook via de Trombosedienst gegeven worden (bijvoorbeeld het middel acenocoumarol). Het voordeel van dabigatran is dat u niet telkens de dikte van het bloed hoeft te laten controleren. Voor een goede werking van het medicijn is het wel belangrijk dat u dabigatran op de juiste manier inneemt. Daar vindt u hier meer informatie over.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code CAR-131
Laatste revisie: 21 augustus 2024 - 11:26
Hoe verloopt de behandeling?

Dabigatran

Uw arts spreekt met u af welke dosering u krijgt van dabigatran. De dosis hangt af van uw persoonlijke situatie en kan zijn:

O 2 keer per dag 150 milligram.

O 2 keer per dag 110 milligram.

  • Als u ook andere bloedverdunners gebruikt, geeft uw arts duidelijk aan met welke u moet stoppen en wanneer u met dabigatran moet starten.
  • Dabigatran moet u verspreid over de dag innemen. U doet dit op een vast moment ’s ochtends en ’s avonds.
  • Neem het medicijn in met een slokje water en eventueel met wat eten.

Dosis vergeten?

Om ervoor te zorgen dat uw bloed dun genoeg blijft, is het heel belangrijk dat u geen enkele dosis overslaat! Mocht dit toch een keer gebeuren? Dan moet u het volgende doen:

  • Is het vaste tijdstip van uw volgende dosis over 6 uur of later? Dan kunt u de gemiste dosis alsnog innemen.
  • Is het vaste tijdstip van uw volgende dosis binnen 6 uur? Sla dan de gemiste dosis over. U mag dan de gemiste dosis niet alsnog innemen.

Geneesmiddelen en milieu

  • Bestel niet meer medicijnen dan u denkt nodig te hebben.
  • Spoel medicijnen niet door de gootsteen of de WC en gooi ze niet in de vuilnisbak.
  • Lever oude medicijnen in bij de apotheek als u ze niet meer gebruikt. Als u medicijnen op de juiste manier afvoert, worden ze op een verantwoorde manier vernietigd en komen ze niet in het milieu terecht.

Betrouwbare informatie over medicijnen nodig?

Kijk hiervoor op www.apotheek.nl

Bijsluiter

In de bijsluiter van de apotheek vindt u meer informatie over het gebruik van dabigatran. Lees deze informatie goed door! Met vragen kunt u terecht bij uw apotheker of arts.

Het bloedverdunnende effect van dabigatran kan als bijwerking hebben dat er makkelijker bloedingen optreden. U krijgt dan bijvoorbeeld spontaan blauwe plekken of een huid- of neusbloeding. Is dit bij u het geval? Overleg dan altijd eerst met uw arts vóórdat u met het medicijn stopt!

Gebruikt u ook andere medicijnen? Dan kan de werking van dabigatran versterkt of verzwakt worden. Bij het vaststellen van de dosis dabigatran heeft uw arts hier al rekening mee gehouden. Uw apotheek controleert dit ook nog een keer.

Verandert er na de start met dabigatran nog iets aan uw medicijnen? Laat dan altijd controleren of deze verandering invloed kan hebben op het gebruik of de dosering van de dabigatran. Uw arts of apotheker kunnen u hierover adviseren.

Als u nog vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Cardiologie, telefoonnummer (073) 553 60 40.