Behandeling

Gips stompkoker bij onderbeen amputatie

Wanneer er is besloten dat bij u het onderbeen wordt geamputeerd, kan soms een gips stompkoker nodig zijn. De eerste stompkoker wordt aangelegd op de operatiekamer.

Informatie over de stompkoker

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CHI-167
Laatste revisie: 21 augustus 2024 - 15:06
Informatie over de stompkoker

Gips stompkoker bij onderbeen amputatie

Waarom krijgt u meteen na de operatie een stompkoker?

Na een amputatie van het onderbeen legt de gipsverbandmeester meteen een stompkoker aan. Dit gebeurt om 3 redenen:

  • De stompkoker beschermt de wond en draagt zo bij aan een snelle genezing van de wond.
  • De stompkoker voorkomt zoveel mogelijk stuwing (oedeem) in het onderbeen, zodat er zich een goede stomp vormt (conisch). Dit is belangrijk voor het aanmeten van een eventuele tijdelijke prothese. 
  • De stompkoker gaat verkorting van de spieren aan de achterzijde van het bovenbeen tegen. Hiermee wordt dwangstand van de knie voorkomen.

Wekelijkse controle

U komt na de operatie 1 keer per week op controle bij de gipsverbandmeester en behandelend arts. Dit is ongeveer 3 tot 4 weken nodig. De koker wordt bij iedere controle verwijderd. De wond en de stomp wordt gecontroleerd en dan legt de gipsverbandmeester de koker opnieuw aan. Uw behandelend arts bespreekt samen met u het vervolgtraject voor revalidatie.

Hoe verzorgt u de stompkoker?

  • Zorg dat het gips niet nat wordt.
  • Houd uw been hoog met kussens onder de stomp. Dit voorkomt/vermindert vochtophoping (oedeem).
  • Beweeg uw heup regelmatig. Door te weinig bewegen kunnen de spieren in uw heup verkorten. U moet 2 keer per dag 15 tot 30 minuten op uw buik gaan liggen, met uw hoofd gedraaid naar de niet-geamputeerde zijde. Zo worden de heupspieren gestrekt. Als u zo niet kunt gaan liggen, ga dan helemaal plat op uw rug liggen. Verdere oefeningen krijgt u van de fysiotherapeut.
  • Wilt u op uw zij slapen? Plaats dan een kussen tussen uw benen.

Zwachtelen

Direct nadat uw gipsperiode voorbij is, wordt er gestart met zwachtelen. De gipsverbandmeester legt een rekverband aan over de stomp. Dit om de laatste vochtophoping (oedeem) te verminderen en de stomp te beschermen. Dit zwachtelen moet elke dag opnieuw worden gedaan. De thuiszorg kan u hierbij helpen, later kunt u dit zelf aanleren tijdens de revalidatie.

Soms is het nodig om eerder te stoppen met de gipsbehandeling. In dat geval wordt er ook al eerder gestart met zwachtelen.

Wanneer moet u contact opnemen?

Door het afnemen van de zwelling kan het gips te ruim gaan zitten. Als het gips hierdoor gaat afzakken, moet u bellen met de gipskamer. Bel met uw behandelend arts bij:

  • koorts, boven 38,5;
  • pijn van het gips zelf, zoals een drukplek.

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u contact opnemen met de gipsverbandmeester in het ziekenhuis, telefoonnummer (073) 553 27 12 (op werkdagen van 08.30 - 17.00 uur).

Bij dringende problemen buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer (073) 553 27 00.