De hormonale behandeling van prostaatkanker houdt in dat de invloed van het hormoon testosteron wordt uitgeschakeld. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:
Operatie aan de zaadballen
De operatie waar de aanmaak van mannelijke hormonen wordt verminderd, wordt ook wel de castratie genoemd. Hierbij worden onder plaatselijke verdoving beide zaadballen, of alleen het weefsel in de zaadballen dat hormonen aanmaakt, weggehaald. Hoewel castratie in medisch opzicht geen grote operatie is, kan deze ingreep emotioneel veel van een man vragen. Door deze operatie kunnen sommige mannen, naast het verlies van hun potentie, last krijgen van opvliegers. Een verschijnsel dat ook vrouwen in de overgang kennen.
Gebruik van medicijnen
Er zijn medicijnen die de productie en/of werking van het mannelijk hormoon testosteron kunnen blokkeren. Testosteron wordt gemaakt in de zaadballen en de bijnieren. De hypofyse (een klier in de hersenen) produceert een hormoon dat de zaadballen aanzet tot testosteronproductie. Door het toedienen van medicijnen wordt de groei van kankercellen geremd. Deze medicijnen zijn er in verschillende vormen:
- Injecties, bijvoorbeeld gosereline, leuproreline, busereline en decapeptyl. Dit zijn langwerkende preparaten die met een injectie in de buikwand worden toegediend. Deze injecties leggen de hormoonproductie in de hypofyse stil. Ze worden 1 keer per 3 maanden toegediend door een verpleegkundige van de thuiszorg.
- Tabletten, bijvoorbeeld bicalutamide, nilutamide, flutamide, cyproteron. Dit zijn tabletten die u dagelijks in moet nemen. Deze tabletten blokkeren de werking van testosteron uit de zaadballen en de bijnieren.
- Combinatie-therapie van injecties en tabletten. De injecties en de tabletten worden vaak samen voorgeschreven, zodat de hele productie van het testosteron stil wordt gelegd.