Headerafbeelding
Gezin wandelt in de tuin van het JBZ
Behandeling

Hygiënemaatregelen bij een verminderde weerstand

Het kan zijn dat uw kind een verminderde weerstand heeft en snel infecties kan oplopen.

Om uw kind hiervoor te beschermen, verplegen we uw kind op een éénpersoonskamer en moeten we speciale voorzorgmaatregelen nemen. Er gelden hiervoor specifieke regels. De specifieke regels die voor uw kind gelden, ziet u op de kaart die op de deur van de kamer hangt. Hier leest u aanvullende informatie.

Wat zijn de hygiënemaatregelen bij een verminderde weerstand?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de maatregelen.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Neem bij iedere afspraak een geldig identiteitsbewijs van uw kind mee! Lees hier wat u eventueel nog meer moet meenemen.

Afspraak op de polikliniek in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld uw kind dan bij aankomst eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-166
Laatste revisie: 7 november 2024 - 16:14
Wat zijn de hygiënemaatregelen bij een verminderde weerstand?

Hygiënemaatregelen bij een verminderde weerstand

We verplegen uw kind in een éénpersoonskamer. We willen uw kind namelijk zoveel mogelijk beschermen tegen infecties. Het liefst sluiten we de kamerdeur. Uw kind blijft op deze kamer. Op afspraak kan uw kind 1 of 2 keer per dag in een schone speelkamer terecht.

We zorgen voor een zo schoon mogelijke kamer. We beschouwen de vloer van de kamer altijd als vies. Laat daarom uw kind nooit op blote voeten lopen. We raden aan om uw kind badslippers, pantoffels of sloffen te laten dragen. Op de grond gevallen voorwerpen zijn vies. Ontsmet deze eerst met alcohol of gooi ze weg. Let bijvoorbeeld ook op infuuslijnen, deze slepen gemakkelijk over de grond.

Wat mag uw kind eten?

Uw kind krijgt bacteriearme voeding te eten. Deze voeding krijgt een speciale behandeling, zodat er erg weinig bacteriën inzitten. De afdelingsassistente of diëtiste kan met u de speciale eetwensen van uw kind bespreken.

Mag uw kind bezoek hebben?

Uw kind mag maximaal 2 bezoekers tegelijkertijd op de kamer ontvangen. Zorg voor voldoende rust en ruimte voor uw kind en uzelf. Het bezoek moet de jas in de sluis ophangen.

Let op! Laat geen waardevolle spullen achter!

Vermijd contact met mensen die verkouden zijn of keelontsteking en/of andere infecties hebben. Laat ze niet op bezoek komen. Twijfelt u? Overleg uw twijfels dan met de verpleegkundige. Broertjes en zusjes mogen op bezoek komen.

  • Kinderen die een luier dragen, moeten vlak voor het bezoek buiten de isolatiekamer verschoond worden.
  • Blijf alert op besmettelijke kinderziekten.
  • Let op dat de kinderen niet met schoenen aan op het bed van uw kind spelen.

We kunnen ons voorstellen dat uw kind en u misschien bang worden om contact te hebben met andere mensen. Dit is niet nodig. Uw kind mag gewoon lichamelijk contact hebben met de ouders, broertjes/zusjes en overig bezoek. Een hand, een knuffel en een kus geven mag. Alles is toegestaan.

De meeste belangrijke hygiënische voorzorgsmaatregel is het goed wassen van de handen. Om de handen goed te kunnen wassen, mag u geen ringen, polshorloges en/of armbanden dragen. U kunt ook wegwerphandschoenen dragen als u dat fijner vindt. Deze handschoenen zijn géén vervanging voor het handen wassen. De handschoenen zijn een extra bescherming voor uw kind.

U kunt uw handen het beste op de volgende manier wassen:

  1. Open de kraan. Gebruik hiervoor bij elleboogkranen altijd de elleboog! De temperatuur van het water moet comfortabel zijn voor de handen. Het water moet flink stromen.
  2. Maak uw handen goed nat en pak vloeibare zeep uit de dispenser.
  3. Wrijf uw handen nu 10 seconden goed over elkaar. Het is belangrijk dat u de vingertoppen, duimen en gebieden tussen de vingers en de polsen goed inwrijft.
  4. Spoel uw handen goed af.
  5. Droog uw handen met een papieren handdoek goed af. Dit geldt ook voor de polsen en de huid tussen de vingers.
  6. Sluit de kraan met uw elleboog of met de papieren handdoek.
  7. Werp de gebruikte handdoek in de daarvoor bestemde prullenbak.
  8. Ontsmet de handen met alcohol.

Wanneer wast u uw handen?

De handen wast u voordat u naar uw kind toegaat. Maar ook na elke handeling bij uw kind, zoals het verschonen van de luier. Ook wast u uw handen als u de kamer weer verlaat.

Welke kleding kan uw kind het beste dragen?

Geef uw kind elke dag schone kleding aan. Het beste is ruim zittende kleding. De kleding moet u in de wasmachine op 60 graden kunnen wassen. Alle kleding moet opnieuw gewassen zijn als uw kind de isolatiekamer ingaat. De kleren moet u vanuit de wasmachine direct strijken en opvouwen. U neemt de was mee naar de afdeling in een schone plastic zak. Die kunt u ook van de afdeling meenemen.

Waar let u nog meer op?

  • Uw kind mag geen bloemen of planten op de kamer hebben. Dit omdat schimmels en bacteriën in bloemenwater of aarde kunnen voorkomen. Kunstbloemen mogen wel op de kamer.
  • Uw kind mag eigen spullen zoals knuffels, speelgoed, muziek of hobbyspullen op de kamer hebben. Dit hoeft u niet vooraf schoon te maken.
  • Neemt u kranten mee? Pak dan de middelste uit de stapel. Tijdschriften neemt u nieuw mee en bij voorkeur in plastic verpakt. U mag geen boeken van de bibliotheek meenemen, maar wel eigen boeken of nieuwe boeken. Post mag gewoon mee naar binnen.

Stel ze gerust aan de verpleegkundige die voor uw kind zorgt.