Headerafbeelding
Gezin wandelt in de tuin van het JBZ
Behandeling

Infliximab bij kinderen

Uw kind krijgt een behandeling met Infliximab.

Infliximab is een medicijn dat ontstekingen in het lichaam vermindert. We  gebruiken dit bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Ook vermindert of stopt Infliximab fistels. Deze fistels zitten tussen de darm en de huid of andere organen.

Lees meer

Welke stof zit er in Infliximab?

De stof Tumor Necrose Factor Alpha (TNF) speelt een belangrijke rol bij chronische ontstekingen. Patiënten met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa hebben meer TNF in hun bloed en in de darmwand dan normaal. Infliximab bindt zich aan TNF in het bloed. Dit gebeurt ook in de cellen waar de stof wordt gemaakt. Infliximab zorgt ervoor dat het TNF niet meer werkt. Op deze manier stopt de ontsteking.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Rechten en plichten voor kinderen

Kinderen en hun ouders hebben in het ziekenhuis rechten en plichten. Hier vindt u een overzicht.

Code KIN-170
Laatste revisie: 29 oktober 2024 - 14:05
Hoe verloopt de behandeling?

Infliximab bij kinderen

Lees de informatie 'Voorbereiding op de opname van uw kind'

Een opname in het ziekenhuis kan voor uw kind een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het daarom belangrijk u en uw kind hierbij goed te begeleiden. Op deze dag doen u en uw kind in korte tijd veel indrukken op. Lees daarom deze informatie goed door: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis.

U bent dan goed voorbereid wanneer uw kind komt voor de opname.

De opname

Wanneer uw kind wordt opgenomen, vult u op de afdeling eerst een vragenlijst in. De kinderarts kijkt deze gegevens na en beslist of de behandeling door mag gaan. Als het nodig is dat de kinderarts u van tevoren nog spreekt, nemen we contact met u op.

Tijdens de behandeling

Uw kind wordt voor een dagdeel opgenomen op de afdeling Kinderdagbehandeling. Daar krijgt uw kind een infuus in de arm. Als het infuus in de arm zit, wordt er eerst bloed afgenomen. Daarna krijgt uw kind via het infuus de Infliximab. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Op het moment dat het infuus in de arm zit, moet uw kind op de afdeling blijven.

Hoeveel Infliximab krijgt uw kind?

De kinderarts beslist over de hoeveelheid Infliximab die uw kind krijgt. De arts bepaalt dit door te kijken naar de ziekte van uw kind, het gewicht en hoe uw kind op Infliximab reageert. Ook bepaalt de kinderarts hoeveel tijd er tussen 2 doseringen moet zitten. Dit noemen we de dosisinterval.

Krijgt uw kind de Infliximab, dan bekijken we de gezondheidstoestand van uw kind en controleren we de hartslag en ademhaling. Heeft uw kind geen klachten? Dan mag uw kind nadat de Infliximab is gegeven naar huis. Heeft uw kind klachten van een allergische reactie? Dan blijft uw kind 1 tot 2 uur langer op de afdeling. Dit is afhankelijk van de klachten.

De eerste 2 keren dat uw kind Infliximab krijgt, blijft uw kind minimaal 1 uur op de afdeling.

Risico's

Infliximab kan bijwerkingen hebben, net als andere medicijnen. Infliximab heeft geen ernstige bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen tot 6 maanden na de laatste toediening optreden.

De bijwerkingen van Infliximab kunnen zijn:

  • allergische reacties tegen het middel;
  • klachten die ontstaan doordat het immuunsysteem minder goed werkt.

Allergische reacties

Allergische reacties ontstaan meestal binnen 2 uur nadat kinderen Infliximab hebben gekregen. Reacties die het meest voorkomen, zijn:

  • huiduitslag of netelroos;
  • vermoeidheid;
  • problemen met ademhalen zoals benauwdheid en piepende ademhaling.

Ziet u één van deze reacties? Waarschuw dan een arts of een verpleegkundige. De arts kan het infuus stoppen of langzamer laten lopen. Soms moeten we de klachten behandelen met andere medicijnen. We hoeven bijna nooit de behandeling met Infliximab te stoppen.

Verminderde werking immuunsysteem

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen indringers van buiten. Wanneer het immuunsysteem minder goed werkt, kunnen er infecties ontstaan. Een voorbeeld van zo’n infectie is tuberculose. Uw kind kan tuberculose hebben zonder dat u het weet. Wanneer uw kind Infliximab krijgt, kan tuberculose actief worden.

Daarom is het heel belangrijk dat u vertelt of uw kind ooit tuberculose heeft gehad of in contact is geweest met iemand die tuberculose heeft gehad. Vertel ons ook of dat er in uw regio tuberculose voorkomt. Uw kind kan mogelijk besmet zijn geraakt.

Heeft uw kind een wond of problemen met het gebit? Geef dit aan ons door. Vertel het ook als uw kind koorts heeft.

Krijgt uw kind een operatie of een ingreep van de tandarts? Geef dan aan de behandelend arts door dat uw kind Infliximab gebruikt.

Wanneer belt u direct het ziekenhuis?

U belt als uw kind de volgende bijwerkingen heeft:

  • pijn of zwakheid in de borst, spieren, gewrichten of kaken;
  • gezwollen handen, voeten, enkels, gezicht, lippen, mond of keel, waardoor ademen of slikken moeilijk wordt;
  • netelroos of andere tekenen van allergische reactie;
  • koorts;
  • huiduitslag/jeuk;
  • kortademigheid tijdens inspanning of wanneer uw kind gaat liggen.

Tijdens kantooruren belt u naar de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 23 04. Buiten kantooruren belt u naar de Kinderafdeling, telefoonnummer: (073) 553 25 27. U vraagt dan naar de dienstdoende kinderarts.

Om de 3 maanden wordt uw kind opgeroepen voor het IBD-spreekuur. De secretaresse maakt voor u een afspraak.

IBD is de verzamelnaam voor chronische darmziekten. Op het IBD-spreekuur komt uw kind bij een kinder MDL-arts, de diëtist en de verpleegkundig specialist Kinder MDL ziet.

 

  • Dan kunt u bellen naar verpleegkundig specialist Kinder MDL, via de polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 23 04.
  • U kunt uw vraag ook e-mailen naar: kinderIBD@jbz.nl.

Bronvermelding: Delen van deze tekst hebben we met toestemming overgenomen uit de registratietekst van Infliximab.