Behandeling

Instructies bij hechtingen of huidlijm op de SEH

Algemene informatie voor patiënten die op de Spoedeisende Hulp (SEH) zijn behandeld met hechtingen of huidlijm. 

Als uw behandelend arts andere instructies geeft, dan adviseren wij altijd het advies van deze arts te volgen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code AHU-042
Laatste revisie: 3 september 2024 - 08:58
Hoe verloopt de behandeling?

Instructies bij hechtingen of huidlijm op de SEH

Instructies bij hechtingen

  • De eerste 24 uur houdt u de wond droog en laat u het verband of de pleister zitten.
  • Na 24 uur mag u de wond kort afspoelen (niet langer dan 5 minuten). Doet u dit minstens 1 keer per dag en dep de wond hierna voorzichtig droog. De eerste 2 weken mag u de wond niet weken. U mag dus wel kort douchen maar niet in bad, zwemmen, in de sauna, enzovoort. Bij een wond aan de handen mag u de eerste 2 weken niet afwassen.
  • Als u een pleister op de wond heeft, moet u deze vervangen zodra deze nat en/of vies is. Wij adviseren u om ook na het douchen of schoonspoelen van de wond een nieuwe pleister te plaatsen. Dit mag een gewone pleister van de drogist zijn.
  • Is de wond met hechtpleisters verbonden? Dan moet u de hechtpleisters laten zitten tot ze er vanzelf afvallen.
  • Geef de plaats van de wond rust. Wij raden u aan om de eerste 2 weken geen zwaar, vies of nat werk te doen en niet te sporten. Zo voorkomt u dat de wond zwelt, waardoor spanning op het litteken kan ontstaan.
  • Wonden geven wondvocht (helder van kleur) en het omliggende gebied kan licht zwellen. Dit is niet erg.
  • Heeft u een wond aan uw hand en/of pols? Laat de hand niet afhangen. Dit is belangrijk om zwelling te voorkomen. Probeer in rust daarom uw hand omhoog te houden of hoger te leggen.
  • De gewrichten van de hand en pols worden snel stijf. Het is daarom belangrijk dat u probeert uw hand en pols zo normaal mogelijk te bewegen. Wij adviseren u om elk uur de vingers gedurende 5 minuten helemaal te buigen en te strekken. 

Instructies bij huidlijm

  • Een wond bedekt met huidlijm ziet er meestal uit als een droog korstje. Het is belangrijk dat u probeert niet aan de huidlijm te krabben of te peuteren. Na 5 tot 10 dagen laat de huidlijm vanzelf los.
  • Houdt u de wond schoon en bij voorkeur droog. De wond mag kort gespoeld worden. De huid mag echter niet weken. U mag dus niet in bad, zwemmen, in de sauna, afwassen enzovoort. Is de huid nat geworden? Dan mag u de huid niet droogwrijven maar voorzichtig droogdeppen.
  • U mag geen bodylotion of olie gebruiken.

Overige adviezen

Zonlicht is schadelijk voor de huid en kan zorgen voor minder mooie littekenvorming. Daarom adviseren wij u om het litteken minstens 3 maanden te beschermen tegen zonlicht (insmeren met factor 50).

Advies over het verwijderen van de hechtingen

De hechtingen mogen over .......... dagen verwijderd worden bij de

huisarts/polikliniek ....................

Bel naar uw huisarts of de Spoedeisende Hulp als:

  • de wond is ontstoken: de wond is rood, voelt warm aan, is gezwollen of het wondvocht dat eruit loopt is niet helder;
  • de wond openspringt door het loslaten van de hechtingen.

Het telefoonnummer van de Spoedeisende Hulp is (073) 553 27 00.