Vanaf 4 uur voor inname van de radioactieve capsule blijft u nuchter voor voedsel. U mag wel alles drinken en u mag ook gewoon naar het toilet.
Bij vrouwen onder de 55 jaar zijn wij verplicht aan te tonen dat u niet zwanger bent op de dag van de behandeling. Daarom geeft u een half uur voor de behandeling een potje ochtendurine af bij het laboratorium KCH voor een cito zwangerschapstest. (Gebouw H, Verdieping 0, Ontvangst 2).
Let op! Het is belangrijk dat u de urine op deze afdeling afgeeft en niet bij de afdeling bloedprikken!
Daarna gaat u naar de Infobalie waar u zich aanmeldt.
Een klinische behandeling betekent dat u 1 of enkele dagen opgenomen wordt in het ziekenhuis. U verblijft op een eenpersoonskamer.
Verpleging in isolatie
Deze kamer mag u tijdens uw opname niet verlaten en u mag de deur naar de gang niet zelf openen. De kamer heeft een eigen douche en toilet waar niemand anders gebruik van mag maken. Zo voorkomen we besmetting met het radioactieve jodium dat met de urine uw lichaam verlaat. Deze kamer is speciaal afgeschermd, zodat personeel en andere patiënten geen extra straling zullen ontvangen. Een klein deel van de straling uit de schildklier straalt namelijk ook buiten uw lichaam. Personeel en bezoek moeten in de voorruimte (de ‘sluis’) slofjes over de eigen schoenen aandoen. Bij vertrek doen zij de slofjes weer af en moeten zij hun handen wassen in de voorruimte.
Roken is op deze kamer verboden (zoals in het gehele ziekenhuis).
De behandeling
De verpleegkundige maakt u wegwijs op uw kamer. Daarna wordt u onderzocht door een arts-assistent van de Interne Geneeskunde en dient de nucleair geneeskundige u het radioactieve jodium toe. U krijgt een kleine capsule met een op maat berekende dosis radioactief jodium die u inneemt met water. U proeft hier niets van en de radioactieve stof heeft geen bijwerkingen. Hierna blijft u nog een uur nuchter voor voedsel. U mag wel water drinken.
De nucleair geneeskundige meet bij u hoeveel straling er in uw lichaam aanwezig is. Wanneer deze onder een bepaalde grens is gedaald, mag u weer naar huis.
Kleding tijdens uw verblijf
Draag tijdens uw verblijf in het ziekenhuis comfortabele kleding. Deze kleding kan thuis gewoon gewassen worden. Neem ook een extra paar schoenen of pantoffels mee, die stevig aan de voet zitten en zonder gladde zool. Om vallen te voorkomen adviseren we niet op sokken te lopen. De schoenen waarop u naar het ziekenhuis bent gekomen, blijven in de voorruimte van uw kamer staan tot u weer naar huis mag.
Bezigheden tijdens uw verblijf
Op de kamer is een tablet, een televisie en een telefoon aanwezig. U mag tijdschriften, boeken, handwerk of puzzels van thuis mee nemen.
Het is de bedoeling dat u zich tijdens de opname zoveel mogelijk zelf verzorgt. De kamer wordt tijdens uw verblijf niet schoongemaakt en het bed niet opgemaakt. De verpleegkundigen zijn wel op de afdeling aanwezig, maar komen zo min mogelijk op uw kamer. Zij communiceren zoveel mogelijk met u via een intercom. U kunt ze natuurlijk altijd bereiken en vragen stellen.
Eten en drinken
De maaltijden krijgt u geserveerd en de lege bladen worden door de verpleging opgehaald. U moet voor elke maaltijd altijd een glas water drinken om besmetting van serviesgoed en bestek te beperken. De verpleegkundige voorziet u van drankjes en maaltijden en u mag ook eigen drankjes of sappen meenemen. De maaltijden kunt u zelf kiezen via het Menu Voor U op de tablet die op uw kamer ligt. De diëtist van het ziekenhuis of een verpleegkundige kan u hierbij helpen. Het is goed om de eerste dagen van de jodiumbehandeling extra te drinken om niet-gebruikte activiteit sneller uit het lichaam te laten verdwijnen. Er is een koelkast aanwezig op de kamer.
Wij raden u aan om zuurtjes mee te nemen en te gebruiken om de aanmaak van speeksel te bevorderen. Dit vermindert de kans op klachten als een droge mond of heesheid.
Voorzichtig met urine
Omdat u een groot gedeelte van het radioactief jodium uit plast, is urine een belangrijke oorzaak van een mogelijke radioactieve besmetting van de omgeving. U moet daarom extra opletten bij het plassen. U moet zittend op het toilet plassen (ook als man!). Om besmetting van onderkleding te beperken, moet u incontinentiemateriaal of ander absorberend materiaal (bijvoorbeeld inlegkruisjes of maandverband) gebruiken als u wel eens urine verliest.
Bezoek
Op de eerste dag van de behandeling mag u geen bezoek ontvangen. De volgende dagen zijn korte bezoeken wel mogelijk, maar niet van kinderen jonger dan 18 jaar of van zwangeren. Een bezoeker mag maximaal een half uur per dag bij u zijn en moet op ongeveer 2 meter afstand van u blijven. U mag geen lichamelijk contact hebben met uw bezoek. Het bezoek mag ook geen gebruik maken van de wastafel of het toilet op de patiëntenkamer.