Zodra uw kind op de kinder- of couveuseafdeling komt, schakelt de kinderarts de logopedist in. De logopedist komt daarna kennismaken met u en uw kind. Als uw kind er aan toe is, kan hij of zij starten met het drinken van borst- en/of flesvoeding. De logopedist wil zo snel mogelijk meekijken met de voeding. Er wordt hiervoor een afspraak gemaakt. De verpleegkundige is hiervan op de hoogte.
Wat doet de logopedist?
Soms kan het zijn dat uw kind zuurstof en/of sondevoeding krijgt en een infuus heeft. Dit is geen bezwaar. De logopedist kijkt goed wat uw kind aangeeft en wat hij of zij op dat moment aankan. De logopedist kijkt bij uw kind naar de reflexen in het mondgebied. Dit gebeurt voordat uw kind gaat drinken. De reflexen laten zien in hoeverre uw kind toe is aan de voeding.
Tijdens de voeding bekijkt de logopedist het zuigen, slikken en ademen van uw kind. Hierna geeft ze adviezen aan u en aan de verpleegkundigen. Deze adviezen gaan meestal over de houding en de manier waarop uw kind het beste drinken kan krijgen. Soms adviseert de logopedist een andere fles of speen. Deze adviezen worden genoteerd in het digitale patiëntendossier.
Overleg met andere specialisten
De logopedist overlegt vaak met de verpleegkundigen, kinderfysiotherapeuten, pedagogisch medewerkers en artsen over de zorg en ontwikkeling van uw kind. Zo is de hulp voor uw kind goed op elkaar afgestemd.
Tijdens de opname en thuis
Tijdens de opname op de afdeling blijft de logopedist uw kind volgen. Ze kijkt regelmatig mee bij een voeding en zal de adviezen soms aanpassen. Wanneer uw kind weer thuis is, komen u en uw kind als dat nodig is op controle. De logopedist kijkt dan of uw kind zich goed ontwikkelt. Dit gebeurt meestal samen met een kinderfysiotherapeut. Uw kind kan ook thuis begeleiding krijgen van een logopedist.