De pil
De menstruatie is minder hevig bij gebruik van de pil. De pil is vaak ook een geschikt medicijn bij klachten over hevig bloedverlies. Over het algemeen is het resultaat goed. Sommige vrouwen ervaren wel bijwerkingen, anderen hebben emotionele tegenzin om (weer) de pil te gebruiken.
Prikpil
Dit is een driemaandelijkse injectie. De injectie bevat een relatief grote hoeveelheid progestageen hormoon. De prikpil schrijft men meestal voor als anticonceptie, maar kan ook gebruikt worden ter behandeling van hevige menstruatie. Het is de bedoeling dat de menstruaties uiteindelijk helemaal wegblijven.
Progesteronpreparaten
Door continue gebruik te maken van een progesteronpreparaat (Orgametril®), treedt er geen eisprong op. Daardoor ontstaat er ook geen menstruatie.
Danazol
Dit ‘anti-hormoon’ zorgt ervoor dat er minder hormonen worden gemaakt in de eierstokken. Hierdoor wordt er minder slijmvlies opgebouwd en afgestoten. Over het algemeen neemt de menstruatie in hevigheid af. Bij de meeste vrouwen verminderen de klachten.
Lucrin (leuproreline) injectie
De Lucrin (leuproreline) injectie remt de aanmaak van hormonen. Zo komt u in een kunstmatige overgang en krijgt u geen menstruatie meer.
Progesteronspiraaltje (Mirena)
De arts brengt het spiraaltje via de vagina in de baarmoeder. De spiraal geeft gedurende 5 jaar een progestageen hormoon af. Het baarmoederslijmvlies wordt zo minder gevoelig voor de hormonen die de eierstokken maken. Driekwart van de vrouwen met een Mirena-spiraaltje vloeit minder hevig dan eerst. Sommige vrouwen menstrueren na langere tijd helemaal niet meer.
Naast het Mirena-spiraaltje is er ook een Kyleena-spiraaltje. Dit spiraaltje geeft een mindere hoeveelheid van het hormoon progestageen af en het is smaller om in te brengen. Dit spiraaltje wordt voornamelijk gebruikt voor jonge vrouwen die nog niet bevallen zijn van een kind.