Headerafbeelding
Reflectiekubussen, Piet Hein Stulemeyer
Behandeling

Plaatsen van een spiraaltje

Het spiraaltje is een kunststof ankertje (24 tot 36 millimeter lang) dat in de baarmoeder wordt geplaatst. 

Het spiraaltje kan geplaatst worden om een zwangerschap te voorkomen, maar ook wanneer u veel bloed verliest tijdens een menstruatie. Er zijn verschillende soorten spiraaltjes. De meest gebruikte zijn het koperspiraaltje en het hormoonspiraaltje. Beide spiraaltjes zijn heel betrouwbaar voor anticonceptie. Bij ruim bloedverlies plaatsen we het hormoonspiraaltje. 

Hoe verloopt het plaatsen van een spiraaltje?

Alle belangrijke informatie op een rij

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code GYN-763
Laatste revisie: 15 november 2023 - 10:16
Hoe verloopt het plaatsen van een spiraaltje?

Plaatsen van een spiraaltje

Belangrijk!

Het is belangrijk zeker te weten dat u niet zwanger bent op het moment dat het spiraaltje geplaatst wordt. Doe zo nodig een zwangerschapstest.

  • Verder is het goed te weten of u een verhoogde kans heeft op een soa. Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Heeft u een verhoogd risico op een soa? Dan adviseren we u om een soa-test te laten doen bij uw huisarts. Neem deze uitslag mee naar uw afspraak in het ziekenhuis.
  • U heeft een verwijzing van uw huisarts nodig. U maakt met deze verwijzing een afspraak in het ziekenhuis om het spiraaltje te laten plaatsen.
  • Geef bij het maken van de afspraak door of u het koperspiraaltje of hormoonspiraaltje wilt. Het is belangrijk om vooraf te lezen over de spiraaltjes, hoe het werkt en wat de bijwerkingen kunnen zijn
  • We kunnen het spiraaltje op ieder moment in uw cyclus plaatsen.

Vlak voor het plaatsen van het spiraaltje

Een uur voor het plaatsen van het spiraaltje kunt u een pijnstiller nemen. Bijvoorbeeld paracetamol 1000 mg of ibuprofen 600 mg. Of beide. Dit kan eventuele pijn of krampen na het plaatsen verminderen.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

In de onderzoekskamer vragen we u uw onderkleding uit te doen. Daarna mag u op de gynaecologische stoel gaan liggen. U gaat liggen met gespreide benen. Soms wordt eerst een echo gemaakt om naar de ligging van de baarmoeder te kijken, dit is niet altijd nodig.

Eerst wordt met inwendig onderzoek de ligging van uw baarmoeder gevoeld. Dan wordt een spreider (eendenbek) in de vagina ingebracht om de baarmoedermond goed te kunnen zien. De baarmoedermond wordt met een speciale tang vastgepakt. Met een staafje wordt de diepte van de baarmoeder gemeten. Dit kan een onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje in de baarmoeder geschoven. Aan het spiraaltje zitten twee draadjes vast die uit de baarmoedermond hangen. Deze draadjes zijn nodig om het spiraaltje later weer te kunnen verwijderen. Nadat het hulsje weer is teruggetrokken uit de baarmoeder worden de draadjes op maat geknipt.

Na het inbrengen wordt altijd een inwendige echo gemaakt om te controleren of het spiraaltje goed ligt.

Betrouwbaarheid na het plaatsen

Als een spiraaltje tijdens de menstruatie of vlak na de menstruatie wordt ingebracht, bent u direct beschermd tegen zwangerschap. Wanneer dit niet zo is, moet u de eerste 7 dagen na het inbrengen van het spiraaltje een anticonceptiemiddel, zoals een condoom gebruiken.

Wat zijn de kosten?

Het spiraaltje en het plaatsen daarvan in het ziekenhuis valt onder ziekenhuiszorg. Het spiraaltje wordt door het ziekenhuis geleverd. Zorgverzekeringen vergoeden een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. Deze kosten zitten in de basisverzekering, die voor alle patiënten hetzelfde is. U betaalt echter altijd een verplicht eigen risico. Heeft u het wettelijke eigen risico van dat jaar nog niet (helemaal) heeft betaald? Houdt u er dan rekening mee dat u een rekening van de zorgverzekeraar ontvangt van uw bezoek aan de gynaecoloog.

Na het inbrengen van een koperspiraaltje komt u na 6 weken terug op controle. U krijgt dan ook weer een inwendige echo. Bij een hormoonspiraaltje hoeft u niet op controle te komen.

Wat doet u bij problemen thuis?

Heeft u de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje:

  • last van abnormale afscheiding;
  • aanhoudende buikpijn;
  • koorts;
  • of denkt u toch zwanger te zijn geworden nadat u het spiraaltje heeft gekregen?

 Bel dan naar de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde, telefoonnummer: (073) 553 62 50.

Spiraaltje verwijderen?

Het verwijderen van het spiraaltje is een eenvoudige handeling. Dat kan de huisarts doen en hiervoor zijn geen voorbereidingen nodig. 

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Gynaecologie, telefoonnummer: (073) 553 62 50.