Behandeling

Medicijnen bij astma en COPD

Astma en COPD zijn longziekten die niet te genezen zijn.

Er zijn medicijnen die uw klachten kunnen verminderen en de luchtwegen beschermen. In deze folder leest u hier meer over.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Meer informatie

Code LON-304
Laatste revisie: 8 november 2024 - 11:09
Hoe verloopt de behandeling?

Medicijnen bij astma en COPD

Goed inhaleren is belangrijk

Alleen als u goed inhaleert, komt er voldoende van het medicijn uit de inhalator in uw longen. Zorg er daarom voor dat u goed leert inhaleren. Als u dit niet doet, komt het medicijn bijvoorbeeld in uw keel terecht. De juiste techniek om te inhaleren is voor iedere inhalator anders. Een inhalator goed gebruiken is niet altijd makkelijk. Op de website 'Inhalatorgebruik' vindt u hier meer informatie over.

Het is belangrijk dat u 1 keer per jaar laat controleren of u nog op de goede manier inhaleert. Dit kan u bij uw huisarts, apotheek, longarts of longverpleegkundige. Zij kunnen ook bekijken of uw medicijnen nog geschikt voor u zijn. Heeft u last van mogelijke bijwerkingen bij het gebruik van nieuwe medicijnen of meer medicijnen tegelijk? Dan is het belangrijk om dit direct aan uw arts te melden.

Werking luchtwegverwijders

Luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de spiertjes om uw luchtwegen zich ontspannen. Daardoor verwijden de luchtwegen zich en kunt makkelijker ademen.

  • Kortwerkende luchtwegverwijders werken meestal binnen 5 minuten. Deze blijven maximaal 6 uur werken.
  • Langwerkende luchtwegverwijders werken 12 of 24 uur.

Ontstekinsgremmers in de vorm van een puffer

Soms schrijft de arts een puffer voor met ontstekingsremmer. Ontstekingsremmers zijn onderhoudsmedicijnen. Daarom is het belangrijk dat u het medicijn gebruikt zoals uw arts dat heeft voorgeschreven. Ook als uw klachten minder worden, moet u ermee doorgaan.

Ontstekingsremmende medicijnen in tabletvorm of zakje (sachet)

Corticosteroïden

Deze medicijnen zorgen voor een beschermend laagje aan de binnenkant van uw luchtwegen. Daardoor krijgt u minder snel ontstekingen. Daarnaast komen stoffen die de luchtweg vernauwen minder snel vrij bij het gebruik van deze medicijnen. Daardoor heeft u minder last van benauwdheid. Voorbeelden van corticosteroïden zijn: Celestone®, betamethason, dexamethason, prednisolon (prednison), triamcinolon.

Montelukast

Dit medicijn stopt de werking van de chemische stoffen die de ontstekingen veroorzaken in de luchtwegen. Dit medicijn gaat ontstekingen tegen in de neus en longen. U kunt dit medicijn krijgen in de vorm van Singulair® (montelukast).

Combinatie van inhalatiemedicijnen

Er zijn verschillende combinaties van inhalatiemedicijnen mogelijk, zoals 2 soorten luchtwegverwijders of luchtwegverwijder met corticosteroïden.

Slijm verdunnende medicijnen

Deze medicijnen kunnen een positief effect hebben op de taaiheid van het slijm. U kunt het slijm daardoor gemakkelijker ophoesten. Dit heeft weer een positief effect op het voorkomen van infecties. Voorbeelden van slijmverdunnende medicijnen zijn: Fluimicil® (acetylcysteïne), Bisolvon® (broomhexine) en Mucodyne Adult® (carbocisteïne).

Anti-allergie neussprays en oogdruppels

Corticosteroïdsprays en druppels

Deze medicijnen werken ontstekingsremmend. Voorbeelden hiervan zijn: Flixonase® (fluticason), beclomethason, budesonide, Nasonex® (mometason), Nasacort® (triamcinolon).

Cromoglycinezuur

Deze medicijnen hebben vooral een positief effect bij allergische klachten. Helaas werken ze maar kort. U moet deze medicijnen daarom vaker op een dag gebruiken. Het duurt 3 tot 6 weken voordat Cromoglycinezuur echt goed werkt. Een voorbeeld van cromoglycinezuur is Prevalin®.

Antihistaminica

Antihistaminica zijn tabletten die het vrijkomen van stoffen die een allergische reactie veroorzaken remmen. Voorbeelden hiervan zijn: Allerfre® (loratadine), Zaditen® (ketotifen), promethazine, Triludan® (terfenadine), Zyrtec® (cetirizine), Mizollen® (mizolastine).

Antibiotica

Bacteriële infecties behandelt de arts met antibiotica. Antibiotica wordt meestal als kuur gegeven, bijvoorbeeld een aantal dagen. Meestal nemen de klachten al na een paar dagen af. Het is wel belangrijk dat u de kuur afmaakt. Hiermee worden alle bacteriën onschadelijk gemaakt. Voorbeelden van antibiotica zijn: amoxicilline, Bactrimel® (cotrimoxazol), Doxy Disp® (doxycycline), Augmentin® (amoxicilline clavulaanzuur), Kefzol®(cefazoline), Erythrocine® (erytromycine).

Een virus veroorzaakt de meeste ontstekingen. Daarbij werkt antibiotica niet. Virusinfecties zijn moeilijk te behandelen omdat er geen medicijnen voor zijn. Daarom is het belangrijk om griep en Covid te voorkomen, door bijvoorbeeld de griepprik te halen.

De griepprik en covidvaccinatie

Heeft u COPD of astma en moet u dagelijks inhaleren? Dan is het verstandig om jaarlijks de griepprik te halen en u te laten vaccineren tegen covid. COPD-patiënten hebben bij griep een groter risico om bijvoorbeeld een longontsteking te krijgen. Astmapatiënten kunnen een ernstige aanval van benauwdheid krijgen door de griep.

Medicijnen die de hoest onderdrukken

Deze medicijnen onderdrukken de droge hoest. Het is nooit bewezen dat deze medicijnen echt werken. Als u COPD of astma heeft, hoest u meestal omdat er slijm in uw luchtwegen zit. Door het hoesten verwijdert u het teveel aan slijm uit uw luchtwegen. U kunt ook hoesten omdat uw luchtwegen vernauwd zijn. In dat geval heeft u deze medicijnen niet nodig, maar luchtwegverwijders. Meestal kunt u dus beter geen medicijnen gebruiken die de hoest onderdrukken. Voorbeelden van deze medicijnen zijn: Codeïne® (codeïne), Noscapect® (noscapine) en promethazine.

Pijnstillers

Verschillende medicijnen zoals pijnstillers kunnen bij patiënten met astma een benauwdheidaanval veroorzaken. Dit komt door acetylsaliczuur, een stof die in de meeste pijnstillers zit. Maar ook andere stoffen zoals ibuprofen en naproxen kunnen problemen geven. Daarom kunt u beter uw pijnstillers kopen bij de apotheek. Uw apotheek weet of deze pijnstillers samengaan met uw astma. U kunt wel Paracetamol gebruiken.

Nieuwe medicijnen

Krijgt u nieuwe medicijnen van uw arts? Vertel dan altijd dat u astma of COPD heeft en hier medicijnen voor gebruikt. Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op uw klachten of de werking van uw longmedicijnen.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Vertel het uw arts en uw apotheker.

Als u nog vragen heeft kunt u die stellen aan uw arts, de (long)verpleegkundige of apotheker. Zij geven u graag meer informatie.