Headerafbeelding
Kersenbloesem in de binnentuin
Behandeling

Methylprednisolonkuur bij Multiple Sclerose (MS)

Methylprednisolon (Solumedrol®) is een corticosteroïd, dat lijkt op prednison. Dit is een medicijn dat ontstekingen remt.

Bij MS kan de arts dit voorschrijven als er sprake is van een ziekte-opvlamming (MS-schub). Methylprednisolon kan via een infuus of in tabletvorm (capsules) worden toegediend. De neuroloog of verpleegkundig specialist beoordeelt welke manier van toedienen voor u het meest geschikt is. Zij bespreken met u of een behandeling met Methylprednisolon zinvol is in uw situatie.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code NEU-095
Laatste revisie: 11 november 2024 - 14:08
Hoe verloopt de behandeling?

Methylprednisolonkuur bij Multiple Sclerose (MS)

Het doel van de Methylprendisolon behandeling is dat er sneller herstel optreedt en de MS-opvlamming korter duurt. De klachten verdwijnen dus sneller. De behandeling lijkt geen invloed te hebben op het uiteindelijk herstel na de MS-opvlamming of op het verdere verloop van de MS. Een behandelkuur met methylprednisolon duurt 3 of 5 dagen achter elkaar. Het effect van methylprednisolon is soms na de kuur meteen merkbaar, maar dit kan ook enkele weken duren.

Voor de behandeling

Bloed en/of urineonderzoek

Voordat uw behandeling start vraagt de neuroloog of MS-verpleegkundige mogelijk om uw bloed en/of urine laten controleren op infecties. Heeft u een infectie dan is het meestal belangrijk dat deze wordt behandeld voordat u start met methylprednisolon. Dit medicijn kan een ontstekingsreactie die nodig is om een infectie in uw lichaam aan te pakken namelijk onderdrukken. De infectie zou dan dus ernstiger kunnen worden.

Onderzoek door de fysiotherapeut

In sommige gevallen is er twijfel of er wel of niet met methylprednisolon moet worden behandeld. Vaak is er dan wel sprake van een toename van MS-klachten, maar kan de diagnose MS-opvlamming niet worden gesteld. Uw arts kan dan besluiten om een onderzoek door een fysiotherapeut te laten doen, voordat u start met de behandeling.

De fysiotherapeut herhaalt dit onderzoek ongeveer 6 tot 8 weken na de behandeling. Dit om te meten of er langdurige verbetering is opgetreden na de behandeling.

Gebruik

Methylprednisolon via een infuus

Als u methylprednisolon via een infuus krijgt, wordt hiervoor een opname geregeld op de dagbehandeling beschouwend (gebouw D, verdieping 3). U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de Dagbehandeling.

  • U krijgt op de Dagbehandeling een infuusnaald in uw arm. Het inlopen van het medicijn duurt ongeveer 1 uur. Daarna spoelt de verpleegkundige het infuus door met een zoutoplossing.
  • Na het toedienen koppelt de verpleegkundige het infuussysteem los van de infuusnaald. De naald blijft meestal zitten. Nadat het infuus is afgekoppeld mag u weer naar huis.
  • De volgende dag meldt u zich opnieuw op de dagbehandeling voor het volgend infuus.
  • Tijdens de behandeling meten we elke dag uw bloeddruk, polsslag en temperatuur.
  • Op de 1e en 3e dag van de kuur meet de verpleegkundige uw bloedsuiker via een vingerprik. Uw bloedsuiker kan namelijk ontregeld raken door methylprednisolon. Als uw bloedsuiker afwijkend is bepaalt uw arts of de kuur door mag gaan of dat er extra maatregelen nodig zijn.

Methylprednisolon capsules

Als u methylprednisolon in de vorm van capsules krijgt, wordt het recept hiervoor naar de Jeroen Bosch Apotheek (bij de hoofdingang van het ziekenhuis) of naar uw eigen apotheek gestuurd. U neemt de tabletten thuis in. Meestal mag dit samen met andere medicijnen die u slikt, overleg dit altijd vooraf met uw neuroloog of apotheker.

Afhankelijk van de voorgeschreven dosering slikt u 3 of 5 dagen, 5 of 10 capsules per dag die u op 1 tijdstip inneemt. Neem de capsules in met een glas water, het liefst niet op een lege maag.

Na de behandeling

De MS-verpleegkundige of verpleegkundig specialist belt u 2 weken na de kuur op. Zij bespreekt samen met u de werking en de bijwerkingen van de kuur tot dat moment. Zo nodig overlegt de MS-verpleegkundige of verpleegkundig specialist met de neuroloog. Heeft u eerder vragen die niet kunnen wachten, dan bellen wij u. U mag natuurlijk ook altijd zelf contact opnemen.

  • Een metaalachtige smaak in de mond. Als u hier last van heeft, kan het langzamer zetten van het infuus ervoor zorgen dat deze smaak vermindert. Ook het zuigen op een pepermuntje of zuurtje kan ervoor zorgen dat de metaalsmaak minder wordt. Dit verdwijnt vrijwel direct na het inlopen van het infuus.
  • Moeite met slapen. Dit kan komen door de medicijnen. Na de kuur herstelt dit en slaapt u weer zoals u gewend was.
  • Hoofdpijn, zich niet lekker voelen. Deze klachten kunnen ook na de kuur nog aanhouden.
  • Maagklachten (zuurbranden). Heeft u last van maagklachten (zuurbranden), dan kunt u de klachten verminderen door het drinken van een melkproduct of muntthee. In sommige gevallen is behandeling met een maagzuurremmer (tijdelijk) nodig.
  • Ontregeling van bestaande Diabetes Mellitus. De medicijnen hebben invloed op het glucosegehalte in uw bloed. Bij mensen met Diabetes Mellitus bepalen we daarom iedere dag de bloedsuikerwaarde. Heeft u geen Diabetes Mellitus dan controleren we de bloedsuikerwaarde alleen vóór de kuur en op de laatste dag  van de kuur.
  • Gewichtstoename en toename eetlust. Methylprednisolon kan de eetlust opwekken waardoor u meer gaat eten en dus aankomt. Als u merkt dat u meer eetlust heeft, moet u er op letten dat u niet te veel eet. Gewichtstoename kan ook ontstaan omdat u mogelijk vocht vasthoudt. Dit verdwijnt weer na de kuur.
  • Rode blos in het gezicht. Dit komt vaak voor en is geen ernstige bijwerking. Dit verdwijnt vanzelf weer.
  • Hogere bloeddruk. Tijdens de dagen van de kuur kan de bloeddruk wat verhoogd zijn.
  • Hartkloppingen. Dit komt vaak voor en hersteld vanzelf na de kuur.
  • Gevoel ‘hyper’ te zijn. Dit komt vaak voor. Sommige mensen voelen direct dat zij meer energie hebben. Het is belangrijk dat u dan toch zoveel mogelijk rust neemt, waar mogelijk. Heel soms voelen mensen zich juist wat “down”.

Zonbescherming

Vermijd zonlicht en UV-straling op uw huid als u methylprednisolon gebruikt. Draag daarom beschermende kleding en/of smeer u in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan.

Autorijden

Dit medicijn heeft geen invloed op uw rijvaardigheid. Uw mag gewoon autorijden.

Zwangerschap

Bij voorkeur worden er geen behandelingen met methylprednisolon gegeven tijdens de zwangerschap. In uitzonderlijke gevallen besluiten we onder strikte indicatie om wel te behandelen tijdens de zwangerschap. Dit gebeurt altijd in overleg met de neuroloog.

Borstvoeding

Methylprednisolon komt terecht in de borstvoeding. U moet tenminste 3 tot 4 uur na de behandeling wachten voordat u weer borstvoeding mag geven.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u bellen naar de MS-verpleegkundigen/verpleegkundig specialist, telefoonnummer (073) 553 23 25. Zij zijn meestal elke werkdag aanwezig.