Headerafbeelding
Borstcentrum
Behandeling

Nazorg en nacontrole na borstkanker

Na uw behandeling voor borstkanker begint de nazorg en nacontrole. 

De termen nazorg en nacontrole worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn verschillend. 
Nazorg is de hulp bij uw herstel. U bespreekt met uw zorgverlener of u last hebt van de gevolgen van de behandelingen, wat u er zelf aan kunt doen en waar u hulp bij kunt krijgen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het omgaan met lichamelijke gevolgen of de hulp bij het verwerken van emotionele gevolgen.
Nacontrole is onderzoek in het ziekenhuis, om eventuele terugkeer van borstkanker vroeg op te sporen. Borstkanker kan terugkomen in hetzelfde borstgebied, of als nieuwe tumor in het andere borstgebied.
Nacontrole en nazorg kunnen in hetzelfde gesprek of in aparte gesprekken plaatsvinden.

Betrokken afdelingen

Code ONC-036
Laatste revisie: 5 november 2024 - 11:45

Nazorg en nacontrole na borstkanker

Nazorggesprek

In het eerste jaar na uw behandeling krijgt u een nazorggesprek met uw verpleegkundig specialist. In dit gesprek bespreekt u hoe u wilt werken aan uw herstel.  Samen met uw zorgverlener stelt u een nazorgplan op dat het beste bij u past. We maken hiervoor gebruik van de online Borstkanker nazorg keuzehulp.

De Borstkanker nazorg keuzehulp

Bij het plannen van het nazorggesprek krijgt u het informatieblad over de online Borstkanker nazorg keuzehulp per post thuisgestuurd. Op dit informatieblad staan uw inloggegevens, daarmee kunt u thuis inloggen in de online keuzehulp.

Deze keuzehulp geeft inzicht in wat er voor u belangrijk is in uw herstel. U kunt de keuzehulp thuis rustig doornemen, wanneer het u uitkomt. U leest informatie over wat u kunt verwachten, wat u zelf kunt doen en waarbij u hulp kunt krijgen. U kunt zelf met die handvatten aan de slag. Ook vult u vragen in over wat u wilt verbeteren. Uw antwoorden ziet u in een overzicht terug. Zo gaat u goed voorbereid naar het nazorggesprek met uw verpleegkundig specialist. In dat gesprek maakt u samen een plan voor uw nazorg. 

 

Meer informatie

Vervolgonderzoeken

Een jaar na de borstoperatie krijgt u een röntgenonderzoek (mammografie). Daarna heeft u een gesprek met uw chirurg om de uitslag van het onderzoek te bespreken. In dat gesprek wordt ook lichamelijk onderzoek gedaan. En uw chirurg bespreekt met u voor welke onderzoeken u in aanmerking komt en wat uw risico’s zijn op terugkeer van borstkanker. 

Borstkanker kan terugkomen in hetzelfde borstgebied, of als nieuwe tumor in het andere borstgebied. Uw zorgverlener berekent uw risico’s aan de hand van een voorspelmodel.

Iedere patiënt heeft andere risico’s en voorkeuren. Daarom is het belangrijk dat u meebeslist over uw nacontrole.

U hebt daarbij de volgende keuzes:

  • Ieder jaar nacontrole, of eens in de 2 jaar, of minder vaak?
  • Alle mogelijke onderzoeken, of minder?

De Borstkanker nacontrole keuzehulp

De Borstkanker nacontrole keuzehulp helpt u bij het maken van keuzes. Na het gesprek met de chirurg bij uw eerste jaarcontrole krijgt u hierover een informatieblad. Op het informatieblad staan uw inloggegevens, daarmee kunt u thuis inloggen in de online keuzehulp.

In de keuzehulp kunt u de informatie die u hebt besproken thuis nog eens rustig nalezen. U leest over nacontrole en bij welke veranderingen in uw borstgebied u contact moet opnemen met uw zorgverleners. U beantwoordt in de keuzehulp vragen over wat u belangrijk vindt en wat uw voorkeuren zijn. Hiervan krijgt u een samenvatting. Na ongeveer 3 weken heeft u een telefonisch gesprek met uw zorgverlener. U bespreekt dan de samenvatting. Zo beslist u samen welke nacontrole het beste past.

Heeft u vragen tijdens kantooruren?

  • Wilt u uw afspraak verzetten of heeft u administratieve vragen? Dan kunt u van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 - 17.00 uur bellen met het secretariaat van het Oncologisch centrum: (073) 553 82 25.
  • Verzamelt u zoveel mogelijk vragen voor de eerstvolgende afspraak met uw arts of verpleegkundig specialist. Ga na of u voldoende medicijnen in huis heeft.
  • Met medische vragen en/of zorgproblemen die niet kunnen wachten, kunt u bellen van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 - 17.00 uur. U krijgt dan eerst de secretaresse aan de telefoon. Mogelijk kan zij uw vraag beantwoorden. Zo niet, dan kijkt zij met u naar een gepast terugbel moment door de verpleegkundig specialist of arts. Mogelijk is dit op de volgende werkdag of op een dag dat uw eigen arts/verpleegkundig specialist aanwezig is.
  • Belt u bij spoedproblemen zo vroeg mogelijk op de dag naar het Oncologisch Centrum, het liefst tussen 09.00-10.30 uur. U wordt op dezelfde werkdag teruggebeld. Op deze webpagina leest u wanneer u (direct) contact moet opnemen.

Heeft u spoedproblemen buiten kantooruren?

Voor spoedproblemen na 17.00 uur, ’s nachts en in het weekend kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (073) 553 27 00. U leest hier wanneer u (direct) contact moet opnemen.

E-consult of herhaalrecept via MijnJBZ

  • Heeft u geen spoedeisende vragen, dan kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialist via e-consult in MijnJBZ. Met een e-consult kunt u vragen stellen aan uw zorgverlener via een beveiligd bericht. Hiervoor logt u in met uw DigiD in MijnJBZ. Uw zorgverlener heeft met u afgesproken wanneer u een reactie krijgt. Dit e-consult is een consult zonder beeld, u kunt elkaar dus niet zien.
  • Via MijnJBZ kunt u ook een herhaalrecept aanvragen.