Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Behandeling

Omgekeerde isolatie

Bij een behandeling met chemotherapie die intensief is en langere tijd duurt, ontstaat er een lange periode dat het aantal witte bloedcellen veel te laag is.

De witte bloedcellen zorgen voor de afweer tegen infecties. Als het aantal witte bloedcellen erg laag zijn, heeft u meer kans op infecties. U kunt infecties krijgen van buitenaf, maar de grootste kans op een infectie komt van de bacteriën in uw eigen lichaam.

U start met verschillende antibiotica tabletten om de infecties van binnenuit te beperken. Om de kans op infecties van buitenaf zo klein mogelijk te maken, nemen we tijdens de behandeling een aantal maatregelen. Daarvoor verplegen we u tijdens de opname geïsoleerd. Hier leest u meer over deze periode en over de maatregelen die u moet nemen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code INT-140
Laatste revisie: 23 april 2024 - 14:22
Hoe verloopt de behandeling?

Omgekeerde isolatie

Op verpleegafdeling C5 kunnen we 8 kamers inrichten als isolatiekamers. Dit zijn allemaal 1 persoonskamers. De kamers voor omgekeerde isolatie (o.i.) vindt u op de hematologie unit. Dit is achter de sluisdeuren aan het einde van de afdeling.

Op de hematologie unit is een drukverschil vergeleken met de rest van de afdeling. Hierdoor komen er zo min mogelijk micro-organismen via de lucht van de afdeling op de gang en op uw kamer. Micro-organismen zijn bijvoorbeeld bacteriën, schimmels en virussen. Tijdens de isolatieperiode mag u dus ook op de gang komen van de hematologie unit. De verpleegkundigen zorgen samen met de huishoudelijke dienst voor een zo schoon mogelijke kamer en unit.

Vloer

De vloer van uw kamer zien we als vies. Loop daarom nooit op blote voeten. Is er een voorwerp op de grond gevallen? Dan gaan we hiermee om alsof deze vies zijn. Voordat u deze voorwerpen weer kunt gebruiken, ontsmetten we ze eerst met alcohol. Is dit niet mogelijk? Dan gooien we ze weg of u kunt ze meegeven naar huis om de voorwerpen te laten wassen. Let bijvoorbeeld ook op infuuslijnen. Deze slepen makkelijk over de grond.

Mogen er bloemen en planten op uw kamer?

U mag geen bloemen of planten op uw kamer hebben. Dit is vanwege de bacteriën en schimmels die in bloemwater of aarde kunnen voorkomen. Kunstbloemen, die met water en zeep goed schoon te maken zijn, mogen wel.

Mag u eigen spullen, boeken, tijdschriften en post hebben?

  • Eigen materialen zoals een radio, laptop of hobbyspullen zijn toegestaan op uw kamer.
  • Laat u kranten meebrengen uit een winkel? Dan moet het wel de middelste uit de stapel zijn.
  • Laat u tijdschriften meebrengen? Dan moeten deze nieuw zijn en als het kan in plastic verpakt.
  • Boeken uit de bibliotheek mag u niet gebruiken. Uw eigen boeken of nieuwe boeken wel.
  • Post mag wel gewoon naar binnen.

Ondersteunende diensten in het ziekenhuis

U kunt tijdens de isolatieperiode gebruik maken van de ondersteunende diensten van het ziekenhuis. Dit zijn bijvoorbeeld fysiotherapie, diëtist, geestelijke verzorging en/of een psycholoog. In de informatiewijzer Oncologie leest u wat deze zorgverleners voor u kunnen betekenen.

  • De maatschappelijk werker komt altijd een keer bij u langs om kennis met u te maken. Zij bespreekt eventuele problemen rondom praktische zaken met u.
  • Ook de fysiotherapeut bezoekt u tijdens uw opname.
  • De diëtist bespreekt wat u het beste kunt eten en drinken, zodat uw voeding gezond en volwaardig is en aansluit bij uw behandeling.

Hoe gaan we om met schadelijke bacteriën?

Bacteriële inventarisatie

2 keer per week doen we een bacteriële inventarisatie. Dat wil zeggen dat we uw ontlasting, neus- en keeluitstrijk kweken op bacteriën. Dit doen we om te ontdekken of er bepaalde bacteriën groeien die u mogelijk ziek kunnen maken. Komt er iets uit de kweken? Dan kan het zijn dat u medicijnen krijgt of dat uw medicijnen worden veranderd. Als vrouwen starten met de eerste behandeling nemen we ook een urinekweek af. Dit gebeurt maar 1 keer.

Wat is SDD?

SDD staat voor selectieve darmdecontaminatie. Dit wil zeggen dat u medicijnen krijgt die ervoor zorgen dat schadelijke bacteriën in uw darm worden verwijderd. Hierdoor wordt het risico kleiner dat u ziek wordt van de ‘normale’ bacteriën in de darm.

Wat is voeding bij een verminderde weerstand?

Nu u een verminderde weerstand heeft, krijgt u tijdens uw opname voeding bij verminderde weerstand. Dit is voeding met zo min mogelijk ziekmakende bacteriën, gisten en schimmels. Door het gebruik van deze voeding wordt de kans op infectie via de voeding kleiner. Voeding bij verminderde weerstand betekent ook dat de medewerkers extra letten op de hygiëne bij het klaarmaken van de voeding. Maar ook op de houdbaarheid van voedingsmiddelen.

Goed eten is erg belangrijk als u ziek bent. Daarom bieden het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Sodexo u ‘Ons menu voor u’ aan. U mag zelf kiezen wat u eet, wanneer, hoe vaak en met wie. Bestellen kan telefonisch tussen 07.00 en 18.15 uur. Uw bezoek kan tegen betaling mee-eten. Meer informatie over ‘Ons menu van u’ krijgt u van uw verpleegkundige.

Heeft u wensen over uw voeding? Bespreek die dan met de zorgassistente of diëtiste. U kunt ook om de folder ‘Verminderde weerstand tijdens opname, voedingsadviezen' vragen. Daarin leest u welke voedingsmiddelen u wel en niet mag gebruiken.

Hoe kunt u een goede conditie houden in isolatie?

Probeer uw conditie goed te houden door bijvoorbeeld elke dag een tijdje op een hometrainer te fietsen of andere lichaamsbeweging te hebben. U kunt ook aan uw conditie werken met een Nintendo Wii op uw kamer.

Bezoek

U mag maximaal 2 bezoekers tegelijk ontvangen. Mensen die verkouden zijn, keelontsteking of andere infecties hebben, kunnen beter niet op bezoek komen. Naaste familieleden moeten een mondkapje dragen tijdens het bezoek als ze verkouden zijn en vaak bij u langskomen. Twijfelt u aan de gezondheid van uw bezoek? Overleg dit dan even met de verpleegkundige. Hieronder leest u welke maatregelen uw bezoek moet nemen voordat zij bij u mogen komen.

  • Het bezoek moet de jas en tas achterlaten in de sluis. Wij raden aan om geen waardevolle spullen mee te nemen.
  • Iedereen die op uw kamer komt, moet zijn handen op een bepaalde manier wassen. Dit gebeurt volgens strenge regels. Deze regels hangen op de deur van de sluis. Uw bezoek mag geen sieraden dragen aan de handen en polsen.
  • Bezoek van eigen kinderen en kleinkinderen is toegestaan. Kinderen die een luier dragen, mogen niet op de kamer verschoond worden. Let goed op besmettelijke kinderziektes die heersen op scholen en crèches. Uw (klein)kind mag niet met de schoenen op bed spelen.
  • Uw bezoek moet een mondmasker dragen als zij bijvoorbeeld verkouden zijn.

Door alle maatregelen kunnen wij ons voorstellen dat u bang wordt om contact te hebben met andere mensen. Dit is niet nodig. U mag gewoon lichamelijk contact hebben met uw partner of bezoek. U mag een hand geven, een knuffel of kus. Alles is toegestaan.

Bezoekuur?

U hoort van de verpleegkundige welke bezoektijden er voor u gelden. Zorg altijd voor voldoende rust en ruimte voor uzelf.

  • Uw partner krijgt koffie of thee aangeboden tijdens de vaste rondes van de zorgassistent.
  • Parkeren: uw partner/familie komt in aanmerking voor 2 vast-tariefkaarten. Dit houdt in dat uw bezoek elke keer een vast bedrag van €3,- betaalt voor parkeren. Het maakt daarbij niet uit hoe lang ze geparkeerd staan.
  • Het is belangrijk om goed op uw persoonlijke hygiëne te letten. Dit houdt in dat u elke dag uw huid wast met vloeibare zeep. We adviseren u een pH-neutraal, niet geparfumeerd product te gebruiken.
  • Wanneer u zichzelf verzorgt, moet u goed letten op puistjes, open plekken, wondjes en puntbloedinkjes/blauwe plekken. Merkt u deze op? Vertel dit dan tegen de verpleegkundige of de arts!
  • Gebruik liever geen make-up. Ook het gebruik van een deodorantroller of lipbalsemstick zijn niet toegestaan. Zalf uit een tube mag u wel gebruiken. Gebruik geen potjes.
  • Draagt u contactlenzen? Dan raden wij u aan om deze niet te gebruiken.
  • U mag alleen uit schone glazen water drinken. De zorgassistente verwisselt de glazen elke dag.
  • U mag alleen een bidon gebruiken als deze door uw familie iedere dag heel goed worden schoongemaakt. Dit kan in de vaatwasser of met water en zeep.

Wanneer wast u uw handen?

Het is belangrijk dat u voor elke maaltijd en na ieder toiletbezoek uw handen goed wast. U moet uw handen regelmatig ontsmetten met desinfectans. Dit staat op uw nachtkastje en/of in de badkamer.

Waarom is mondverzorging belangrijk?

Het gebit is een bron van infectie en moet daarom goed schoongehouden worden. Ook raakt het slijmvlies in de mond geïrriteerd door de medicijnen die u krijgt. Beschadigde slijmvliezen zijn een voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Daarom is een goede mondverzorging heel erg belangrijk. Het advies is om minimaal 4 keer per dag de mondverzorging te doen

  • Iedere week moet u een nieuwe tandenborstel gebruiken.
  • De tandenborstel moet u na gebruik in een glas zetten met de borstel omhoog.
  • Vertel het de verpleegkundige meteen als er veranderingen zijn in uw mond. Dan kan de verpleegkundige op tijd met maatregelen beginnen.
  • De verpleegkundige kijkt elke dag met een lampje in uw mond. Wilt u meer informatie hebben over de mondverzorging? Dan kunt u dit aan de verpleegkundige vragen.

Wat moet u doen met uw kleding en was?

  • Trek elke dag schone kleding aan.
  • U kunt het beste ruime kleding dragen.
  • De kleding moet gewassen kunnen worden in de wasmachine.
  • Kleding moet op 60 graden gewassen worden of 2 keer op 40 graden. De was moet binnen gedroogd worden en mag ook in de wasdroger.
  • Schone was moet meteen na het drogen opgevouwen worden en in een afsluitbare plastic zak meegenomen worden naar de afdeling.

Voor de behandeling met chemotherapie krijgt u een centraal veneuze katheter. De arts brengt deze in net onder het sleutelbeen. Deze centrale lijn, ook wel subclavia katheter genoemd, geeft toegang tot een groot bloedvat. U heeft dan geen infuus in uw arm meer nodig.

Door de veneuze katheter kunnen we vocht, bloedtransfusies en antibiotica toedienen. Het is ook mogelijk om hieruit bloed af te nemen. U kunt zich gewoon bewegen zoals u gewend bent met deze katheter. Het inbrengen van de centraal veneuze katheter gebeurt onder plaatselijke verdoving op een speciale kamer op de röntgenafdeling.

Als uw afweersysteem tegen infecties weer voldoende werkt, is het niet meer nodig dat u extra wordt beschermd tegen bacteriën. Zijn de witte bloedcellen weer voldoende gestegen? Dan hoeft u niet meer geïsoleerd verpleegd te worden. Er gelden dan meestal geen extra beschermende regels meer.

Wat verandert er voor u als u weer voldoende afweer heeft?

Voeding

Voeding bij verminderde weerstand is niet meer nodig. Als u zich niet aan een dieet hoeft te houden, mag u weer eten en drinken zoals u voor de isolatie gewend was.

Persoonlijke aandacht

Tijdens de periode van isolatie kreeg u extra aandacht van de verpleegkundige. Nu is het niet meer nodig dat de verpleegkundige u vaak controleert. Een aantal controles vervallen zoals:

  • 3 keer per dag pols, temperatuur en bloeddruk meten;
  • mond- en huidcontrole;
  • afnemen van kweken;
  • dagelijks bloedafname.

Bezoek

Wanneer de isolatieperiode is afgelopen:

  • kan uw bezoek alleen nog op de vaste bezoektijden van de afdeling komen;
  • uw familie krijgt geen koffie of thee meer;
  • de vast-tariefkaarten voor parkeren kan niet meer worden gebruikt;
  • de adviezen voor het wassen van kleding gelden niet meer.

De intensieve chemotherapie vergt veel van patiënten. De behandeling is niet alleen lichamelijk zwaar. Ook mentaal krijgen patiënten veel te verduren. Patiënten die na een lange opnameperiode met ontslag gaan, hebben vaak allerlei vragen. Hieronder bespreken we aantal onderwerpen. Het kan zo zijn dat de lijst niet compleet is. Dus als u andere vragen heeft, kunt u deze gerust aan de verpleegkundige stellen.

Voeding

Bij ontslag mag u meestal alles weer eten. Het is wel belangrijk om hetzelfde gewicht te houden of ervoor te zorgen dat u weer een goed gewicht krijgt. Zorg ervoor dat u voldoende calorieën, eiwitten en vocht binnenkrijgt. Na de behandeling kunt u nog last hebben van misselijkheid en een slechte eetlust. Kies dan vooral voor voeding die u erg lekker vindt. Eten mag niet steeds een strijd worden.

Wilt u lotgenotencontact?

Na de behandeling kan het moeilijk zijn om de draad weer op te pakken. U en uw familie hebben namelijk veel te verwerken. Het kan zijn dat u na ontslag behoefte heeft aan extra ondersteuning of aan contact met lotgenoten. Meer informatie vindt u op de website: www.hematon.nl.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld de behandeling die u heeft gehad. U kunt thuis nog last hebben van (extreme) vermoeidheid. Dit kan lang duren. In de folder ‘Vermoeidheid na kanker’ van het KWF kunt u adviezen over vermoeidheid lezen. U kunt ook naar deze folder vragen bij de verpleegkundige.

Contact met zieke mensen

Het blijft na ontslag belangrijk om het contact met mensen die grieperig of verkouden zijn te vermijden. Wees voorzichtig met kinderen in verband met besmettelijke kinderziekten. Het is belangrijk dat u niet met grote groepen mensen in een ruimte samen bent.

Seksualiteit

Na ontslag kunt u gewoon seksueel contact hebben. U hoeft geen speciale maatregelen te nemen. Voor vrouwen geldt dat ze tijdens de behandeling niet zwanger mogen worden. Door de bijwerkingen van de behandeling is het mogelijk dat u minder zin hebt om te vrijen, terwijl u juist meer behoefte kunt hebben aan tederheid. Na de behandeling kunt u last hebben van een droge vagina of erectieproblemen. Heeft u problemen op seksueel gebied? Bespreek dit dan met de verpleegkundige.

Stel deze dan gerust aan de verpleegkundigen van de afdeling.