Headerafbeelding
vrouw in overgang wandelt met hond
Behandeling

Opspuiten van de stembanden (augmentatie)

Wanneer stembanden niet goed sluiten, kan het opspuiten van de stemband(en) met een vulmiddel een uitkomst bieden. Dit noemen we augmentatie.

Voor het opvullen van de stemband wordt een dik vloeibaar materiaal gebruikt. Dit vulmiddel werkt ongeveer een paar maanden. Als het nodig is, kunnen we de behandeling herhalen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code KNO-768
Laatste revisie: 21 mei 2024 - 14:59
Hoe verloopt de behandeling?

Opspuiten van de stembanden (augmentatie)

Medicijnen

  • Gebruikt u medicijnen? Bent u overgevoelig voor verdovingsvloeistof, pleisters of andere stoffen, meld dit dan aan de arts of assistente.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan kan het zijn dat u deze tijdelijk moet stoppen. De arts heeft dit met u besproken.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Tijdens de behandeling

Het onderzoek gebeurt onder plaatselijke verdoving. U bent volledig bij kennis.

U neemt plaats in een stoel in de behandelkamer. Eerst verdooft de arts de keel. Dat gebeurt als volgt:

De KNO-arts stopt gaasjes met verdovende vloeistof in de neus. Deze blijven 5 tot 10 minuten zitten. Daarna haalt de arts ze uit de neus. Daarna sprayt de arts soms verdovende vloeistof in de keel. Deze smaakt een beetje naar banaan.

Vervolgens brengt de arts een een dun slangetje (flexibele scoop) in de neus in. De neus is verdoofd, u voelt hier weinig van. Soms ervaart u een traanoog  of lichte irritatie in de neus. Door de flexibele scoop kan de KNO-arts uw keel en stembanden goed zien. Via een dun kanaaltje in de scoop druppelt er verdovende vloeistof op de stembanden. De arts vraagt u vervolgens om geluid te maken. Het is normaal als u hier even door moet hoesten. Wanneer de keel goed verdoofd is, geeft dat een benauwd gevoel, alsof de keel wordt dichtgeknepen. In werkelijkheid is er voldoende ruimte om te ademen.

In het slangetje zit een extra kanaaltje. Hierdoor spuit de KNO-arts het vulmiddel in de stemband. Tijdens de behandeling kan de arts aan het horen van uw stem bepalen hoeveel vulmiddel nodig is om uw stem te verbeteren. Tijdens het opspuiten van de stembanden is het belangrijk dat u probeert om niet te slikken. 

De keel kan nog een tijdje verdoofd zijn. Waardoor het slikken wat lastiger gaat. U kunt zich in het begin ook gemakkelijk verslikken. De verdoving is binnen 1 tot 2 uur uitgewerkt. U mag 4 x per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen tegen de pijn.

Risico's

Bij iedere ingreep is er kans op complicaties. Bij het opspuiten van de stemband is de kans erg klein. Zeer weinig voorkomende complicaties zijn bloedingen. Hierdoor kan de stemband opzwellen wat kan leiden tot benauwdheid. U belt dan zo snel mogelijk naar de polikliniek. 

Waar let u op als u weer thuis bent?

  • Brok in de keel
    U kunt na de behandeling het gevoel hebben dat er iets in uw keel zit. Dit komt van de verdoving en verdwijnt vanzelf.
  • Eten
    Let het eerste uur na de behandeling op met eten en drinken. U kunt zich gemakkelijk verslikken. Neem voor het eten en drinken eerst enkele slokjes water. Als u zich dan nog gemakkelijk verslikt, wacht dan nog even met eten en drinken. U kunt weer eten en drinken als het slikken gemakkelijk gaat en u zich niet meer verslikt met water.
  • Stem
    Verbetering van uw stem merkt u dezelfde of de volgende dag. 
  • Niet hoesten en schrapen
    Voor een goede genezing moet de keel voldoende rust krijgen. U mag  voor 2 à 3 dagen niet hoesten en schrapen. Dit is schadelijk voor de stembanden. Met hoesten en schrapen probeert u slijm of een kriebel in de keel weg te werken. Dit gevoel komt echter snel weer terug. Het is beter om een slokje water te nemen of te neuriën (zoemen). Hierdoor verdwijnt het slijm.
  • Ademhaling
    Veel mensen ademen door hun mond. Het is beter om door uw neus te ademen. Hierdoor voorkomt u een uitgedroogde keel, waardoor er minder kans is op ontstekingen en kriebel in de keel.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.