Headerafbeelding
locatie Atlent
Behandeling

Ouder-Kind-Startgroep (OKS)

De ouder-kind-start groep (OKS) is voor kinderen van 0 tot 2 jaar met een achterstand in de (motorische) ontwikkeling.

Vanwege de achterstand in de (motorische) ontwikkeling is de kans groot dat uw kind problemen ervaart in het bewegen, eten en drinken, communiceren, spelen, slapen of in het maken van contact.

Bij deelname aan de Ouder-Kind-Startgroep (OKS) krijgt u als ouders/verzorgers advies over de ontwikkeling van uw kind. Ook kunt u ervaringen uitwisselen met andere ouders.

overzicht Ouder-Kind-Startgroep (OKS)

Hier leest u alles over de Ouder-Kind-Startgroep (OKS)

Praktische tips

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Code REV-330
Laatste revisie: 11 februari 2025 - 14:26
Hier leest u alles over de Ouder-Kind-Startgroep (OKS)

Ouder-Kind-Startgroep (OKS)

De OKS is bedoeld voor kinderen in de leeftijd 0 tot 24 maanden met een achterstand op het gebied van de motorische ontwikkeling en mogelijk ook op andere gebieden.

Aan de OKS kunnen maximaal 5 kinderen deelnemen. Van elk kind komt er 1 of beide ouders of verzorgers mee naar de groep.

Kinderen

Tijdens de OKS starten we met een observatieperiode van 6 weken om te zien hoe uw kind zich op verschillende gebieden ontwikkelt. Hierin kunnen we uw kind spelenderwijs stimuleren om vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast kunnen we hulpmiddelen demonstreren en uitlenen en kijken naar een mogelijk vervolgplek voor het kind.

Ouders/verzorgers

We bieden u als ouders/verzorgers informatie en praktische handvatten waarmee u zelf de ontwikkeling van uw kind kunt stimuleren. Ook kunt u er ervaringen uitwisselen met andere ouders.

Uw hulpvraag is voor ons belangrijk. De OKS helpt u om een antwoord te krijgen op vragen die u bezighouden. Dit alles vanuit de overtuiging dat u als ouder de belangrijkste persoon voor uw kind bent. Hier besteden we tijdens de bijeenkomsten dan ook aandacht aan.

De OKS is een doorlopende groep. Samen met het team van kinderrevalidatiespecialisten bespreken we wanneer uw kind kan beginnen. Daarna kijken we samen wat de mogelijkheden zijn voor uw kind binnen de OKS. Een medisch pedagogisch zorgverlener begeleidt de groep en de ergotherapeut, fysiotherapeut en logopediste zijn elke week aanwezig. Daarnaast zijn ook de psycholoog en maatschappelijk werk regelmatig aanwezig.

Bij de Observatie- en behandeling gaan we uit van de hulpvragen van ouders of verzorgers. We gebruiken verschillende onderwerpen om ouders te helpen hun hulpvragen duidelijk te krijgen.

Ouderportaal

Bij de start van de OKS krijgt u toegang tot het ouderportaal van Tolbrug (Konnect ouderportaal). Hiermee sturen we u belangrijke informatie, bijvoorbeeld over de startdag en wat u mee moet nemen. Therapeuten kunnen u specifieke aanwijzingen, foto's of filmpjes sturen. Zelf kunt u vanuit thuis ook foto's of filmpjes met ons delen, zodat we een goed beeld krijgen van hoe het thuis gaat.

De OKS is op vrijdag van 9.00 tot 11.00 op de locatie van de kinderrevalidatie van Tolbrug: Kinderexpertisecentrum Atlent.

De revalidatiearts kan uw kind aanmelden voor de OKS. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van de huisarts, jeugdarts of andere medisch specialist. De kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering van uw kind.