Behandeling

Plaatjes Rijke Plasma [PRP] behandeling bij artrose

Bij lichte tot matige artrose van de knie, kan de sportarts een Plaatjes Rijke Plasma (PRP) behandeling adviseren.

In deze folder leest u wat deze behandeling inhoudt en hoe die verloopt.

Hoe verloopt de behandeling?

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Betrokken afdelingen

Code SMC-052
Laatste revisie: 5 februari 2024 - 15:02
Hoe verloopt de behandeling?

Plaatjes Rijke Plasma [PRP] behandeling bij artrose

Injecteren van bloedplaatjes

Bij artrose raakt het kraakbeen rond de gewrichten versleten. Er ontstaan pijnlijke ontstekingsprocessen in het aangedane gewricht. Bewegen wordt moeilijker.

Het lichaam probeert deze ontstekingsprocessen te genezen. Bloedplaatjes spelen daarbij een belangrijke rol. Op de plaats van de ontsteking geven de bloedplaatjes bepaalde eiwitten af, die we groeifactoren noemen. Deze helpen bij het herstel van het aangedane weefsel, en gaan pijnlijke ontstekingsprocessen tegen.

Bij de Plaatjes Rijke Plasma (PRP) behandeling injecteren we een groot aantal bloedplaatjes (en dus groeifactoren) in uw gewricht. Deze bloedplaatjes zijn afkomstig uit uw eigen bloed. PRP ondersteunt dus het natuurlijk genezingsproces.

Wat is het doel van PRP?

Het doel van PRP is:

  • het weer herstellen van het aangedane weefsel;
  • voorkomen van pijnlijke ontstekingsprocessen;
  • verbeteren van de beweeglijkheid;
  • vertragen van de artrose en zo lang mogelijk uitstellen van een kunstgewricht;
  • het kunnen verminderen van pijnstillers met mogelijke bijwerkingen.

Meer weten?

Een overzicht van wetenschappelijke literatuur toont aan dat PRP een veilige en effectieve behandeling is voor artrose van de knie.

De fabrikant heeft een (Engelstalig) filmpje gemaakt over deze behandeling.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of ontstekingsremmers? Overleg dan met de sportarts hoelang van tevoren u met deze medicijnen moet stoppen. Deze kunnen de behandeling namelijk negatief beïnvloeden. Andere medicijnen kunt u gewoon innemen.

De behandeling gebeurt poliklinisch en bestaat uit 2 behandelsessies. Tussen deze behandelingen zit een periode van 6 tot 8 weken. Een behandelsessie duurt ongeveer 30 minuten.

  • Eerst nemen we een buisje bloed bij u af via een ader in de elleboogplooi.
  • Dit buisje bloed gaat vervolgens in een centrifuge. Witte en rode bloedcellen worden gescheiden van het plasma met bloedplaatjes, waardoor het plasma een hoge concentratie aan bloedplaatjes bevat. Deze bloedplaatjes bevatten een groot aantal groeifactoren.
  • Het plasma met de verhoogde concentratie groeifactoren injecteren we in het beschadigde weefsel.

Na 6 tot 8 weken volgt de 2e behandelsessie.

Na de behandeling gaat u weer naar huis. We raden u aan om 2 dagen wat rust te houden. Met krukken lopen of bedrust houden, is niet noodzakelijk. U kunt normale activiteiten uitvoeren zoals (huishoudelijk) werk.

Het resultaat van een behandeling met PRP is niet meteen merkbaar. Meestal zien we een langzame verbetering, zo’n 6 tot 8 weken na het starten van de behandeling.

De duur van het effect van de PRP injectie is meestal tussen de 6 en 12 maanden.

Er zijn geen risico’s en bijwerkingen bekend van de behandeling. Er is een zeer kleine kans op een infectie van de knie door de prik.

Deze behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. U moet de kosten dus zelf betalen. Deze bedragen ongeveer € 458,-- voor 2 behandelsessies en een (telefonische) evaluatie.

Als u nog vragen heeft, belt u dan gerust naar het Sport Medisch Centrum, telefoon (073) 553 35 53.