Headerafbeelding
Vrouw met kind kijkend naar binnentuin
Behandeling

Pleuradrainage thuis (verwijderen van vocht uit de pleuraholte) met een IPC

Bij een pleuradrainage thuis kan met een speciaal dun slangetje (IPC) continue vocht worden afgevoerd uit de pleuraholte.

De pleuraholte is de ruimte tussen het longvlies en borstvlies. Als er te veel vocht in de pleuraholte zit, kunt u zich benauwd voelen. IPC staat voor Indwelling Pleural Catheter. We noemen het ook wel pleurakatheter of drain. Met een IPC is vocht afvoeren (draineren) mogelijk in de thuissituatie. De constante afvoer van vocht uit de pleuraholte zorgt ervoor dat u zich minder benauwd voelt.

Het inbrengen van de speciale drain gebeurt tijdens een opname in ziekenhuis. Na de ingreep krijgt u uitleg over het verzorgen van de drain. Zo nodig kunnen we Thuiszorg inschakelen voor de zorg rondom de drain. Na 2 dagen kunt u meestal weer naar huis.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Betrokken afdelingen

Code LON-333
Laatste revisie: 7 oktober 2024 - 15:14
Hoe verloopt de behandeling?

Pleuradrainage thuis (verwijderen van vocht uit de pleuraholte) met een IPC

De IPC is een dun slangetje (ook wel katheter of drain genoemd) gemaakt van flexibel siliconen materiaal. Het is ongeveer 40 cm lang. Een deel van het slangetje komt onder de huid te liggen en groeit vast zodat dit er niet uit kan glijden. Dit voorkomt dat er infecties ontstaan via de insteekopening.

Het uiteinde van de katheter bevindt zich buiten het lichaam en heeft een opening met een ventiel. Het pleuravocht kan alleen aflopen als u de IPC vastmaakt aan een speciale opvangzak.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Bloedverdunners

Als u geen bloedverdunners gebruikt, zijn er geen voorbereidingen nodig. Gebruikt u wel bloedverdunners, dan overlegt u dit met uw longarts.

Resistente bacterie (BRMO)

Draagt u een resistente bacterie (bijvoorbeeld MRSA of ESBL) bij u? Dan kan dit voor uzelf en voor medepatiënten een risico geven bij een medische behandeling.

Het is daarom heel belangrijk dat u doorgeeft als u:

  • in de afgelopen 2 maanden opgenomen of behandeld bent geweest, in een buitenlandse zorginstelling;
  • in de afgelopen 2 maanden opgenomen bent geweest in een Nederlands ziekenhuis of verpleeghuis, waar een resistente bacterie aanwezig was;
  • in de afgelopen 2 maanden in een instelling voor asielzoekers heeft gewoond;
  • door uw beroep in contact komt levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens (bijvoorbeeld: varkens-, kalver- en pluimveehouders, veeartsen, medewerkers slachthuis);
  • woont op een bedrijf met varkens, kalveren of vleeskuikens;
  • ooit besmet bent geweest met een resistente bacterie;
  • contact heeft met iemand die een resistente bacterie bij zich draagt.

Zo nodig onderzoeken we dan of u een resistente bacterie bij u draagt of dat u een COVID-19-besmetting heeft. Als dat zo is dan nemen we in het ziekenhuis maatregelen om te voorkomen dat de bacterie of het virus zich verspreidt.

Geldt een van bovenstaande punten voor u, geef dit dan door aan de polikliniek of afdeling die het onderzoek of de behandeling met u heeft afgesproken.

Waar meldt u zich?

Het plaatsen van de IPC gebeurt tijdens een opname van ongeveer 2 dagen op de verpleegafdeling Longgeneeskunde.  Wij bellen u hoe laat u zich moet melden bij de balie op de verpleegafdeling.

Tijdens de behandeling

  • U mag voor de ingreep gewoon eten en drinken.
  • U krijgt een operatie jasje aan. Daarna brengt de verpleegkundige u met bed naar de longbehandelkamer. Tijdens de ingreep blijft u op uw bed liggen
  • Uw bovenlichaam wordt ontbloot en u krijgt een steriele doek over u heen.
  • De longarts desinfecteert de huid. Daarna krijgt u een plaatselijke verdoving aan de zijkant van uw borstkas, dit kan pijnlijk zijn.
  • Als de verdoving is ingewerkt maakt de longarts een klein sneetje van 2 tot 3 centimeter in de huid, aan de zijkant van de borstkas. Door dit sneetje brengt de longarts de IPC in tussen de longvliezen.
  • Het slangetje steekt nu uit de zijkant van uw borstkas. De longarts maakt het slangetje met een hechting vast en plakt deze rondom steriel vast.

De IPC is verbonden aan een opvangreservoir dat naast uw bed hangt. Het opvangsysteem zuigt steeds het pleuravocht weg, waardoor de long zich langzaam ontplooit. Dit ontplooien kan gevoelig zijn en een hoestprikkel veroorzaken. Als u pijn heeft of het gevoel heeft te moeten hoesten, meld dit dan direct aan de arts of verpleegkundige.

Het aanleggen van de IPC duurt in totaal ongeveer 30 minuten. Daarna wordt u teruggebracht naar de afdeling Longgeneeskunde.

Op de afdeling Longgeneeskunde krijgt u uitleg over het draineren (aflopen van pleuravocht) en het verzorgen van de insteekopening van de drain. Om infecties te voorkomen, is het belangrijk dat de verzorging van de drain heel schoon (steriel) gebeurt.

We schakelen Thuiszorg voor u in om de drain 1 keer per week te verzorgen. Daarnaast kunt u contact opnemen met de Thuiszorg bij mogelijke problemen. Daarvoor krijgt u een noodnummer.

Wat zijn de risico's?

  • Infectie insteekopening. Dit merkt u aan roodheid, pus rondom insteekopening, toegenomen benauwdheidsklachten en koorts (temperatuur boven de 38.5 graden). Het is belangrijk dat u dan contact opneemt met de polikliniek Longgeneeskunde.
  • Empyeem. Dit merkt u aan koorts, benauwdheidsklachten en verandering van kleur van het pleuravocht (roodkleurig pleuravocht met pus). Het is belangrijk dat u dan contact opneemt met de polikliniek Longgeneeskunde.
  • Verstopping IPC. Als er geen vocht meer uit de IPC loopt, dan kan het zijn dat de IPC verstopt is. Het is dan belangrijk dat u contact op neemt met de polikliniek Longgeneeskunde. Zij kunnen dan een afspraak maken met u om de drain door te laten spuiten.
  • Lekken pleuravocht. Als er pleuravocht langs de insteekplaats loopt, adviseren we om eerst pleuravocht te laten aflopen. Hierdoor vermindert de druk. De eerste week na het plaatsen van de drain brengen we schuimverband bij u aan voor het opvangen van pleuravocht langs de insteekplaats.
  • Pijnklachten na drainage. U kunt pijn ervaren na de drainage doordat de longen aan het ontplooien zijn. Dit is bij het te snel of te veel laten aflopen van pleuravocht. Hiervoor mag u paracetamol gebruiken. Helpt dit bij u niet voldoende, neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde.
  • Aanhouden of toenemen van benauwdheidsklachten. Het is belangrijk dat u contact opneemt met de polikliniek Longgeneeskunde.

Materialen die u nodig heeft

Als u naar huis gaat, krijgt u een startpakket mee met de materialen die nodig zijn om uw pleuradrain te verzorgen. In dit pakket zit een opvangzak met verbindingsslang, steriele handschoenen, sponsig splitgaas, afdekfolie 20x15, steriel afsluitdopje en alcoholdoekjes.

Hierna krijgt u van de arts/verpleegkundig specialist een recept waarmee u materialen altijd kunt bijbestellen. Deze materialen kunt u ophalen bij de Jeroen Bosch Apotheek.

Draineren (laten aflopen van pleuravocht)

De Thuiszorg kan u helpen met draineren. De Thuiszorg kan u en/of uw naaste ook leren om dit zelf te doen.

  • De 1e dagen na het inbrengen van de drain is het bijna iedere dag noodzakelijk om het vocht te laten aflopen. Daarna draineert u meestal om de 1 of 2 dagen.
  • Meestal gebruikt u 1 zak per dag. Als u dan nog veel last heeft van benauwdheid kan het nodig zijn om een 2e zak vocht af te nemen.
  • Heeft u daarna nog steeds klachten? Neem dan contact op met uw behandelend arts in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
  • Na een aantal weken kan het pleuravocht minder worden en hoeft u ook minder vaak te draineren.

Aanvullende informatie

De verpleegkundig specialist neemt na een aantal dagen contact met u op om te horen hoe het gaat en om te bespreken of er(pijn)klachten en vragen zijn.

De hechtingen mogen na 14 dagen worden verwijderd door de huisarts. De drain is dan voldoende vastgegroeid onder de huid. U kunt hier zelf een afspraak voor maken bij uw huisarts.

  • In ieder pakket met een nieuwe drainzak zit ook nieuw afdekmateriaal. Verbind na het draineren ook de insteekopening opnieuw.
  • De insteekopening moet minimaal 1 keer per week worden verzorgd door de Thuiszorg. De thuiszorgmedewerker controleert dan ook of er geen infecties zijn.
  • Na het inbrengen van de IPC mag u 2 weken lang niet in bad of douchen. Na deze periode kunt u beter douchen dan in bad gaan.
  • Na het douchen moet u altijd de verbandmaterialen wisselen. De Thuiszorg legt u en uw naasten uit hoe dat moet.
  • Als de insteekopening volledig is genezen, dan mag u zwemmen in zee of in een zwembad met chloorwater. Wissel daarna de verbandmiddelen. Ga niet in hot-tubs, rivieren, vijvers of zwembaden zonder chloor.
  • U mag vliegen met een IPC.
  • Voorkom dat de IPC in de kleding vast komt te zitten, maak de IPC eventueel extra goed vast op de huid.

Na een aantal weken komt u ter controle terug op de polikliniek. Hiervoor krijgt u een afspraak mee.

Als u vragen heeft stel deze dan gerust tijdens uw opname aan de verpleegkundigen, de zaalarts of uw behandelend longarts.

Heeft u thuis nog vragen dan kunt u bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde, telefoonnummer (073) 553 24 63.