Headerafbeelding
Verpleegkundige verwelkomt patiënt op de dagbehandeling
Behandeling

Qutenza behandeling

De behandeling met Qutenza is bedoeld voor mensen met zenuwpijn aan de buitenkant van het lichaam. 

Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd. Deze pijn kunt u bijvoorbeeld hebben bij gordelroos, bij een litteken of na chemotherapie. Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld. Hierdoor ontstaat vaak een branderige of schietende pijn bij aanraken, overgevoeligheid bij kou of warmte en tintelingen.

Qutenza is een huidpleister met een hele hoge dosis capsaïcine. Dit is een stofje dat in hete pepers zit, zoals Spaanse pepers en chilipeper. De capsaïcine in de pleister zorgt er voor dat de zenuwuiteinden in de huid lange tijd minder gevoelig worden voor pijn. Hierdoor worden er minder pijnprikkels doorgegeven aan de hersenen en ervaart u minder pijn.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code ANE-055
Laatste revisie: 21 mei 2024 - 08:33
Hoe verloopt de behandeling?

Qutenza behandeling

U hoeft voor de behandeling niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten en drinken.

Waar let u op?

Voor de behandeling moet u ons waarschuwen als:

  • u (mogelijk) zwanger bent ;
  • u borstvoeding geeft;
  • u overgevoelig bent voor hete pepers;
  • u overgevoelig bent voor Lidocaïne of andere verdovingsmiddelen;
  • uw huid beschadigd is in het gebied dat behandeld wordt;
  • u onlangs een hartinfarct heeft gehad;
  • u een hoge bloeddruk heeft die niet goed onder controle is.


Houdt u verder rekening met de volgende zaken:

  • U mag na deze behandeling niet zelf met de auto naar huis rijden. Het is dus nodig dat u vóór de behandeling vervoer naar huis regelt.
  • Van tevoren mag u geen huidlotion gebruiken op het te behandelen gebied.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Bent u verhinderd? Geef dit dan tenminste 24 uur vóór de afspraak door aan de polikliniek Pijnbestrijding. Er kan dan een andere patiënt in uw plaats geholpen worden. Zo blijft de wachtlijst beperkt.

Waar meldt u zich?

U komt op het afgesproken tijdstip naar het pijnbehandelcentrum (gebouw A, verdieping 3). Als u aanbelt, laat een verpleegkundige u binnen. U neemt dan plaats in de wachtruimte. Hier wordt u opgehaald en naar de behandelruimte gebracht.

Tijdens de behandeling

De pijnverpleegkundige behandelt u met de Qutenza–pleister op de verkoeverkamer. De behandeling gaat als volgt:

  • De pijnverpleegkundige tekent eerst het pijnlijke gebied af op de huid met een stift.
  • De pijnverpleegkundige knipt de Qutenza–pleister op maat en plakt daarna de pleister op het afgetekende gebied. Afhankelijk van het afgetekende gebied zijn er een of meerdere pleisters nodig. De pleister blijft 30 tot 60 minuten op de huid zitten. Soms is het nodig om de pleister met een verband of folie beter op de plaats te houden.
  • Nadat de pleister op de huid gezeten heeft, verwijdert de pijnverpleegkundige de pleister en maakt de huid schoon met een reinigingsgel en water.

Het is normaal dat de huid tijdens de behandeling met de Qutenza–pleister prikt of rood en branderig wordt. Dit is tegen het eind van de behandeling het heftigst en neemt daarna langzaam af. Een verkoelend kompres kan verlichting geven. Deze kun u van thuis meebrengen.

U mag na de behandeling meteen naar huis, vraag iemand om u op te halen. U krijgt een afspraak mee voor controle bij de polikliniek Pijnbestrijding.

Als de behandeling met de Qutenza–pleister succesvol is, kan er besloten worden de behandeling iedere 3 maanden te herhalen. Dit is altijd in overleg met de pijnarts bij wie u op controle komt. Voor de volgende behandeling krijgt u dan een oproep van het secretariaat Pijnbestrijding. Er wordt alleen een vervolg afspraak op de polikliniek bij de pijnarts gemaakt als u dat wil. 

Bijwerkingen

De behandeling kan een aantal bijwerkingen hebben. Regelmatig voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Een rode, pijnlijke en/of branderige huid op de plaats waar de pleister heeft gezeten. Het behandelde gebied kan enkele dagen gevoelig zijn voor warmte. Bijvoorbeeld bij een warme douche of bad, zonlicht en flinke lichamelijke inspanning.
  • Enkele dagen jeuk, bultjes, blaren, een zwelling of droogheid van de huid.


De bijwerkingen die soms voorkomen zijn:

  • Striemen, een tintelend gevoel, een ontsteking of een bloeduitstorting in het gebied waar de pleister heeft gezeten.
  • Een hoge bloeddruk, snelle hartslag, vermindering van smaak, oogirritatie, hoesten, misselijkheid, een zwelling van de ledematen of een verminderd gevoel in de ledematen komen zelden voor. 

Resultaat

De maximale pijnvermindering wordt bereikt binnen 1 tot 2 weken na de behandeling. Hoe lang de pijnvermindering duurt is wisselend.

De behandeling kan na 3 maanden herhaald worden.

Heeft u nog vragen?

Dan kunt u telefonisch contact opnemen met de polikliniek Pijnbestrijding, op het telefoonnummer (073) 553 26 57. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 8:30 tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.