Recto-vaginopexie voor endeldarm verzakking
Als de endeldarm en/of baarmoeder is verzakt, kunt u dit operatief laten verhelpen. We geven u hier informatie over de behandelmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Lees meer
Klachten
Bij 65% van alle vrouwen met een verzakking ontstaat deze voor de 55-jarige leeftijd.
Vrouwen kunnen het gevoel hebben dat ‘er iets naar buiten zakt’. De onderbuik voelt zwaar aan en vaak is er sprake van rugpijn en vermoeidheid. De verzakking van de baarmoeder en/of vagina kan gepaard gaan met vaak moeten plassen, incontinentie voor urine bij hoesten en persen, en vaker een urinewegontsteking.
Een inwendige prolaps van de endeldarm kan leiden tot obstipatie. Dit betekent dat u niet goed ontlasting kunt hebben, of vaak kleine beetjes ontlasting en/of het gevoel hebben niet goed leeg te zijn. Soms moet er geholpen worden door te duwen op de anus of vagina om de ontlasting te laten komen.
Bij een uitwendige prolaps komt de ontlasting vaak wanneer u het niet wilt. Ook kan er bloed- en slijmverlies optreden.
Oorzaak
De blaas, de baarmoeder met vagina en de endeldarm worden met een aantal banden op hun plaats gehouden. Deze organen rusten op de spieren van de bekkenbodem. Als de banden en spieren niet sterk genoeg zijn, kunnen deze organen in meer of mindere mate naar buiten komen, dus verzakken.
De belangrijkste reden voor een verzakking is een verzwakte bekkenbodem na een bevalling of na operaties. Andere factoren die mee kunnen spelen zijn veel hoesten en lange tijd moeizame ontlasting hebben. Vrouwen met overgewicht lopen meer kans op het krijgen van een verzakking. Ook speelt een hogere leeftijd een belangrijke rol.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een uitwendige verzakking van de endeldarm kan met een lichamelijk onderzoek worden opgemerkt. Het komt vaak voor dat er ook sprake is van zwakte van de bekkenbodem op andere plekken, zoals de blaas, de baarmoeder en/of de vagina. Soms zal u ook door de gynaecoloog, de uroloog of de bekkenbodem fysiotherapeut onderzocht worden.
Als u een inwendige prolaps heeft, kan het zijn dat de chirurg extra onderzoek wilt doen. U wordt gevraagd een röntgenfoto te laten maken om de ernst van de verzakking in kaart te brengen. Dit noemen we een defaecogram.
Soms is een coloscopie nodig. Dit is een onderzoek waarbij met een camera in de darm wordt gekeken. Als u incontinent van ontlasting bent, dan wordt ook de kringspier onderzocht.
Hoe verloopt de behandeling?
Voorbereiding
De behandeling
Na de behandeling
Thuis
Vragen
Praktische tips
Wat neemt u mee bij een (dag)opname?
Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname.
Bekijk uw zorgverzekering
Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:
- Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
- Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
- Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden.
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?
Gegevens delen
Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.
Opleidingsziekenhuis
In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassistenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.