Headerafbeelding
twee oudere vrouwen binnentuin
Behandeling

Rivastigmine pleister bij dementie

Rivastigmine is een medicijn dat wordt gebruikt bij mensen met een lichte tot matig ernstige vorm van dementie.

Dementie is nog niet te genezen, maar een behandeling met rivastigmine kan wel helpen om de verschijnselen te verminderen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 
Code GER-088
Laatste revisie: 16 augustus 2023 - 11:25
Hoe verloopt de behandeling?

Rivastigmine pleister bij dementie

Werking

Bij alzheimer is de concentratie van de neurotransmitter acetylcholine in de hersenen verlaagd. Rivastigmine houdt net als galantamine de afbraak van deze neurotransmitter tegen. Hierdoor blijft de overdracht van informatie in de hersenen langer intact.

Bij een minderheid van de patiënten heeft het middel een bescheiden effect op de concentratie. Het geheugen verbetert er niet door, maar het kan mogelijk de achteruitgang iets vertragen. Mantelzorgers geven aan dat hun naaste er meer bij is, weer meedoet en gesprekken kan voeren.

Gebruik

U krijgt rivastigmine in de vorm van pleisters. U heeft van de arts 2 verschillende recepten meegekregen voor pleisters in 2 verschillende sterktes: 4.6 mg en 9.5 mg. U haalt eerst de rivastigmine pleisters van 4.6 mg. Na 4 weken haalt u de ristagmine pleisters van 9.5 mg.

De pleisters variëren in grootte. De sterkte staat op de pleister vermeld.

Startdatum

(liefst op een maandag)

Rivastigminepleister plakken

in de ochtend

Gebruik vanaf start  Dosis
  4.6 mg Week 1 t/m 4 Start dosis
  9.5 mg Vanaf week 5 Maximale dosis
  • Plak elke dag in de ochtend op dezelfde tijd een nieuwe rivastigmine pleister, zodat deze steeds 24 uur op uw huid zit. Plak deze iedere keer op een andere plaats. Gebruik hiervoor uw rug, borst en bovenarmen, zie het kopje 'plakschema rivastigmine pleister. Verwijder de pleister van de vorige dag.
  • Plak de pleister niet op een wondje, uitslag of irritatie van de huid.
  • Zorg dat de huid waar u de pleister plakt schoon, droog en onbehaard is. Gebruik geen olie, poeder, crème of bodylotion op de plek van de pleister.
  • Plak de pleister niet op behaarde gebieden. Als u de pleister toch wilt plakken op een behaarde plek, scheer daar deze dan de dag ervoor. Kleine wondjes kunnen dan nog genezen voordat u de pleister plakt.
  • U kunt op de pleister met een pen de datum van het opplakken schrijven.
  • Laat de pleister heel, u mag nooit knippen in de pleister.
  • Als de pleister halverwege op de dag loslaat, moet u op een andere plaats een nieuwe pleister plakken.
  • Bent u vergeten om een nieuwe pleister te plakken en u komt hier halverwege de dag achter, plak dan een nieuwe pleister op een andere plaats.
  • U mag douchen, maar let op met afdrogen.
  • Stop niet zelf met het gebruik van de pleisters.
  • Heeft u de pleister 3 volle dagen achter elkaar niet opgeplakt? Dan moet u als u weer start altijd weer starten met de pleister van 4.6 mg.

Plakschema rivastigmine pleister

Dit schema is bedoeld om goed overzicht te houden op de plaatsen waarop u de pleister de vorige dagen geplakt heeft. U mag namelijk iedere plaats maar 1 keer per 14 dagen gebruiken. Als u bij het starten met de pleisters direct dit schema invult voor u zelf, wordt het gebruik van de pleisters overzichtelijker.

Ga naar het plakschema

Hoe verwijdert u de Rivastigmine pleister?

Houd de huid strak en trek voorzichtig één rand van de pleister omhoog. Trek daarna de pleister zachtjes van de huid. Vouw de pleister met de plakkanten naar elkaar, druk ze samen en stop die in de verpakking die u bewaart heeft. Gooi de verpakking met daarin de gebruikte pleister weg en zorg dat kinderen er niet bij kunnen. Raak uw ogen niet met uw vingers aan en was uw handen na het plakken van de nieuwe pleister met water en zeep. Eventuele lijmresten op de huid kunt u het beste met warm water en milde zeep of een beetje olie verwijderen. Niet wrijven om huidirritatie te vermijden.

Zoals bij elk medicijn kan rivastigmine ook bijwerkingen geven. Deze komen vooral voor als u net met rivastigmine bent begonnen en wanneer de dosis wordt verhoogd tot de maximale dosis.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, gewichtsverlies en diarree. Daarnaast kunt u last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, slaperigheid, vermoeidheid en huiduitslag (roodheid, jeuk, irritatie, zwelling).

Adviezen bij maag- en darmklachten

Adviezen om maag-darm klachten te voorkomen

  • Houdt u zich precies aan de dosering die uw arts heeft voorgeschreven.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Verdeel de maaltijden over de dag.
  • Sommige mensen voelen zich beter als ze 6 kleine maaltijden per dag gebruiken.

Adviezen bij maag-darm klachten

  • Probeer niet teveel te eten.
  • Gebruik geen vette maaltijden.
  • Gebruik geen voedingsmiddelen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum is verlopen.
  • Eet geen bedorven voedsel.
  • Drink geen heel koude dranken.
  • Alcohol, koffie, zure of koolzuurhoudende dranken, chocola en sterk gekruide gerechten kunnen ook maag- darm klachten geven of verergeren.
  • Zorg voor een regelmatige stoelgang. Verstopping kan ook maag-darm klachten geven.
  • Ga na of zorgen en spanningen invloed hebben op uw klachten. Als dit het geval is, kan het helpen om uw zorgen te bespreken met een vertrouwd iemand.

Wanneer neemt u contact op?

Heeft u last van bijwerkingen dan mogen deze maar enkele dagen duren. Blijft u klachten houden of bij braken bel dan naar de polikliniek Geriatrie, telefoonnummer (073) 553 86 29. De secretaresse spreekt dan met u af wanneer u teruggebeld wordt door de geriater of de dementieverpleegkundige.

Via de huisarts wordt professionele ondersteuning opgestart om de dementie te begeleiden. U krijgt een consult aangeboden door een casemanager dementie. Deze casemanager neemt de controles over van de polikliniek Geriatrie.

In sommige gevallen vindt er wel controle plaats bij de geriater of de dementieverpleegkundige.

 

Dan kunt u deze stellen aan de geriater of de dementieverpleegkundige. U kunt ook bellen naar de polikliniek Geriatrie.