Headerafbeelding
Foto man in rolstoel
Behandeling

Rolstoel aanvragen na een beenamputatie

Als u na een amputatie van uw voet, onderbeen of bovenbeen naar huis gaat, adviseren we een rolstoel voor thuis te regelen.

U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een amputatie van uw voet, onderbeen of bovenbeen. Als u geen eigen rolstoel heeft, dan krijgt u deze tijdelijk van de ergotherapeut tijdens uw ziekenhuisopname. U kunt zich dan zelfstandig voortbewegen op de kamer en afdeling. Deze rolstoel is van het ziekenhuis en mag bij ontslag niet mee naar huis.

Code PMD-122
Laatste revisie: 1 juli 2024 - 18:03

Rolstoel aanvragen na een beenamputatie

Wij adviseren u om voor thuis een rolstoel te regelen. Ook al is het de bedoeling dat u in de toekomst een prothese gaat gebruiken, dan moet u er rekening mee houden dat u zich zowel mét als zonder prothese moet kunnen voortbewegen. Er kunnen redenen zijn waarom u de prothese tijdelijk niet kunt gebruiken of mogelijk niet de hele dag kunt gebruiken. Daarom is het wenselijk om een eigen rolstoel te hebben.

Rolstoel aanvragen bij gemeente

U kunt een rolstoel via de gemeente aanvragen. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen omdat u op een wachtlijst terecht komt. U kunt (ook al tijdens de ziekenhuisopname) contact opnemen met uw gemeente, afdeling WMO, om de rolstoelaanvraag te starten. Zij plannen hierna een gesprek met u om te bespreken waar de rolstoel aan moet voldoen. Denk hierbij aan, bijvoorbeeld beensteun(en)/ stompsteun(en), maatvoering en zitkussen.

Tijdelijk een rolstoel lenen of huren

Tot u uw eigen rolstoel heeft, kunt u tijdelijk een rolstoel lenen of huren bij een thuiszorgwinkel. In het ziekenhuis zit de Zorgwinkel Vivent-Medicura. Zij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 17.00 uur. U vindt de zorgwinkel vlakbij de hoofdingang. U loopt als u binnenkomt rechtdoor tussen de lift en langs de roltrap. Via internet kunt u een thuiszorgwinkel bij u thuis in de buurt zoeken.

Als u gaat revalideren bij een revalidatie instelling, kan een ergotherapeut u verder adviseren en/of begeleiden bij de rolstoelaanvraag. Als u niet revalideert bij een revalidatie instelling kan een eerstelijns ergotherapeut u verder begeleiden. Ook kan een ergotherapeut u adviseren over welke hulpmiddelen, voorzieningen en/of woningaanpassingen u nog meer kunnen helpen zodat u zo zelfstandig mogelijk kunt zijn.

Eerstelijns ergotherapeut benaderen

U kunt contact zoeken met een ergotherapeut bij u in de buurt voor begeleiding bij de rolstoelaanvraag. Vraag uw huisarts of specialist met welke ergotherapeut er in uw regio wordt samengewerkt of u kunt ook zelf direct contact opnemen met een ergotherapeut. U kunt een ergotherapeut zoeken via de website www.ergotherapie.nl.

Eerstelijns ergotherapie wordt vergoed vanuit uw basisverzekering van uw zorgverzekering voor maximaal 10 uur per kalenderjaar.