Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij een operatie aan de schildklier de kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of een longontsteking.
Specifieke complicaties
Daarnaast zijn er nog een paar specifieke complicaties mogelijk. Hoe ingewikkelder de operatie is, des te meer kans op beschadiging van de structuren die vlakbij uw schildklier liggen. Bij de hemistrumectomie is de kans op specifieke complicaties heel klein, zelfs minder dan 1%. Bij de subtotale strumectomie wordt het risico iets groter. Specifieke complicaties kunnen zijn:
- letsel van de stembandzenuw. Dit leidt tot heesheid;
- een tekort aan bijschildklierhormoon door het weghalen van de bijschildklieren.
Bij een totale strumectomie liggen deze getallen nog wat hoger. U moet zich realiseren dat het bij deze operatie vrijwel altijd om kanker van de schildklier gaat. De operatie is daarom groter en dus risicovoller. Na deze operatie heeft u uw leven lang medicatie nodig om de schildklierfunctie te ondersteunen.
Letsel van de stembandzenuw
Letsel van de stembandzenuw is vaak blijvend. Soms wordt geprobeerd dit met een operatie te herstellen. Met logopedie is wel verbetering te bereiken. Hard spreken of roepen is helaas niet meer mogelijk.
Ook als de stembandzenuw niet wordt beschadigd, kunnen er stemveranderingen optreden. Dit kan het gevolg zijn van beschadigingen van de halsspieren of van andere zenuwtakjes.
Tekort aan bijschildklierhormoon
Een tekort aan bijschildklierhormoon ontstaat doordat er bij de operatie bijschildkliertjes zijn beschadigd of verwijderd. Dit is te merken aan tintelingen in uw vingertoppen en in het ergste geval aan spierkrampen. Met kalktabletten en vitamine D-preparaten kan dit goed worden behandeld.