De sedatie gebeurt op de afdeling Kinderdagbehandeling of op de Kinderafdeling, door een lachgas praktijkspecialist. Dit is een verpleegkundige die hiervoor is opgeleid.
Vlak voor de sedatie bespreken we met u nog kort de gezondheid van uw kind en zijn of haar medicijn gebruik. Naar aanleiding hiervan geeft de arts toestemming voor de lachgas of Midazolam toediening.
Wat kunt u als ouder doen?
U blijft bij uw kind en u kunt de hand van uw kind vasthouden. Het is voor uw kind prettig te weten dat u er bent. Het is belangrijk dat er tijdens de sedatie rust is. Alleen degene die de sedatie geeft, praat tegen uw kind en verder is het stil. Ook u mag niet praten en uw telefoon moet uit. De kamer is schemerig zodat uw kind de spullen van de behandeling niet ziet.
Een sedatie met lachgas maakt andere verdovingen niet overbodig. Lachgas werkt kort en plaatselijke verdovingen langer, waardoor de pijnstillende werking langer is.
Wat gebeurt er? Stap voor stap
- Masker: we starten met het passen van het juiste kapje.
- Saturatie meter: Een saturatie meter is een zacht klemmetje met een rood lampje dat om de vinger geplaatst wordt. Hiermee bewaken we de hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed. Dit is niet altijd nodig, maar staat wel in de buurt.
- Geven van lachgas: uw kind krijgt een mengsel van lachgas en zuurstof toegediend totdat uw kind zich prettig en ontspannen voelt. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Dan start de behandeling. Uw kind krijgt het lachgas totdat de behandeling klaar is.
- Behandeling: de behandeling verloopt op normale wijze.
- Einde van de behandeling: na de behandeling krijgt uw kind 2-3 minuten zuivere zuurstof toegediend. Hiermee beëindigen we de sedatie zodat u kind weer wakker wordt.
- 10 tot 15 minuten na de sedatie mag uw kind naar huis.
Mogelijke bijwerkingen
Sommige kinderen hebben last van misselijkheid of braken.
Hoe beleeft uw kind het?
De beleving van lachgas sedatie kan per kind wisselen. Veel kinderen vertellen dat ze na de sedatie slaperig waren en het gevoel hadden te dromen. Zij herinneren zich bijna niks meer van de behandeling terwijl ze tijdens de sedatie wel contact blijven houden. Hoewel na het inademen van lachgas het eerste gevoel wat onwennig en vreemd kan zijn, verandert dit in meestal na een paar minuten in een aangenaam, warm, ontspannen en/of zweverig gevoel. De kinderen voelen zich loom en een beetje afwezig.
Het komt ook weleens voor dat iemand het een onprettig gevoel blijft vinden. En er zijn ook kinderen die het zo spannend vinden dat zij de sedatie niet willen ondergaan. Als zij het kapje niet op hun gezicht durven hebben, proberen we het kind te kalmeren en het toch te laten ondergaan. Samen met u en uw kind kijken we wat de beste manier is voor uw kind.