Headerafbeelding
Gezin wandelt in de tuin van het JBZ
Behandeling

Sluiten van het trommelvlies (tympanoplastiek of myringoplastiek) bij kinderen

De KNO-arts kan op 2 manieren het gaatje in het trommelvlies van uw kind sluiten; met een tympanoplastiek of een myringoplastiek.

Bij een tympanoplastiek sluit de arts het trommelvlies en herstelt de arts ook de gehoorbeentjes als dat nodig is. 

Bij myringoplastiek sluit de arts alleen het gaatje in het trommelvlies. 

Welke operatie uw kind krijgt, hangt af van de persoonlijke situatie. De KNO-arts bespreekt dit met u.

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de behandeling. Lees daarom alle informatie vóór de behandeling goed door! Het is belangrijk dat u de instructies goed opvolgt. De behandeling kan anders niet doorgaan.  

Lees meer

Een opname in het ziekenhuis kan voor uw kind een ingrijpende gebeurtenis zijn. Wij vinden het daarom belangrijk u en uw kind hierbij goed te begeleiden. Deze informatie is geschreven om u als ouder te informeren over wat er gaat gebeuren. Voor uw kind is het belangrijk dat u hiervan goed op de hoogte bent. Dan kunt u uw kind thuis goed voorbereiden op wat er gaat gebeuren, op een manier die bij uw kind past.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over de behandeling.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Rechten en plichten voor kinderen

Kinderen en hun ouders hebben in het ziekenhuis rechten en plichten. Hier vindt u een overzicht.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Kinderen op de operatiekamer

Wordt uw zoon of dochter binnenkort geopereerd in het JBZ?  U vindt hier informatie over de gang van zaken voor, tijdens en na de operatie. Dit kan u helpen bij de voorbereiding op de operatie.

Code KIN-745
Laatste revisie: 29 oktober 2024 - 12:00
Hoe verloopt de behandeling?

Sluiten van het trommelvlies (tympanoplastiek of myringoplastiek) bij kinderen

Reden behandeling

Als er een gaatje in het trommelvlies van uw kind zit, is er minder trommelvlies over om het geluid op te vangen. Daardoor wordt het horen van uw kind minder. Ook kan bij een gaatje in het trommelvlies zwem-, bad- en douchewater direct in het middenoor lopen. Hierdoor kan uw kind een oorontsteking krijgen.

Het oor

Dwarsdoorsnede van het binnenoor

Tympanoplastiek

Bij een tympanoplastiek wordt een gaatje in het trommelvlies dichtgemaakt. Hiervoor wordt een stukje kraakbeen en/of kraakbeenvlies van de gehoorgang of oorschelp gebruikt. Het gaatje kan ook dichtgemaakt worden met een vlies van een dichtbij liggende spier. Dit wordt dan onder het gaatje gelegd. 

Wanneer het nodig is, worden ook de gehoorbeentjes hersteld. De gehoorbeentjes zijn 3 hele kleine botjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Ze zijn samen met het trommelvlies heel belangrijk om geluid te kunnen horen. Na een oorontsteking kunnen het trommelvlies en de gehoorbeentjes beschadigd raken, waardoor uw kind slechter hoort. Met een tympanoplastiek wordt deze beschadiging hersteld, waardoor uw kind meestal weer beter hoort.

Myringoplastiek

Bij een myringoplastiek wordt ook een gaatje in het trommelvlies gerepareerd. Het verschil met een tympanoplastiek is dat het hier alleen om een gaatje in het trommelvlies gaat. De gehoorbeentjes zijn dus in orde. Het gaatje in het trommelvlies wordt dichtgemaakt met een stukje kraakbeen en/of kraakbeenvlies, of met een vlies van een spier.

Lees de informatie voorbereiding op opname en operatie

Het is belangrijk dat u uzelf en uw kind goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

Uw kind wordt voor deze operatie opgenomen. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis.

Uw kind voorbereiden

Een goede voorbereiding is belangrijk. Voor uw kind en voor u. Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. Uw kind kan er onder andere filmpjes bekijken over een operatie en de afdeling Kinderdagbehandeling.

Kinderpaspoort

Heeft uw kind al een JBZ-kinderpaspoort? Vul deze in, samen met uw kind. Zo kunnen wij uw kind helpen bij de opname in het ziekenhuis. Heeft uw kind nog geen paspoort ontvangen? Vraag er naar in het ziekenhuis. Dit kan bij de afdeling Patiëntenregistratie, polikliniek of verpleegafdeling.  Neem het paspoort altijd mee als uw kind naar het ziekenhuis komt.

kinderpaspoort

Nuchter zijn

Nuchter zijn voor kinderen t/m 16 jaar

Opereren kan alleen als uw kind nuchter is. ‘Nuchter’ betekent dat de maag van uw kind leeg is. Zo wordt voorkomen dat de inhoud van de maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Dit zou tot ernstige complicaties kunnen leiden.
Om te zorgen dat uw kind nuchter is, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag normaal eten en drinken. 

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer eten, ook geen snoepjes. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. 
  • Uw kind mag geen melk(producten), koolzuurhoudende dranken en roosvicee meer drinken.
  • Uw kind mag nog wel drinken: water, helder appelsap, ranja, thee met suiker (zonder melk) en/of een waterijsje (alleen een raketje). 
    • Weegt uw kind minder dan 10 kg, dan mag het maximaal 50 ml per uur drinken.
    • Weegt uw kind meer dan 10 kg, dan mag het maximaal 100 ml per uur drinken.

Tot 4 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag nog borstvoeding drinken.

Vanaf 1 uur voor het tijdstip van de behandeling:

  • Uw kind mag niets meer  drinken. Uw kind mag nog wel kauwgom kauwen, maar deze niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als uw kind naar de behandeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag nog wel.

Het is belangrijk dat u deze regels goed opvolgt, omdat anders de behandeling niet door kan gaan.

Waar meldt u zich?

U meldt zich op afdeling Kinderdagbehandeling, gebouw A, verdieping 6. 

Voor de behandeling

Op de afdeling hoort u welke verpleegkundige voor uw kind zorgt. Uw kind komt op een kamer bij andere kinderen te liggen. Een opname is best spannend en daarom is het fijn als u bij uw kind blijft. De verpleegkundige geeft uitleg over de gang van zaken deze dag. Verder vraagt de verpleegkundige enkele bijzonderheden en meet de temperatuur van uw kind.

Uw kind krijgt uit voorzorg een zetpil tegen de pijn. Als u nog vragen heeft, kunt u deze met de verpleegkundige bespreken.

Uw kind krijgt voor de operatie van de verpleegkundige een operatiehemd aan en bij het Operatiecentrum een operatiemutsje op. Daarnaast krijgt uw kind een armbandje om met zijn of haar naam erop. Als uw kind aan de beurt is, brengt u samen met de verpleegkundige uw kind naar het Operatiecentrum. U wacht daar met uw kind in de voorbereidingsruimte. Eenmaal op de operatiekamer mag u bij uw kind blijven totdat hij of zij slaapt.

Tijdens de behandeling

Tympanoplastiek

De KNO-arts kan de behandeling inwendig of uitwendig doen. Een inwendige behandeling gaat via de gehoorgang. Een uitwendige behandeling gaat door een kleine snee aan de achterkant van het oor van uw kind te maken. Deze snee wordt na de behandeling met hechtingen dichtgemaakt. Voor het herstellen van de keten van gehoorbeentjes, kan de arts gebruik maken van kunststof gehoorbeentjes of in sommige gevallen van donormateriaal van uw kind. Na de behandeling heeft uw kind een oortampon in de gehoorgang en een verband om zijn of haar oor. Om ervoor te zorgen dat de oortampon niet aan het trommelvlies plakt, plaatst de arts eventueel siliconen plaatjes tussen het trommelvlies en de oortampon. De siliconen plaatjes zijn flexibele strookjes van 3 millimeter lang. Bij de controle verwijdert de arts de siliconen plaatjes weer.

Als het een klein gaatje is, kan de KNO-arts een stukje kraakbeen uit de oorschelp te gebruiken om het trommelvlies te sluiten. Met een klein huidboortje haalt de arts een beetje kraakbeen weg aan de voorzijde van de oorschelp, voor de gehoorgang. Vervolgens plaatst de KNO-arts dit in het gaatje in het trommelvlies.

Myringoplastiek

Ook deze behandeling gebeurt via de gehoorgang of door een kleine snee aan de achterkant van het oor van uw kind. Soms maakt de arts alleen gebruik van een soort trechtertje. Het trechtertje wordt via de gehoorgang ingebracht, waardoor er uitwendig geen littekens ontstaan. Met behulp van instrumenten en een transplantatielapje of kraakbeen wordt het gaatje in het trommelvlies dichtgemaakt.

Tijdens de behandeling wacht u bij het Operatiecentrum. Als uw kind op de uitslaapkamer is, roept de verpleegkundige u. Hier spreekt u ook de arts over het verloop van de behandeling.

Na de behandeling gaat uw kind eerst naar de uitslaapkamer. De anesthesioloog bepaalt wanneer uw kind terug mag naar de afdeling Kinderdagbehandeling. De verpleegkundige komt u en uw kind ophalen. Uw kind heeft een gaasje in de gehoorgang en een pleister op het oor. Het oor kan nog wat nabloeden, dan leggen we een drukverband aan.

Op de afdeling

Meestal mag uw kind weer snel beginnen met drinken en daarna eten. Als uw kind voldoende is opgeknapt, haalt de verpleegkundige het infuusnaaldje uit de arm.

Na de behandeling komt de behandelend arts op de afdeling. Het is mogelijk dat u de arts ook al heeft gezien na de behandeling op de uitslaapkamer.

Risico's

Bij alle behandelingen kunnen complicaties optreden. Zo zijn er ook bij deze behandeling de normale risico’s op complicaties, zoals nabloeding en wondinfectie. Gelukkig komen deze zeer weinig voor. Daarnaast is er een meer specifieke, ingreepgebonden complicatie mogelijk. Heel zelden treedt er aan de behandelde zijde een beschadiging op van de smaakzenuw.

Naar huis

Als alles goed gaat, mag uw kind dezelfde dag weer naar huis. Meestal is dit tussen 16.00 en 18.00 uur.

Uw kind mag thuis weer gewoon eten en drinken. Het kan zijn dat uw kind vanwege de narcose nog last heeft van misselijkheid. Wacht dan nog even met eten. Het is wel belangrijk dat uw kind goed blijft drinken.

Wanneer uw kind een hoofdverband heeft, haalt u deze er de volgende dag thuis af. De verpleegkundige heeft u verteld hoe u dit kunt doen.

Er kan na de behandeling nog een aantal dagen vocht uit het oor komen. Dit kan soms bloederig zijn. De KNO-arts kan besluiten dit te behandelen met oordruppels of een antibioticakuur.

Adviezen voor thuis

Onderstaande adviezen zijn belangrijk voor de genezing en verminderen de kans op complicaties:

  • Omdat het nieuwe trommelvliesje niet kan worden gehecht, maar wordt vastgeplakt, is het belangrijk dat uw kind de neus niet snuit. Anders bestaat het risico dat het nieuwe vliesje wordt los geblazen. Daarom mag uw kind na de behandeling 4 weken niet tillen en persen.
  • Probeer niet te hoesten, niet te bukken en laat uw kind geen onverwachte bewegingen maken met het hoofd.

Pijnstilling

De verpleegkundige geeft u advies over het geven van pijnstilling.

Eten en drinken

Laat uw kind eerst licht verteerbare voeding eten. Dit kunt u steeds meer opbouwen naar normaal eten.

Douchen

  • Wees voorzichtig met douchen! Er mag geen water in het geopereerde oor komen.
  • De haren van uw kind mogen pas gewassen worden als de oortampon is verwijderd. Gebruik dan nog wel een oordop of een bekertje over het oor.

Naar buiten

Uw kind mag de dag na de behandeling weer naar buiten. Om te voorkomen dat het nieuwe vliesje loslaat, mag uw kind geen actieve lichaamsbeweging uitvoeren. Let dus ook op met buitenspelen.

School

Na controle op de polikliniek mag uw kind weer naar school. Dit is na 1 week.

Sporten en zwemmen

  • De eerste 3 weken moet uw kind rustig aan doen; wel bewegen, maar niet sporten
  • Uw kind mag 4 tot 6 weken niet zwemmen

Wanneer belt u het ziekenhuis?

  • Bij hevige pijn
  • Koorts boven 39,5° C

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt uw kind vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft uw kind pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. Ook als er geen afspraak voor controle is gemaakt.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 70. Heeft uw kind een probleem buiten kantooruren dat niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Na 1 week komt uw kind op controle. Dan worden de hechtingen en de oortampon verwijderd. Daarna wordt er een nieuwe afspraak gemaakt.

Bij vragen kunt u bellen naar:  

  • de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70. 
  • de afdeling Kinderdagbehandeling, telefoonnummer: (073) 553 25 26.