Headerafbeelding
Behandeling bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde
Behandeling

Spoeling van het kaakgewricht

Een kaakgewrichtsspoeling is een behandeling bij een verschoven kraakbeenschijfje of een ontsteking in het kaakgewricht. 

U krijgt een spoeling van het kaakgewricht. De Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) doet de behandeling samen met 1 of 2 assistentes. In deze folder leest u meer informatie over deze behandeling en wat u kunt verwachten.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 
Code MON-088
Laatste revisie: 23 januari 2024 - 16:35
Hoe verloopt de behandeling?

Spoeling van het kaakgewricht

Er zijn 2 belangrijke redenen om een kaakgewrichtsspoeling te doen.

  • In het kaakgewricht zit een kraakbeenschijfje. Dit kraakbeenschijfje beweegt normaal soepel in het gewricht als u uw mond opent en sluit. Bij u is het kraakbeenschijfje verschoven. Dat zorgt voor knappende of krakende geluiden in het gewricht, of voor slotklachten, waarbij uw kaak tijdelijk ‘vast zit’. Met een spoeling ontstaat er meer ruimte in het gewricht. Daardoor kan het kraakbeenschijfje weer beter bewegen en kunnen de klachten verminderen.
  • Door overbelasting, een onderliggende aandoening of slijtage kan een ontsteking ontstaan in het kaakgewricht. Door het gewricht te spoelen worden ontstekingsstoffen uit het gewricht verwijderd. Daardoor kunnen de pijnklachten verminderen.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de dag van de behandeling op het afgesproken tijdstip bij de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, gebouw A, verdieping 1, ontvangst 1.

Tijdens de behandeling

De spoeling gebeurt onder plaatselijke verdoving. U krijgt een verdovingsinjectie in het kaakgewricht. Daarna gaat u liggen en bedekt de assistente u met steriele doeken.

De MKA-chirurg plaats 2 spoelnaalden in het gewricht. Met warm, steriel zout water wordt het gewricht van binnen schoongespoeld. Tijdens de spoeling kunt u een beetje duizelig worden, dit gaat meestal snel over. U moet uw kaak vaak openen en sluiten, de MKA-chirurg legt u dit uit. Soms wordt er een medicijn in het gewricht achtergelaten. Als het spoelen klaar is verwijdert de MKA-chirurg de naalden en krijgt u een pleister op uw wang.

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten.

  • Na de behandeling kunt u een beetje duizelig zijn. Dit gaat meestal weer snel over.
  • Ook kunt u wat druk en zwelling voelen rondom uw oor.
  • Het openen van uw mond kan wat stijf aanvoelen de eerste 2 dagen na de behandeling.
  • U mag pijnstillers gebruiken. U krijgt advies of een recept van de MKA-chirurg.
  • U moet na de behandeling een paar dagen zo min mogelijk kauwen. Ook als u geen pijn meer heeft.

Soms kan het een paar maanden voordat u effect merkt van de behandeling. Maar dit kan ook al vrij snel na de behandeling zijn.

Wat zijn de risico's?

Bij elke behandeling zijn er risico’s, zo ook na een kaakgewrichtsspoeling. Deze risico’s zijn erg klein.

  • U kunt een tijdelijke zwakte hebben van de aangezichtszenuw (verlamming van het gezicht). U kunt dan uw oog moeilijk sluiten en uw mondhoek kan aan een kant wat afhangen. Dit trekt weer weg zodra de verdoving is uitgewerkt. Dit kan een aantal uren duren.
  • Ook kan schade ontstaan aan het binnenoor (doofheid).
  • Soms lukt het niet om het gewricht helemaal schoon te spoelen en soms heeft de behandeling niet het gewenste effect. Als dat gebeurt, bekijkt de MKA-chirurg de verdere mogelijkheden.

Wat doet u bij problemen thuis

Krijgt u vóór uw controleafspraak erge pijn in of rond uw oor, koorts of komt de beweging in uw gezicht niet terug? Dan belt u het ziekenhuis.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, telefoonnummer: (073) 553 23 30. In dringende gevallen buiten kantoortijden belt u de afdeling Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw 1e controleafspraak belt u uw huisarts.

U komt na 6 weken op controle bij de MKA-chirurg. Na de behandeling krijgt u hiervoor een afspraak mee.

Met vragen belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, telefoonnummer: (073) 553 23 30.