Behandeling

Stamceltherapie bij MS

Het doel van stamceltherapie bij MS is om het afweersysteem opnieuw in te stellen, te 'resetten' zodat de hersenen en het ruggenmerg niet meer worden aangevallen door eigen afweercellen. Daardoor treden er geen of minder nieuwe ontstekingsplekken en schubs (ziekteopvlammingen) op.

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code NEU-334
Laatste revisie: 6 september 2024 - 12:12

Stamceltherapie bij MS

Kort samengevat bestaat deze behandeling uit 3 stappen. Als eerste worden stamcellen uit uw bloed gehaald en tijdelijk ingevroren. Daarna krijgt u chemotherapie en antilichamen toegediend waarmee het bestaande afweersysteem wordt vernietigd. Tot slot krijgt u uw eigen stamcellen terug via een infuus, waarmee het afweersysteem opnieuw wordt opgebouwd.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de behandeling voor sommige mensen met MS heel goed werkt. Deze mensen bleven na de behandeling meerdere jaren vrij van schubs/ziekteopvlammingen. Op MRI-scans waren geen nieuwe ontstekingen te zien. Soms stabiliseert de ziekte en is er zelfs herstel te zien. Het is echter niet zo dat u kunt genezen van MS door stamceltherapie.

Ondanks het feit dat het een heel krachtige behandeling is hebben veel mensen na een tijdje toch weer een andere behandeling nodig. De beste resultaten zijn behaald bij mensen met een vroege, agressieve vorm (zeer actieve) vorm van relapsing-remitting MS (RRMS). Voor mensen met een progressieve vorm van MS lijkt de behandeling voorlopig niet te werken.

Stamceltherapie is een agressieve en zware behandeling.

De afgelopen jaren is de behandeling veiliger geworden. Dit komt doordat artsen meer weten en ervaren zijn, het behandelplan is verbeterd en men kan beter inschatten welke patiënten de behandeling goed aankunnen. Het risico op overlijden is tegenwoordig zeer klein. Er is een redelijk groot risico op het krijgen van een infectie na stamceltherapie, vooral vlak na de behandeling. Ook kan er later een andere ‘auto-immuunziekte’ ontstaan.

De behandeling en de nazorg vragen veel ervaring en deskundigheid en moeten nadrukkelijk worden uitgevoerd in centra die gespecialiseerd zijn in zowel MS als stamceltherapie.

De criteria voor stamceltherapie zijn streng. Alleen mensen met een zeer actieve vorm van relapsing-remitting MS (RRMS) komen in aanmerking, en moeten aan meerdere andere voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden gaan over leeftijd, eerdere MS-behandelingen, en hoe ernstig de handicap door MS is (EDSS-score). Als mensen aan deze voorwaarden voldoen, wordt stamceltherapie in Nederland vergoed. De behandeling gebeurt nu in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Amsterdam UMC. De MS-verpleegkundige of uw neuroloog kunnen u meer informatie geven als dat nodig is.