Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Stembanden operatie

Als de KNO-arts een afwijking heeft gezien op uw stembanden, kan een operatie nodig zijn.

Voor een zuivere en heldere stem is het nodig dat de stembanden gaaf en glad zijn om goed te kunnen sluiten. Zijn er afwijkingen van de stembanden, dan is het niet mogelijk een goed geluid te maken. Uw stem kan bijvoorbeeld hees of schor zijn, zachter klinken of uw stem kan soms wegvallen.

Bij deze operatie kan de KNO-arts de stembanden beter onderzoeken en eventueel behandelen.

Lees meer

Mogelijke afwijkingen waarvoor u tijdens een operatie behandeld wordt

  • Goedaardige zwelling. Er bestaan verschillende goedaardige zwellingen van de stembanden, zoals poliepen. Uw stem verbetert vaak als de arts deze stembandpoliep operatief verwijdert.
  • Verlamming. Soms komt het voor dat één van uw stembanden verlamd is. De stembanden kunnen daardoor niet meer goed naar elkaar gebracht worden. Verlamming kan genezen. Dit hangt af van de oorzaak. Als uw stembanden niet herstellen, ook niet na logopedie, dan kan in sommige gevallen met een operatie uw stem verbeterd worden.
  • Kwaadaardige afwijkingen. Stemproblemen kunnen ook veroorzaakt worden door een kwaadaardige afwijking (kanker) van de stembanden. Dit komt gelukkig niet veel voor. Stembandkanker komt vooral voor bij oudere mensen die al jarenlang roken. In een vroeg stadium kan dit meestal goed worden behandeld of genezen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u allerlei informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Voor, tijdens en na een operatie in het JBZ

Komt u binnenkort voor een operatie naar het JBZ? Hier vindt u alle belangrijke informatie op een rij.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code KNO-706
Laatste revisie: 23 augustus 2024 - 10:40
Hoe verloopt de behandeling?

Stembanden operatie

Kunt u op de vastgestelde opnamedatum niet komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voor de opnamedatum, naar de polikliniek. Bent u de dagen voor de operatie erg verkouden? Moet u veel hoesten of heeft u koorts? Neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met de polikliniek.

Preoperatieve Screening en Centraal Apotheek Punt

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie.

Daarom wordt u enige tijd voor uw opname in het ziekenhuis gebeld door het Centraal Apotheek Punt (CAP) en door de afdeling PreOperatieve Screening (POS)

De medewerker van het CAP controleert met u de medicatie die u (eventueel) gebruikt. De medewerker van de POS stelt u een aantal vragen over uw thuissituatie en over uw gezondheid.

De anesthesist kan het om medische redenen nodig vinden dat u naar de afdeling Preoperatieve Screening in het ziekenhuis komt. Deze afspraak duurt dan ongeveer 1 uur.

Let op! De gesprekken met het CAP en POS zijn belangrijk; uw operatie kan zonder deze gesprekken niet door gaan. 

Op www.jbz.nl/anesthesie leest u meer over de verdoving en bewaking tijdens de operatie. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen tijdens het gesprek met de POS-medewerker.

Informatiefolder voorbereiding voorbereiding (dag)opname

Lees voor de opname de informatie "Voorbereiding op een (dag)opname".  Deze folder wordt voor u klaargezet in MijnJBZ. Als u wilt kunt u de folder ook op papier ontvangen. Vraag hier dan naar op de polikliniek. 

Nuchter zijn

Het is belangrijk dat uw maag voor de operatie leeg is. Dit noemen we nuchter. Dit voorkomt dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Als dit gebeurt, kan dat ernstige complicaties geven. 

Bent u niet nuchter? Dan kan de operatie niet door gaan.

U moet voor een operatie altijd nuchter zijn, ook als u een regionale verdoving (bijvoorbeeld ruggenprik) krijgt. Om te zorgen dat u nuchter bent, houdt u zich aan de volgende regels:

Tot 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag normaal eten en drinken.

Vanaf 6 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. 
  • U mag nog wel drinken: water, helder appelsap, thee of koffie zonder melk (eventueel met zoetjes of suiker).
  • U mag niet meer drinken: melk(producten), koolzuurhoudende dranken of alcohol.

Vanaf 2 uur voor het tijdstip van opname:

  • U mag niets meer eten en drinken (ook geen snoepjes). U mag nog wel kauwgom kauwen, maar u mag de kauwgom niet doorslikken. Gooi de kauwgom weg als u naar de operatieafdeling gaat.
  • Een slokje water om medicijnen in te nemen - of bij het tandenpoetsen - mag wel.

Na opname op de afdeling: 

  • Na opname kunt u nog tot 300 ml ranja (dat zijn 2 glaasjes) met paracetamol op de afdeling van opname aangeboden krijgen. 

Dit zijn algemene instructies voor het nuchter zijn. Het kan zijn dat u van de arts andere instructies krijgt. U ontvangt hierover bericht in uw MijnJBZ en eventueel op papier. 

Als u een dag vóór de operatie wordt opgenomen, volgt u de instructies van de verpleegafdeling over het nuchter zijn.  

Vervoer naar huis regelen

Regelt u vooraf iemand die u naar huis kan brengen. Na de ingreep kunt u zich suf voelen van de verdoving. Daarom raden wij u aan om niet zelfstandig naar huis te gaan met de auto of het openbaar vervoer.

Heeft u kronen of bruggen?

Heeft u een gebit met kronen of bruggen, vertel dit dan aan de KNO-arts die u opereert. De arts kan daar dan rekening mee houden, zodat bij het inbrengen van de buis de kans op beschadigingen van uw gebit zo klein mogelijk is.

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Wat gebeurt er tijdens de operatie?

De KNO-arts onderzoekt uw stembanden met een microscoop. Dit gebeurt onder algehele anesthesie. Wanneer u slaapt, wordt uw hoofd achterover gelegd. De KNO-arts kan zo beter een rechte buis in uw keel schuiven tot net boven de stembanden. Via deze buis schuift de arts de microscoop in de keel om zo goed naar uw stembanden te kijken. Ziet de arts tijdens de operatie afwijkingen, dan worden deze behandeld met fijne instrumenten. Verwijdert de arts zwellingen, dan wordt dit weefsel opgestuurd voor verder onderzoek.

Wat zijn de risico's?

Bij iedere operatie bestaat de mogelijkheid dat er complicaties optreden. Bij de operatie aan de stembanden is de kans hierop erg klein. Maar het is wel belangrijk dat u weet van de mogelijke complicaties, voordat u besluit de operatie uit te laten voeren.

We noemen kort de mogelijke complicaties.

  • Ook al is de operatie goed verlopen, dan kunnen de stembanden nog wat gezwollen blijven. Het kan ook zijn dat ze langzaam genezen. In het vervelendste geval blijft de stem slecht of wordt zelfs slechter.
  • We werken met een rechte buis die we via uw mond in uw strottenhoofd plaatsen. Hierdoor ontstaat er een minimale kans dat we uw tanden beschadigen.
  • Complicaties zoals een nabloeding of benauwdheid komen zelden voor.

Wat gebeurt er na de operatie?

Meestal heeft u na deze operatie weinig pijn. U kunt wel een ‘rauw’ gevoel in uw keel hebben. Na de operatie kan uw keel wat gevoelig zijn. Ook uw tong kan wat vreemd aanvoelen. Dit wordt veroorzaakt door de buis die de arts heeft gebruikt tijdens de operatie. Dit is van korte duur en verdwijnt vanzelf.

Heeft u na de operatie toch pijn aan uw keel, dan kunt u paracetamol nemen. Maximaal 4 x daags 2 tabletten van 500 mg per tablet.

Adviezen voor thuis

Voor een goede genezing moeten uw stembanden voldoende rust krijgen. Het is daarom erg belangrijk dat u zich aan een aantal adviezen houdt.

Stemrust

De eerste drie dagen (dag van operatie meegerekend) adviseren we absolute stemrust.
U mag niet praten en dus ook niet fluisteren.

Spreken

De eerste drie dagen (dag van operatie meegerekend) adviseren we absolute stemrust. U mag niet praten en dus ook niet fluisteren. Ook hoesten en schrapen kan het genezingsproces belemmeren. De eerste twee weken na de operatie is het advies de stem niet overdadig te belasten. Dus niet schreeuwen, zingen, hard praten of fluisteren.

Als u na enkele dagen gaat spreken, doe dit dan zo normaal mogelijk, met een ontspannen stem. Probeer geen krampachtig geluid te maken, wanneer u merkt dat het spreken niet zo goed gaat. Roepen en zingen kunt u het beste pas doen als uw spreekstem weer ‘gewoon’ is.

Niet hoesten en schrapen

U mag niet hoesten en schrapen. Dit is schadelijk voor de gewonde stembanden en belemmert de genezing. Met hoesten en schrapen probeert u slijm of kriebel in de keel weg te werken. Dit gevoel komt echter snel weer terug. Het is beter om een slokje water te nemen of te neuriën (zoemen). Hierdoor gaat het slijm weg.

Eten

U mag gewoon eten.

Niet roken

Vermijd de eerste weken rokerige en stoffige ruimten. Het is ook beter om zelf niet te roken. Roken heeft een nadelige invloed op de wondgenezing van de slijmvliezen.

Ademhaling

Veel mensen ademen door hun mond. Het is beter om door uw neus te ademen. U voorkomt daarmee dat uw keel uitdroogt, waardoor er minder kans is op ontstekingen en kriebel in de keel. Heeft u moeite met ademen door de neus? Laat dit dan weten aan de arts of logopedist.

Uw stem

Uw stem klinkt in het begin laag, schor of brommerig. Dit is kort na een operatie normaal. Tijdens de genezing kan uw stem wat heser zijn door zwelling van de stembanden. Dit kan tot enkele weken duren. Probeer geen hoge stem te forceren. Wanneer uw stem geen geluid geeft, kunt u beter even wachten met spreken. Gebruik zo nodig pen en papier.

Logopedie

Bent u onder behandeling van een logopedist? Dan mag u op de vierde dag na de operatie starten met uw stemoefeningen. Dit is niet bij alle patiënten nodig.

Wat doet u bij problemen thuis?

Krijgt u vóór uw controleafspraak meer pijn of blijft u pijn houden? Of zijn er andere problemen die te maken hebben met de operatie? Dan belt u het ziekenhuis. Ook als u geen controleafspraak heeft.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, dan kunnen wij u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 60 70. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Binnen zes weken na de operatie komt u op controle bij de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde. De KNO-arts bespreekt verder met u of u gaat starten met logopedie.

Bent u al onder behandeling bij een logopedist, dan krijgt u ook een controleafspraak bij de logopedist.

Is er weefsel opgestuurd voor onderzoek, dan krijgt u daar eerder de uitslag van.
U krijgt deze uitslag telefonisch na een week.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, telefoonnummer: (073) 553 60 70.