Thermo Ablatie RFA/MWA van nier of lever onder CT geleide
Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een behandeling met Thermo (warmte) Ablatie. Ablatie is een medische term voor het expres kapot maken of verwijderen van ongewoon weefsel in het lichaam. Het doel van ablatie is om het ongewone weefsel te verwijderen, terwijl gezond weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.

3. Select the language you prefer.

4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).

Maandag t/m vrijdag 8.00 – 17.00 uur
Hoe verloopt de behandeling?
Voorbereiding
De behandeling
Na de behandeling
Thuis
Praktische tips
MijnJBZ
Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien?
Bekijk uw zorgverzekering
Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:
- Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
- Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
- Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden.
Opleidingsziekenhuis
In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassistenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behandeld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwalificeerde zorgverlener.
Gegevens delen
Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.
Betrokken afdelingen
Thermo Ablatie RFA/MWA van nier of lever onder CT geleide
Opname voor 1 nacht
Voor deze behandeling wordt u in het ziekenhuis opgenomen op een verpleegafdeling. Brengt u nachtkleding en toiletartikelen mee. U krijgt van tevoren een brief thuisgestuurd met daarin informatie over de opname. Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis wordt de afspraak voor de behandeling telefonisch doorgegeven aan de verpleegafdeling. De behandeling zelf vindt in de ochtend op de CT kamer van de afdeling Radiologie plaats.
Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn?
Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Bespreek dan met uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Daarnaast meldt u dit óók altijd aan de laborant, voorafgaand aan het onderzoek.
Eten en drinken
U mag vanaf 6 uur vóór de behandeling niets meer eten. U mag nog wel water drinken tot 2 uur voor het onderzoek.
Heeft u diabetes?
Bent u diabetespatiënt, bespreek dit dan altijd tijdens uw bezoek aan de preoperatieve screening (POS).
Gebruikt u bovendien metformine (ofwel Glucophage® of Glucovance®)? U krijgt hierover dan extra informatie. Het kan namelijk zijn dat u dit medicijn tijdelijk niet mag gebruiken.
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen?
Is bij u een afwijkende bloedstolling vastgesteld, of gebruikt u medicijnen die de bloedstolling beïnvloeden? Dan is het van groot belang dat dit bekend is bij de arts die deze behandeling heeft aangevraagd. De arts kan samen met de arts die uw stolling controleert, beslissen welke maatregelen nodig zijn voorafgaand aan deze behandeling.
Gebruikt u (andere) medicijnen?
Over het algemeen mag u uw medicijnen gewoon met water innemen. Uitzondering hierop zijn metformine (bij diabetes) en bloedverdunnende medicijnen.
Contrastmiddel
Het is mogelijk dat u vóór of tijdens het onderzoek een injectie met een jodiumhoudende contrastvloeistof krijgt. U krijgt deze injectie in uw arm.
Met deze vloeistof zijn de bloedvaten duidelijker te zien op de CT-scan.
Een onderzoek met contrastvloeistof kan niet:
- als u Metformine (Glucophage) gebruikt in combinatie met ernstige nierfunctiestoornissen
- als u in het verleden ooit een allergische reactie op contrastvloeistof had;
- bij hyperthyreoidie (een te snel werkende schildklier)
U heeft in deze gevallen een hoger risico op lichamelijke problemen. Hoort u tot één van deze risicogroepen? Heeft uw behandelend arts hier niet naar gevraagd? Dan is het belangrijk dat u zelf contact opneemt met de behandelend arts.
Soms kan het onderzoek toch doorgaan als er vooraf speciale maatregelen zijn genomen. Uw behandelend arts kan in overleg met de radioloog beoordelen of een ander onderzoek ook voldoende informatie kan geven.
Wat gebeurt er bij de MWA/RFA behandeling?
De specialist heeft met u gesproken over een MWA/RFA behandeling in verband met niet normaal weefsel in de lever of nier. Dit is een methode waarbij er alleen een klein prikgaatje gemaakt hoeft te worden en we niet hoeven te snijden. Een speciale naald wordt met behulp van een CT-scan tot in het niet normale weefsel gebracht. De naald is verbonden met een generator. Door de microgolven die via deze naald worden toegediend, wordt de punt van de naald heet. Hierdoor zal het betreffend stukje weefsel afsterven. Het aanprikken gebeurt door de huid heen. U heeft hier al informatie over gekregen van de specialist waar u in behandeling bent. De ingreep duurt ongeveer 1,5 uur en vindt plaats onder een roesje (sedatie).
Op de dag van de ingreep
Op de dag van de MWA/RFA behandeling wordt u opgenomen op de afdeling Kort verblijf/verpleegafdeling. Op de verpleegafdeling wordt als dat nodig is bloed geprikt en krijgt u een operatiejasje aan.
Daarna wordt u naar de afdeling Recovery gebracht. Hier wordt u aangesloten op de mobiele bewakingsmonitor. U krijgt een infuusnaald in de arm met een druppelinfuus.
Daarna wordt u naar de CT kamer op de afdeling Radiologie gebracht. Hier vindt de MWA/RFA-behandeling plaats. Als u helemaal goed ligt om de behandeling uit te voeren, krijgt u van een medewerker van de Anesthesie een roesje (sedatie).
Tijdens de hele behandeling blijft de anesthesist bij u in de kamer om u goed in de gaten te houden.
Wanneer de procedure in de CT kamer klaar is, brengen we u terug naar de Recovery-afdeling. Als u zich goed voelt, gaat u naar de verpleegafdeling. Hier blijft u één nacht, om in de gaten te houden of u bijwerkingen of complicaties krijgt. De volgende ochtend komt de specialist bij u langs om te beoordelen of u met ontslag kunt.
Bijwerkingen en risico's
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, bestaat er altijd een risico op nabloeding, trombose (een stolsel in het bloedvat), een longontsteking of wondinfectie.
De meest voorkomende bijwerking (in ongeveer 30% van de gevallen) noemen we het post-ablatie-syndroom. Het betekent dat u zich ziek voelt en last krijgt van klachten die lijken op griep. Denk hierbij aan pijn, verhoging of koorts en heel soms misselijkheid, braken en spierpijn. Deze verschijnselen duren 1 of 2 dagen en verdwijnen vanzelf.
De volgende complicaties kunnen voorkomen:
Bij een behandeling aan de nier:
- nierfunctiestoornis
- nabloeding
- infectie
- darmperforatie
- abces onder het middenrif
- abcesvorming van de nier en koorts
- littekenvorming urineverzamelsysteem
Bij een behandeling aan de lever:
- vochtophoping achter de longen of rond de lever
- abcesvorming in de lever en koorts
- leverfunctiestoornissen
Door een groot aantal maatregelen rondom de ingreep doen wij er alles aan om de risico’s zo beperkt mogelijk te houden.
Wat moet u doen als u thuis klachten krijgt?
Krijgt u thuis last van ernstige pijn, zwelling, benauwdheid of krijgt u koorts, neemt u dan direct contact op met de polikliniek van uw behandelend arts. Bel tijdens kantoortijden naar de polikliniek, dan kunnen wij u het beste helpen.
Heeft u ernstige klachten buiten kantooruren die echt niet kunnen wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.