De 1e week kunt u nog snel vermoeid en kort van adem zijn. Dit is normaal na een hartklepvervanging. U krijgt een controleafspraak voor over ongeveer 4 tot 6 weken bij uw cardioloog. Van tevoren maken we vaak een echo van uw hart, zodat we naar de werking van de hartklep kunnen kijken.
Mogelijk melden we u aan voor hartrevalidatie. Als dat van toepassing is, krijgt u hier meer informatie over.
Het is belangrijk dat u zich de komende periode aan een aantal leefregels houdt. Dit houdt in dat u moet opletten op de volgende zaken:
- Neem uw medicijnen in volgens voorschrift van de arts.
- De eerste 4 weken mag u niet mag autorijden of fietsen. Tijdens de eerste poliklinische controle beoordeelt uw cardioloog of u weer mag deelnemen aan het verkeer.
- De eerste week mag u geen zware lichamelijke inspanning doen. U mag in deze eerste week niet te zwaar tillen (niet meer dan 5 kg).
- Ongeveer 1 week na ontslag mag u mag wel gewoon de dagelijkse activiteiten uitvoeren.
- Seksuele activiteit is geen probleem na de operatie.
- U mag niet baden of zwemmen in de eerste week. Hierdoor kan het wondje namelijk week worden, wat de kans op nabloedingen vergroot. U mag wel kortdurend (maximaal 5 minuten) douchen.
- Als er nog vocht uit de wondjes van de lies komt, moet u er een nieuwe pleister op te doen. Het is belangrijk dat u een vochtige pleister altijd vervangt, om het risico op infectie te verkleinen.
- U mag de wondjes niet insmeren met crème, zalf of poeder, tenzij uw arts dit heeft voorgeschreven. Ook kunt u beter niet uitgebreid te zonnen in het eerste jaar na de operatie. Dit is niet goed voor de genezing van de wond.
- Eventuele bloeduitstortingen of blauwe plekken kunnen zich verplaatsen naar beneden. Deze plekken verkleuren langzaam en verdwijnen na ongeveer 6 weken.
- In sommige gevallen heeft u hechtingen in de lies of onder uw borst zitten. De huisarts kan deze 10 dagen na de operatie verwijderen.
- U mag op uw zij en buik liggen.
- Controlepoortjes op luchthavens en in winkels vormen geen probleem. Een vliegreis mag u pas weer boeken na overleg met de cardioloog tijdens de eerste controle.
Tandheelkundige of medische ingrepen
- Vertel uw tandarts of behandelend arts altijd dat u een aortaklepimplantatie heeft gehad.
- Als u in de toekomst een tandheelkundige of medische ingreep krijgt, is het belangrijk dat u voorafgaand aan deze ingreep een korte periode een antibioticakuur krijgt.
- Ook is een goede mondhygiëne en controle bij de tandarts erg belangrijk. Dit om te voorkomen dat bacteriën de hartklep zouden kunnen infecteren.
- Voor sommige ingrepen moeten de bloedverdunners tijdelijk worden gestopt. Dit moet u altijd overleggen met uw cardioloog.
Pasje 'identificatie voor de hartklepprothese'
Enige tijd na de operatie krijgt u een zogeheten ‘identificatie voor de hartklepprothese’ thuisgestuurd. Op dit pasje staat uw naam, geboortedatum, gedane operatie, type hartklep, waar de hartklep is geïmplanteerd en de datum van implantatie. Draag deze pas altijd bij u. Bij een noodsituatie is dit pasje belangrijk voor hulpverleners.