Headerafbeelding
Moeder haalt baby uit couveuse
Behandeling

Video-interactiebegeleiding op de afdeling Perinatologie

Video-interactiebegeleiding is een manier waarbij we het contact tussen u en uw kind in beeld brengen met behulp van een videocamera.

Door de opnamen zien we welke initiatieven uw kind al neemt in het contact en hoe u daar als ouder op reageert. De beelden en begeleiding zijn bedoeld om u te ondersteunen bij het contact met uw kind. De Video Interactie Begeleider (VIB-er) kan u hierover informeren.

Lees meer

Op dit moment is uw kindje opgenomen op de Afdeling Perinatologie. Deze bestaat uit afdeling Verloskunde (A5 Noord) en Couveuseafdeling (A5 Zuid). Wij vinden het belangrijk dat u en uw kindje genieten van elkaar en dat het contact tussen u beiden zo optimaal mogelijk is. Daarom willen wij u maximaal ondersteunen in het maken van contact en ervoor zorgen dat u het verblijf op de afdeling als prettig ervaart.

Hoe verloopt de behandeling?

Alle belangrijke informatie op een rij.

Praktische tips

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Betrokken afdelingen

Code KIN-187
Laatste revisie: 15 november 2023 - 11:51
Hoe verloopt de behandeling?

Video-interactiebegeleiding op de afdeling Perinatologie

Tijdens de video-opname

We maken een korte opname van een prettig contactmoment tussen u en uw kindje. Bijvoorbeeld het eerste contact met uw kindje direct na de geboorte, een verzorgingsmoment, het wassen of het buidelen. Het filmen duurt 10 tot 15 minuten. Samen met u overleggen we wat een geschikt moment is.

Voor wie is video interactiebegeleiding bedoeld?

Uw kindje is mogelijk onverwacht opgenomen op de afdeling Perinatologie. Dit kan voor u misschien gevolgen hebben, zoals:

  • Door een zware bevalling kunt u niet de volledige verzorging van uw kind opnemen. Hierdoor bent u mogelijk afhankelijk van een verpleegkundige.
  • Uw lichamelijke conditie is zo verminderd dat u de eerste contactmomenten met uw kind niet bewust meemaakt.
  • Uw psychische situatie maakt dat het contact tussen u en uw kindje moeilijker verloopt.
  • Uw kindje ligt in een couveuse wat een hindernis kan vormen voor het maken van contact.
  • De slangetjes of infuuslijnen maken de verzorging moeilijker.
  • U heeft vragen over de omgang met uw kindje.

Dit zijn situaties waardoor u zich onzeker en afhankelijk kan voelen. Misschien vindt u het daarom prettig om extra begeleiding te krijgen.

We maken een video-opname, omdat de contactsignalen en contactmomenten van uw kindje nog heel vluchtig en kort zijn. Met filmbeelden vergroot je deze contactmomenten. Ook laten we door de video zien hoe uw kindje met u in contact probeert te komen. Hierdoor leert u uw kindje beter kennen.

Na het filmen maakt de VIB-er een afspraak met u voor het terugkijken van de beelden. De VIB-er kan een verpleegkundige, kraamverzorgende of medisch pedagogisch zorgverlener zijn. We noemen dit een reviewgesprek. Dit gesprek is in de kraam- of couveusesuite of in een andere ruimte op de afdeling.

Wat gebeurt er met de beelden?

Meestal vernietigen we de gemaakte videobeelden na de review. Alleen met schriftelijke toestemming worden de beelden bewaard en mogelijk gebruikt voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld als bijscholingsmateriaal.

Wanneer u als ouder graag de beelden zelf wilt hebben, kan de VIB-er deze veilig naar u versturen via e-mail. Video-interactiebegeleiding is volledig vrijblijvend. We starten VIB alleen met uw toestemming.

Dan kunt u terecht bij de verpleegkundige die voor uw kindje zorgt. Zij brengt u in contact met één van de Video Interactie Begeleiders op de afdeling Perinatologie.