Headerafbeelding
Vaas op tafel in wachtkamer met zicht op binnentuin
Behandeling

Voedingstherapie, CDED-dieet bij de ziekte van Crohn

Het CDED-dieet heeft als doel de darmen tot rust te brengen, zodat uw darm zich kan herstellen.

Uw MDL-arts of IBD-verpleegkundige heeft met u gesproken over het CDED-dieet (Crohn’s Disease Exclusion Diet). In deze folder leest u daar meer over.

Voedingstherapie bij de ziekte van Crohn

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 
Code DIE-171
Laatste revisie: 2 april 2025 - 15:06
Voedingstherapie bij de ziekte van Crohn

Voedingstherapie, CDED-dieet bij de ziekte van Crohn

Het CDED-dieet werkt door bepaalde voedingsmiddelen weg te laten. Dit zijn producten die de darmen kunnen irriteren, de darmflora kunnen veranderen of ontstekingen kunnen verergeren. Het doel van het dieet is om ontstekingen te verminderen en uw klachten te verminderen. Het CDED-dieet gebeurt altijd onder begeleiding van een diëtist van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

De nadruk van het dieet ligt vooral op het gebruiken van groente, fruit en verse en onbewerkte producten. 

Daarnaast is het belangrijk dat u producten met veel dierlijk vet, taurine gluten, onoplosbare vezels, gist en alcohol vermijdt. Gebruik ook geen bewerkte producten met toevoegingen zoals: emulgatoren, maltodextrine, carrageen (E407) en titaandioxide (E171). Denk hierbij aan snoep, koek, gebak, kant-en-klare maaltijden, pakjes en zakjes voor soepen en sauzen, bewerkte vleessoorten (zoals vleeswaren en vissticks) en snacks.

Uw diëtist geeft u hier uitleg over tijdens het eerste gesprek.

Als aanvulling op uw voeding gebruikt u tijdens het CDED-dieet ModulenIBD-poeder. Hiermee kunt u bijvoorbeeld shakes of drinkvoeding maken. Dit helpt om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Uw diëtist bespreekt met u hoe u dit gebruikt.

Hulp via het ModuLife-platform

Bij het CDED-dieet kunt u gebruik maken van het ModuLife-patiëntenplatform. Hier vindt u recepten en maaltijdplanners.

Wat moet u voor uw eerste afspraak doen?

Voor uw eerste gesprek met de diëtist is het belangrijk dat u de informatie op het ModuLife-platform leest of de minigids 'Het CDED-dieet bij de ziekte van Crohn' van het Maag-, Darm-, Lever fonds.

De afspraak met uw diëtist vindt u terug in MijnJBZ.

Wat gebeurt er na het eerste gesprek?

Ongeveer 1 week voordat u start met het CDED-dieet vraagt uw diëtist de ModulenIBD aan. Dit wordt vergoed door uw zorgverzekering. De blikken ModulenIBD worden per post bij u thuis bezorgd. Als dit voor u geldt, dan meldt uw diëtist u ook aan voor het Modulife patientenplatform.

Na het eerste gesprek krijgt u van uw diëtist per fase een persoonlijk dieetadvies, de richtlijnen en het boodschappenlijstje.

Na de voedingstherapie is het belangrijk om gezond te blijven leven (gezonde leefstijl). Dit helpt uw darmen en uw algehele gezondheid. Zorg voor een goed gewicht, voldoende beweging, ontspanning en een gezond voedingspatroon.

Meer informatie vindt u in de folder 'Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, voedingsadviezen'.

Als u nog vragen heeft, bel dan naar het secretariaat van de afdeling Diëtetiek, telefoonnummer (073) 553 20 19. Zij kunnen u zo nodig doorverbinden met uw behandelend diëtist of een afspraak maken voor een gesprek met de diëtist.