Met zelfkatheterisatie maakt u de blaas leeg met een katheter. Deze katheter is een dun plastic slangetje, dat speciaal hiervoor is gemaakt. Zelfkatheterisatie is met goede uitleg en begeleiding door bijna iedereen aan te leren. De verpleegkundige leert het u.
U kunt alvast dit animatie filmpje bekijken:
U krijgt een startpakket zelfkatheteriseren en een afbouwschema mee. Hoe vaak u elke dag moet katheteriseren is afhankelijk van het residu. Dit kunt u zien en invullen in het plasdagboek.
Ga naar het plasdagboek
Hoe is het om uzelf te katheteriseren?
Voor velen is het een schok als ze horen dat ze zichzelf moeten katheteriseren. Angst voor pijn en mogelijke afhankelijkheid van partner of zorgverlener. Soms schaamt men zich en heeft men moeite erover te praten met vrienden en familieleden wat kan leiden tot een beperkt sociaal leven. Het is belangrijk dat u uw twijfels en vragen bespreekt. Zij kan uw vragen beantwoorden en helpen met het vinden van oplossingen.
Aandachtspunten
Het is belangrijk om iedere dag voldoende te drinken, 1½ - 2 liter per dag. Let hier de eerste dagen nadat u bent begonnen met katheteriseren goed op. Voldoende drinken voorkomt dat u een blaasontsteking krijgt. Dit komt bij zelfkatheterisatie vaker voor.
Ontslag
Als u thuis bent, belt de verpleegkundige van het Bekkenbodemcentrum u binnen een paar dagen op, om te vragen hoe het met zelfkatheteriseren gaat.