Hartfalen
Door acute hartproblemen, gevolgen van medische behandelingen, een verkeerde leefstijl en de toename van ouderen, neemt het aantal mensen met hartfalen in Nederland toe.
Hartfalen is een ziekte waarbij het hart niet genoeg bloed rondpompt. Dit kan komen doordat het hart niet goed kan samenknijpen of niet goed kan ontspannen. Hartfalen kan gepaard gaan met verschillende klachten waar u in meer of mindere mate last van kunt hebben.
Voor iedereen met hartfalen is het goed om in beweging te blijven. Door hartfalen kan de conditie sterk achteruitgegaan. Denk hierbij aan de kracht en uithoudingsvermogen van de spieren, maar ook aan het inspanningsvermogen van hart en longen. Fysiotherapie kan dit verbeteren.
Het netwerk
Mensen met hartfalen worden intensief begeleid, vaak bij de fysiotherapeut. Om te zorgen voor de juiste behandeling in de eigen woonomgeving, zijn eerste lijn fysiotherapeuten uit de regio ’s-Hertogenbosch, het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en het Sport Medisch Centrum JBZ de samenwerking aangegaan.
Het netwerk is een groep fysiotherapeuten die extra geschoold zijn op het gebied van het begeleiden van mensen die lijden aan hartfalen. Door samen te werken in een netwerk, worden er afspraken gemaakt, scholing georganiseerd, is er kennis uitwisseling en zijn de nieuwste ontwikkelingen bekend. Nadat een patiënt klaar is met de fysiotherapie, zorgen we voor begeleiding naar zelfzorg, zodat met een beweegvorm of sportieve inspanning de herwonnen conditie behouden blijft.
Om dit alles te bereiken willen we goed samenwerken met de huisarts, de praktijkondersteuner, de cardioloog en de verpleegkundig specialist cardiologie van het JBZ. We willen op deze wijze bijdragen aan de best mogelijke zorg voor mensen met hartfalen.