Headerafbeelding
Zon schijnend op de kersenbloesem in binnentuin
Onderzoek

HAST (High Altitude Simulation Test) Kan ik met het vliegtuig reizen?

Bij dit onderzoek testen we of u een vliegreis aan kunt of dat u tijdens uw reis extra zuurstof nodig heeft.

Door uw longziekte bestaat het risico dat u tijdens uw vliegreis zuurstof te kort komt. Daarom meet de longfunctieanalist hoe uw lichaam reageert op hetzelfde zuurstofgehalte als bij vliegen op grote hoogte.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LON-331
Laatste revisie: 16 januari 2024 - 13:58
Hoe verloopt het onderzoek?

HAST (High Altitude Simulation Test) Kan ik met het vliegtuig reizen?

Waar moet u op letten?

  • Heeft u in de 6 weken voor het onderzoek een medische ingreep gehad? Meldt u dit dan vooraf, door te bellen naar de secretaresse van de polikliniek Longgeneeskunde. De longarts bekijkt dan of het onderzoek door kan gaan.
  • U mag uw medicijnen gewoon innemen of gebruiken.
  • Als u bloedverdunners gebruikt, kunt u hier gewoon mee doorgaan. Meldt u dat wel aan de longfunctieanalist op het moment van de bloedafname.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich op de afgesproken tijd bij Longgeneeskunde functieonderzoeken, gebouw C, verdieping 1, ontvangst 4.

Tijdens het onderzoek

  • De test begint met het meten van uw zuurstofgehalte door middel van een klemmetje op de vinger.
  • Daarna krijgt u een masker over neus en mond. Hierdoor ademt u een speciaal gasmengsel in met daarin 15% zuurstof in plaats van 21% die normaal in de buitenlucht zit. Op deze manier wordt de cabinedruk van een vliegtuig nagebootst. Dit duurt 20 minuten.
  • Als het zuurstofgehalte in uw bloed daalt, voegt de longfunctieanalist extra zuurstof aan het speciaal gasmengsel toe. U ademt dit dan 20 minuten in.
  • Daarna neemt de analist bij u bloed af uit de slagader.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 1 uur.

Na het onderzoek mag u meteen naar huis.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw longarts te horen, bij uw volgende afspraak. Dit kan een telefonische afspraak zijn of op de polikliniek. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Heeft u nog vragen, stelt u deze dan gerust. Voor en tijdens het onderzoek heeft u daar genoeg ruimte voor. U kunt ook bellen naar de polikliniek Longgeneeskunde (073) 553 24 63.