Alle kinderen (jonger dan 18 jaar) en ouderen (van 70 jaar en ouder) die onze afdeling Spoedeisende Hulp bezoeken, worden gescreend op mishandeling. Dit gebeurt volgens een landelijk protocol.
De verpleegkundige of de arts vult een signaleringsformulier in op basis van observaties bij de patiënt. Ook stelt hij/zij een aantal aan de patiënt en de ouders/begeleiders. Bij het invullen wordt gelet op signalen die kunnen wijzen op onveiligheid, bijvoorbeeld in de relatie, familie of de leefomgeving. De arts of verpleegkundige noteert op het formulier of er vermoedens bestaan dat er problemen zijn.
Als de arts of verpleegkundige van de Spoedeisende Hulp een onveilige situatie vermoedt, bespreekt hij/zit dit (als het mogelijk is) meteen met de patiënt en de ouders/begeleiders/familie. Soms vindt overleg plaats met de huisarts en/of de al betrokken hulpverleners. Bij ernstige zorgen kan de arts of verpleegkundige van de Spoedeisende Hulp contact opnemen met 'Veilig Thuis' voor advies of voor het doen van een melding. Veilig Thuis geeft advies of doet zo nodig verder onderzoek met als doel de veiligheid van het kind/de patiënt te waarborgen.
Alle informatie die voortkomt uit het signaleringsformulier en eventueel onderzoek wordt vertrouwelijk behandeld.
Heeft u nog vragen? Vraag de verpleegkundige dan om de aparte folder over ouderenmishandeling.
Ook kunt u contact opnemen met de aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling en huiselijk geweld of met de aandachtsfunctionaris Kindermishandeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, via het centrale telefoonnummer van het ziekenhuis: (073) 553 20 00.