Neus-maagsonde
Een neus-maagsonde is een dun, flexibel slangetje dat via uw neus, keel en slokdarm naar uw maag loopt.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
De neus-maagsonde is de meest gebruikte voedingssonde. Het is een tijdelijke sonde, die gebruikt wordt als eten en drinken tijdelijk een probleem is. Aan het uiteinde van de sonde zitten kleine gaatjes waar de voeding doorheen loopt.
Inbrengen van de neus-maagsonde
De sonde kan door een verpleegkundige ingebracht worden. De verpleegkundige schuift de sonde via uw neus, keel en slokdarm naar uw maag. Het inbrengen van de sonde kan een vervelend gevoel geven, maar meestal gaat dit zonder problemen. Als de sonde goed ligt, plakt de verpleegkundige deze met pleisters vast aan de neus zodat de sonde niet verschuift. Soms wordt de sonde ook aan de wang vastgeplakt.
De verpleegkundige controleert met een pH-meting of de sonde goed ligt. Hierbij wordt er via de ingebrachte sonde een klein beetje maaginhoud opgetrokken. U voelt hier niks van. Daarna meet de verpleegkundige met een klein stripje de pH-waarde van uw maaginhoud. De pH-waarde geeft duidelijkheid over of de sonde goed ligt. Soms is het nodig dat er aanvullend nog een röntgenfoto wordt gemaakt, maar meestal is dit niet nodig.
De sonde kan ook endoscopisch (door de MDL-arts) of onder röntgendoorlichting (door de radioloog of Pysician Assistant (PA)-Radiologie) ingebracht worden.
Wat zijn de risico's?
- Bij het inbrengen van een sonde via de neus kan een bloedneus ontstaan. Dit komt doordat de sonde het slijmvlies van de neus kan beschadigen. Dit komt zelden voor en is niet ernstig.
- In sommige gevallen knikt de sonde dubbel of ligt deze op een verkeerde plaats. Hierbij is een risico op een longontsteking. Als er twijfel is over de ligging, dan wordt er een röntgenfoto gemaakt waarop te zien is of de sonde in de maag ligt.
- Als u zelf twijfelt of de sonde goed ligt, kunt u altijd overleggen met de thuiszorg of het voedingsteam.
Vervangen van de sonde
We stellen het wisselen van een sonde het liefst zo lang mogelijk uit. We vervangen de sonde voor een nieuwe, als de sonde verstopt is, u een drukplek (decubitus) krijgt bij uw neus of blijvende klachten houdt bij de sonde.
De thuiszorg kan de sondewissel thuis doen of het voedingsteam doet de wissel op de polikliniek (op werkdagen binnen kantoortijden). Waar de sondewissel wordt gedaan hangt af van hoe de sonde geplaatst wordt.