In de kleedkamer bij de onderzoekskamer kleedt u zich uit. Uw onderlichaam moet ontbloot worden, het bovenlichaam niet. Bij het maken van de baarmoederfoto is een fertiliteitsarts en een radiologisch assistent(e) aanwezig.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. De arts brengt een spreider in de vagina. De vagina en baarmoederhals worden gedesinfecteerd met een jodiumoplossing. De arts brengt een dun slangetje met daarin een klein ballonnetje door de baarmoedermond in de baarmoeder. Dit slangetje heet een ballonkatheter. Nadat het ballonnetje is opgepompt, spuit de arts een kleine hoeveelheid contrastvloeistof in de baarmoeder.
Het inbrengen van het slangetje en inspuiten van de vloeistof kan krampen veroorzaken. Dit kunt u vergelijken met menstruatiepijn. Door de contrastvloeistof worden de vorm van de baarmoederholte en de doorgang van de eileiders in beeld gebracht. Hier worden foto’s van gemaakt.
Het is mogelijk dat een korte tijd later nog een controlefoto wordt gemaakt. Hierna bespreekt de arts kort de voorlopige uitslag met u. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Uw partner mag bij het onderzoek aanwezig zijn. Hij krijgt dan een loden schort aan vanwege de röntgenstraling. Uw partner kan ook achter de loden afscherming gaan staan.