Headerafbeelding
Bloedprikken bij kind op de afdeling bloedafname
Onderzoek

Bloed afnemen bij kinderen

Binnenkort moet uw kind bloed laten afnemen voor onderzoek. 

Ook voor uw kind moet u een afspraak maken voor de bloedafname. Ga voor het maken van een afspraak naar www.jbz.nl/prikafspraak 

Kinderen en bloedafname

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

  • Het identiteitsbewijs uw kind (geldig paspoort, identiteitskaart of vreemdelingenkaart).
  • Een eigen flesje/beker drinken voor uw kind en eventueel een knuffeltje of speeltje.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code KIN-732
Laatste revisie: 30 augustus 2024 - 11:36
Kinderen en bloedafname

Bloed afnemen bij kinderen

  • Vertel dat de bloedafname nodig is om beter te worden.
  • Het helpt als u zelf ontspannen bent.
  • Vraag van tevoren aan uw kind of het op schoot wil zitten.
  • Zeg niet dat het spannend of pijnlijk kan zijn. Zeg wel: “Vertel jij mij straks maar hoe het voelde en hoe je het vond.” Of zeg dat u er bent om uw kind te helpen.

Leid uw kind af!

Waarom?

Onze hersenen kunnen niet alles tegelijk. Je bent je vaak alleen maar bewust van wat je voelt als je eraan denkt. Als je nu bijvoorbeeld denkt aan je voeten in je schoenen dan voel je weer dat je schoenen aan hebt. Terwijl je dat enkele zinnen hiervoor niet voelde.

Door dus de aandacht van uw kind op iets anders dan de ingreep te leggen zal uw kind minder angst en pijn hebben.

Hoe doet u dat?

Leidt uw kind af voor, tijdens en na de ingreep. Door bijvoorbeeld samen te zingen, te praten over favoriete vakantie/hobby/sport/ game/tv-programma/boek, of een onderwerp wat ze aan het leren zijn op school, of door voorlezen, bellenblazen, een (zoek)spelletje, speelgoed, IPad of telefoon. Hoe meer betrokken uw kind is in de afleiding, hoe beter het werkt. Houd de aandacht van uw kind dus op de afleiding.

U kunt uw kind met helpende woorden of positief taalgebruik helpen om te zorgen dat uw kind zich prettiger voelt.

Op Hallo ziekenhuis! kan uw kind alvast kennismaken met het ziekenhuis. 

Kinderpaspoort

Als uw kind naar het ziekenhuis komt is het fijn als ze zelf mee kunnen denken wat en op welke manier iets moet gebeuren. In het kinderpaspoort kan uw kind (samen met u) opschrijven wat belangrijk is. Het is een klein boekje dat er uitziet als een echt paspoort. Neem het paspoort mee als uw kind naar het ziekenhuis gaat. Uw kind kan dan samen met de dokter of diegene die helpt, in het paspoort kijken. Zo weten wij hoe we uw kind het beste kunnen helpen. 

kinderpaspoort

Wanneer uw kind voor het eerst naar het ziekenhuis komt, dan krijgt uw kind een Kinderpaspoort bij de afdeling Patiëntenregistratie. U kunt ook op de afdeling waar uw kind een afspraak heeft, om een Kinderpaspoort vragen.

Voor bloedafname bij kinderen kunt u het beste naar de hoofdlocatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch komen. Hier hebben we een speciale kamer die kindvriendelijk is ingericht. We proberen kinderen met voorrang te helpen.

Op de Dichtbij locaties van het JBZ hebben we geen tijd om uw kind de extra aandacht te geven die soms nodig is. Als de medewerker vindt dat er meer aandacht nodig is bij de bloedafname van uw kind kan het zijn dat u alsnog wordt doorverwezen naar de hoofdlocatie. Ook vragen wij u om niet met uw kind naar een prikpost te komen.

Als u voor uw kind een afspraak maakt bij de bloedafname op de hoofdlocatie van het Jeroen Bosch ziekenhuis, kunnen wij uw kind de zorg, tijd en aandacht geven die nodig is.