Headerafbeelding
Man en vrouw in wachtkamer bij klinische neurofysiologie en vaatlaboratorium
Onderzoek

Duplex arteria temporalis

Binnenkort wordt u verwacht bij het Vaatlaboratorium voor een duplexonderzoek van de arteria temporalis.

Bij een duplexonderzoek wordt gebruik gemaakt van 2 technieken, namelijk echografie en doppler. Allebei de technieken werken met geluidsgolven die voor mensen niet te horen zijn. Bij het onderzoek van de arteria temporalis worden bloedvaatjes aan de zijkant van het hoofd, boven en voor het oor, en op het voorhoofd onderzocht. Ook worden de bloedvaten ter hoogte van de oksel beoordeeld.

Lees meer

Echografie

Met echografie is het mogelijk om vanaf de buitenkant ‘in het lichaam’ te kijken. Zo kunnen de bloedvaten zichtbaar gemaakt worden op het beeldscherm.

Doppler

Met doppler kan het stroomgedrag van het bloed worden beoordeeld.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code VTL-021
Laatste revisie: 4 september 2024 - 15:07
Hoe verloopt het onderzoek?

Duplex arteria temporalis

Hoe bereidt u zich voor?

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die gewoon blijven innemen.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Laat dit dan minstens 24 uur vóór het onderzoek weten, via telefoonnummer: (073) 553 26 00. Heeft u na het onderzoek een afspraak bij uw behandelend arts? Bel dan naar de polikliniek van uw behandelend arts. Het telefoonnummer hiervan vindt u op uw afspraakbevestiging.

Door op tijd door te geven dat u niet naar de afspraak kunt komen, kan er een andere patiënt geholpen worden. Hierdoor blijft de wachtlijst beperkt.

Waar meldt u zich?

Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van de afdeling Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent, wordt u opgehaald.

Tijdens het onderzoek

U gaat op uw rug liggen op een onderzoektafel. Het licht wordt gedimd, zodat de laborant het beeldscherm goed kan zien.

Om goed contact met de huid te maken, wordt een (soms koude) gel op uw hoofdhuid aangebracht. Daarna houdt de laborant een apparaatje tegen uw hoofdhuid dat geluidsgolven uitzendt. Hiermee worden op verschillende plekken op uw hoofd de bloedvaten onderzocht. Soms hoort u uw hartslag. De laborant onderzoekt zowel rechterkant als de linkerkant van uw hoofd.

Om de bloedvaten in de oksels te onderzoeken moet u de kleding van uw bovenlichaam uitdoen. U kunt uw ondergoed aanhouden. Van de beelden op het beeldscherm maakt worden foto’s gemaakt voor uw behandelend arts. Het onderzoek is niet belastend, gevaarlijk of pijnlijk.

Na het onderzoekt verwijdert de laborant de gel zo goed mogelijk, maar er kunnen wat gelresten in uw haren achterblijven. Deze kunt u er gemakkelijk uitwassen.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 40 tot 60 minuten.

Van wie krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Bel dan met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

Heeft u nog vragen?

Bel dan naar het Vaatlaboratorium of naar de polikliniek van uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

  • Het Vaatlaboratorium is bereikbaar via telefoonnummer: (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.