Headerafbeelding
afdelingen radiologie echo buik
Onderzoek

Echo-onderzoek van de buik (echografie abdomen)

Met een echo van de buik kan de radioloog of laborant de organen en bloedvaten in uw buik met geluidsgolven (echo) onderzoeken.

De radioloog beweegt met een klein apparaat (transducer) over het te onderzoeken lichaamsdeel. De transducer zendt geluidsgolven uit en vangt deze ook weer op. Het echoapparaat zet deze om tot een beeld.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór het onderzoek goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. Het onderzoek kan anders misschien niet doorgaan. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig identiteitsbewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-053
Laatste revisie: 5 oktober 2023 - 10:24
Hoe verloopt het onderzoek?

Echo-onderzoek van de buik (echografie abdomen)

Eten en drinken

Op de dag vóór het onderzoek

Gebruik deze dag geen uien, koolsoorten, peulvruchten, koolzuurhoudende en alcoholische dranken. Dit is belangrijk om de vorming van gas in de darm te beperken.

Op de dag van het onderzoek

De laatste 4 uur voor het onderzoek mag u niet meer eten, drinken en roken. U mag eerder op de dag alleen een lichte maaltijd gebruiken, bijvoorbeeld een kop thee, met een beschuit/cracker en/of fruit.

U mag de laatste 2 uur voor het onderzoek niet meer naar het toilet gaan, zodat uw blaas tijdens het onderzoek zoveel mogelijk gevuld is.

Gebruikt u medicijnen?

Uw medicijnen kunt u gewoon innemen met een klein beetje water.

Heeft u diabetes?

Dan is er voor u speciale informatie beschikbaar. Volg de aanwijzingen goed op. Heeft u deze informatie niet ontvangen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Wat voor kleding trekt u aan?

Tijdens het onderzoek moet uw bovenlichaam ontbloot worden. Houdt u hiermee rekening bij uw kledingkeuze.

Waar meldt u zich?

Kom op tijd naar uw uw afspraak op de afdeling Radiologie. Kijk goed op de afspraakbevestiging op welke locatie uw afspraak is. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij het gele aanmeldpunt. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

De laborant of radioloog brengt wat geleidingsvloeistof - een soort gel - op de huid en onderzoekt u. Hij of zij doet dit door met een klein apparaat - een transducer – over het te onderzoeken gedeelte van uw lichaam te bewegen. De uitgezonden geluidsgolven worden opgevangen en tot een beeld gevormd. Het onderzoek is onschadelijk en niet pijnlijk.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Er zijn geen bijwerkingen of risico’s van dit onderzoek bekend.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.