Headerafbeelding
Foto man
Onderzoek

Geheugencentrum onderzoekstraject oudere migranten

Bij het Geheugencentrum (Expertisecentrum Cognitie) onderzoeken we de oorzaak van geheugenproblemen of andere klachten van het denken. Bij dit traject wordt rekening gehouden met uw (culturele) achtergrond.

Bij oudere mensen die in een ander land zijn geboren (migratie-achtergrond) duurt het vaak langer voordat de diagnose dementie gesteld wordt. Hierdoor komt de juiste hulp niet op tijd en kunnen familie en naasten langdurig overbelast raken.

Ons doel is om op tijd een diagnose te stellen en ondersteuning te bieden aan mensen met problemen zoals geheugenverlies, taalproblemen en moeite met plannen. Er is een tolk aanwezig zodat u kunt praten in de taal die voor u het fijnste is.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code GER-047
Laatste revisie: 26 november 2024 - 15:03
Hoe verloopt het onderzoek?

Geheugencentrum onderzoekstraject oudere migranten

Het onderzoek duurt ongeveer 2,5 uur. U krijgt verschillende testen en onderzoeken. Deze passen bij uw achtergrond en opleidingsniveau. Er is een tolk aanwezig zodat u kunt praten in de taal die voor u het fijnste is. U wordt begeleid door een multidisciplinair team, dat bestaat uit een arts-assistent geriatrie, verpleegkundige, psycholoog en een klinisch geriater.

We proberen om dezelfde dag de diagnose en het behandelplan te bespreken, samen met u. Bent u van Turkse of Arabische afkomst, dan krijgt u folders in uw eigen taal.

Meer informatie over hoe het onderzoek gaat leest u in de folder 'Geheugencentrum onderzoekstraject (vanaf 65 jaar)'.

Als u nog vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Geriatrie, telefoonnummer (073) 553 86 29.