Observatie audiometrie
Deze test wordt bij kinderen gedaan die geen koptelefoon op kunnen of willen. Bij het onderzoek gaat het om het vaststellen van de zachtste geluiden die gehoord worden. De reacties op het geluid worden geobserveerd en vastgelegd. Als het kind bij het horen van geluid direct reageert op dat geluid, wordt het beloond met een plaatje. Omdat dit vaak om zeer jonge kinderen gaat, kan het nodig zijn het onderzoek te herhalen, als de reacties of medewerking nog onvoldoende zijn.
Spelaudiometrie
Met kinderen vanaf 2 ½ -5 jaar wordt een luisterspel gespeeld. Hierbij moet het kind met een koptelefoon op, wachten tot het een piep hoort. Dan mag het kind een blokje in een bord zetten. Door deze speelse vorm let het kind beter op.
Spraakaudiometrie bij kinderen
Bij kinderen vanaf ongeveer 5 jaar kunnen we onderzoeken of ze woorden goed kunnen verstaan. Uw kind krijgt woorden te horen via een koptelefoon en moet deze nazeggen. De woorden worden steeds zachter uitgesproken. Er wordt gekeken tot welke geluidssterkte uw kind de woorden nog kan horen.
Oto Akoestische Emissies (OAE)
'Oto akoestische emissies' zijn geluidjes die een gezond oor zelf maakt als reactie op geluid. Deze zijn meetbaar met een zogeheten OAE meting. Zo weten we of het gehoororgaan goed werkt. Tijdens het onderzoek wordt een zacht oordopje in het oor gedaan, waar zachte geluidjes uitkomen. Het is belangrijk dat het stil is tijdens de meting en het dopje goed in het oor blijft zitten. Als uw kind rustig is (of zelfs slaapt), kan het onderzoek heel snel gaan.