Onderzoek

Het meten van de voedingstoestand (nutritional assessment)

Bij een nutritional assessment (NA) onderzoeken we de voedingstoestand en voedingsbehoefte met behulp van een aantal metingen en vragen.

Uw behandelend diëtist of specialist kan dit onderzoek voor u aanvragen, bijvoorbeeld als u een verhoogd risico heeft op ondervoeding. Een diëtist van het NA-team van het Jeroen Bosch Ziekenhuis voert het onderzoek uit.  

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code DIE-090
Laatste revisie: 21 augustus 2024 - 16:48
Hoe verloopt het onderzoek?

Het meten van de voedingstoestand (nutritional assessment)

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een betrouwbare uitkomst van het onderzoek.

Eten en drinken

Eten en drinken is toegestaan tot 8 uur voor het onderzoek. Daarna eet of drinkt u niets meer, u mag alleen nog water blijven drinken.

U stopt dus ook met eventuele sondevoeding of TPV uiterlijk 8 uur voorafgaand aan het onderzoek. Als dat van toepassing is, overlegt u hier dan over met uw thuiszorgteam.

Zo min mogelijk inspanning

Vanaf het moment dat u wakker bent tot aan de start van de metingen mag u zich zo weinig mogelijk inspannen.

  • (Matig) intensieve beweging is op de dag van het onderzoek niet toegestaan. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld fietsen, wandelen of huishoudelijk werk.
  • Als u geen auto heeft, probeer dan met het openbaar vervoer te komen of vraag of iemand u kan brengen. Kom niet op de fiets of te voet.
  • Wees ruim op tijd zodat u niet hoeft te haasten en u zoveel mogelijk in rust bent tijdens uw onderzoek.

Medicijnen

  • U mag op de dag van het onderzoek gewoon uw medicijnen innemen.
  • Als u uw medicijnen niet op lege maag mag innemen, neem dan contact op met uw diëtist.
  • Heeft u diabetes en gebruikt u insuline? Pas dan uw insuline aan aan het eetmoment (na de meting). Heeft u tabletten voor diabetes overleg dan met uw diëtist.
  • Neem uw Actueel Medicatie Overzicht mee naar het onderzoek. U kunt dit opvragen bij uw apotheek. Uw medicijngebruik is belangrijk om de resultaten van het onderzoek te kunnen beoordelen.

Wat verder nog belangrijk is....

  • Roken is toegestaan tot 2 uur voor het onderzoek.
  • Ga vlak voor het onderzoek nog even plassen zodat uw blaas leeg is.
  • Draag geen sieraden tijdens de metingen.

Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur en vindt plaats in de ochtend. We meten uw lengte en gewicht, uw lichaamssamenstelling (vet, vocht en spiermassa), uw energieverbruik en uw maximale knijpkracht. Het onderzoek is voor u niet belastend.

Waar moet u zich melden?

U meldt zich bij de balie van de Paramedische Afdeling: gebouw C, verdieping 0, ontvangst 1. De diëtist die de metingen verricht, begeleidt u naar de onderzoeksruimte.

Lengte en gewicht

De diëtist meet uw lengte en uw gewicht.

Lichaamssamenstelling

Om uw lichaamssamenstelling (vocht en spiermassa) te meten, gebruiken we een BIVA. Dit staat voor bio-elektrische impedantie vector analyse. We brengen elektrodes aan op uw rechterhand en rechtervoet. Deze elektrodes sturen een zeer lichte, niet-voelbare wisselstroom door uw lichaam. Hierdoor kan het meetapparaat uw vocht en spiermassa berekenen.

Energieverbuik

Verder meten we hoeveel energie u verbruikt in rust. Dit doen we met behulp van een indirecte calorimetrie-meting. Daarbij meten we uw energieverbruik aan de hand van de samenstelling van uw in- en uitgeademde lucht. Tijdens deze meting ligt u rustig op een bed en plaatsen we een doorzichtige kap over uw hoofd. Hierin wordt de uitgeademde lucht opgevangen en gemeten.

Actometer

Om uw volledige energieverbruik te weten, meten we uw lichamelijke activiteiten. Dit doen we met de Activ8 Professional. Deze actometer draagt u op uw bovenbeen. Om de activiteit betrouwbaar te meten, is het de bedoeling dat u de actometer 1 week dag en nacht draagt. U mag met de actometer douchen en zwemmen.

In de handleiding Activ8 leest u hoe u de actometer op uw lichaam plaatst.

Ga naar de handleiding

Waarom gebruiken we een actometer?

De diëtist kan het totale energieverbruik ook schatten door het rustmetabolisme te vermenigvuldigen met de PAL factor. De PAL factor staat voor Physicial Activity Level ofwel de mate van lichamelijke activiteit. Maar het schatten van de PAL waarde is minder nauwkeuriger dan meten met de actometer.

Knijpkracht

Ook meten we de maximale knijpkracht die u heeft in uw handen. Tijdens deze meting knijpt u zo hard mogelijk in de knijpkrachtmeter.

Vragenlijst

Naast deze metingen stelt de diëtist vragen over bijvoorbeeld uw voedingspatroon, ontlasting, medicijngebruik en beweging. Al deze gegevens tezamen geven een beeld van uw voedingstoestand en voedingsbehoefte.

Na het onderzoek mag u weer eten en drinken. De uitslag van het onderzoek sturen we naar uw behandelend diëtist. Zij bespreekt de uitslag van het onderzoek met u en past de behandeling zo nodig aan.

Heeft u nog vragen over het onderzoek? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met het secretariaat Diëtetiek. Dit kan op werkdagen tussen 08:30 uur en 17:00 uur. Het telefoonnummer is (073) 553 20 19.