Headerafbeelding
Patiënt krijgt een EEG onderzoek
Onderzoek

Langdurig E.E.G. onderzoek

Bij een langdurig E.E.G. onderzoek meten we hoe uw hersenen op dat moment werken.

Het onderzoek duurt tussen de 2 tot 24 uur. Mogelijk wordt er ook tijdens de nacht geregistreerd. Dit kan thuis gebeuren, maar ook met een opname in het ziekenhuis.

Lees meer

Hieronder wordt aangekruist wat voor u geldt.

□ Langdurig E.E.G. onderzoek met opname

□ Langdurig E.E.G. onderzoek, thuisregistratie

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code NEU-130
Laatste revisie: 15 juli 2024 - 10:04
Hoe verloopt het onderzoek?

Langdurig E.E.G. onderzoek

  • Om het E.E.G. onderzoek goed uit te kunnen voeren is het belangrijk dat u de avond voor het onderzoek uw haren wast en geen haarlak, gel en dergelijke gebruikt.
  • Draag een makkelijk zittend T-shirt, waarin u ook kunt slapen. Dit T-shirt kan namelijk na het vastmaken van de elektroden niet meer uit. Draagt u over het T-shirt nog andere kleding, dan kunt u het beste een blouse of vest dragen met voorsluiting.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar heeft u uw afspraak?

Het onderzoek vindt plaats op de Klinische Neurofysiologie (KNF), gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5.

Voor het onderzoek

  • De laborant plakt losse elektroden op uw hoofd.
  • Voor een goede werking brengt de laborant onder de elektroden een contactgel aan en wordt er wat over uw hoofdhuid gekrabbeld met een hol buisje.
  • De elektroden worden met een draagbaar E.E.G. apparaat verbonden. Het apparaat registreert de activiteit van uw hersenen. Dit wordt weer gegeven als een soort golfjes.

Tijdens het onderzoek

Met opname

  • Nadat de elektroden zijn geplakt, brengt de KNF-laborant u naar de verpleegafdeling.
  • De laborant installeert de EEG- apparatuur en daarna begeleid de verpleegkundige u verder.
  • Tijdens uw opname in het ziekenhuis voor het langdurig E.E.G.- onderzoek, maken we een videoregistratie. Beeld en geluid wordt opgenomen vanaf het moment dat u op de verpleegafdeling bent en de laborant de filmcamera heeft geïnstalleerd. Deze filmbeelden nemen we op, om te onderzoeken wat u doet tijdens de registratie. Daardoor kan de arts de oorzaak van uw klachten beter onderzoeken.

Thuisregistratie

  • Nadat de elektroden zijn geplakt, mag u naar huis.
  • Tijdens het onderzoek houdt u een dagschema bij waarin u uw bezigheden en vooral uw klachten opschrijft. De laborant legt u uit hoe u het dagschema moet invullen.

Bruikleenovereenkomst E.E.G.- apparaat en elektroden

U heeft het apparaat en de elektroden voor het slaaponderzoek in bruikleen. We verwachten dat u hier netjes mee omgaat. U bent tijdens de bruikleen periode wettelijk aansprakelijk voor diefstal, verlies en/of schade aan het apparaat. Wanneer u thuis slaapt, moet u voor het onderzoek een bruikleenovereenkomst tekenen.

Het onderzoek mag alleen uitgevoerd worden, wanneer u de bruikleenovereenkomst tekent.

Ga naar de bruikleenovereenkomst

De volgende dag meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de KNF-afdeling. Hier verwijdert de laborant de elektroden. U kunt thuis uw haren kammen of wassen om eventueel achtergebleven resten te verwijderen.

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts, bij uw eerstvolgende afspraak op de polikliniek.

Als u nog vragen heeft dan kunt u deze voor het begin van het onderzoek stellen. Ook kunt u bellen met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoonnummer (073) 553 86 80.