Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Maagontledigingsonderzoek (LNG-011)

Dit onderzoek wordt uitgevoerd om de functie van de maag te beoordelen. Door middel van een pannenkoek of pap waarin een radioactieve stof is opgelost, kunnen foto’s hiervan gemaakt worden door een gammacamera.

LET OP! 

  • U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 4 DAGEN vóór het onderzoek goed door!
  • We vragen u om 10 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code LNG-011
Laatste revisie: 23 januari 2024 - 21:32
Hoe verloopt het onderzoek?

Maagontledigingsonderzoek (LNG-011)

Uw afspraak en stoppen met medicijnen voor het onderzoek

 

 

Eten, drinken en toilet

De laatste 8 uur vóór aankomst op de afdeling Nucleaire Geneeskunde mag u:

  • niets eten, dus ook geen kauwgom of keelsnoepjes.
  • niets drinken

Ook mag u 24 uur voor het onderzoek geen alcohol, cafeïne en nicotine gebruiken.

U mag gewoon naar het toilet, u hoeft niet met een volle blaas naar de afdeling te komen.

Medicijnen

Medicijnen die de motiliteit (vermogen tot bewegen) van de maag en darmen beïnvloeden, moet u een paar dagen voor het onderzoek stoppen. Welke medicijnen dat zijn en hoeveel dagen voor het onderzoek u hiermee moet stoppen, staat op de voorkant van de folder genoteerd.

Heeft u diabetes?

Heeft u diabetes mellitus (suikerziekte) en heeft u dit niet aangegeven bij het plannen van de afspraak? Dan moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Mogelijk moet uw afspraaktijd aangepast worden. 

Heeft u een allergie?

Heeft u een lactoseallergie en/of een glutenallergie en heeft u dit niet aangegeven bij het plannen van de afspraak? Dan moet u contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Er moet namelijk een aangepaste maaltijd voor u bereid worden.

Kleding

Trek op de dag van het onderzoek comfortabele kleding aan met zo weinig mogelijk ritsen, knopen, bretels, en dergelijke. Een spijkerbroek is geen probleem. Laat uw sieraden thuis. Metalen in het lichaam (pacemakers, gewrichtsprothesen, enzovoort) zijn geen probleem bij dit onderzoek.

Verschoning bij incontinentie of stoma

Bent u incontinent of heeft u een stoma? Neem dan voldoende verschoningsmateriaal mee.

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Geef dit dan door aan uw arts, deze zal dit met u bespreken. Belangrijk: U mag de eerste 4 uur na het onderzoek geen borstvoeding geven! Heeft u nog vragen, dan kunt u deze ook nog stellen aan de laborant tijdens het onderzoek.

Waar meldt u zich?

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij het gele aanmeldpunt op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Volg de instructies op het scherm en ga naar het toilet. Neem hierna plaats in de wachtruimte.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Wanneer u zich meldt op de afdeling, bereidt een laborant de maaltijd. Uw specialist bepaalt welke maaltijd u krijgt. Het duurt dan ongeveer 10 minuten voor u opgehaald wordt.

U neemt plaats op een stoel in een halfzittende houding. U blijft ongeveer 1 uur in deze houding zitten. In deze tijd wordt het onderzoek uitgevoerd. U krijgt een pannenkoek of pap te eten, eventueel met een beetje suiker. Het onderzoek begint zodra u de eerste hap van uw maaltijd neemt.

Tip: U kunt muziek meenemen om tijdens het onderzoek naar uw eigen muziek te luisteren. U mag ook een familielid of kennis meenemen voor gezelschap.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Deel 1 (maaltijd bereiden):  10 minuten

Deel 2 (onderzoek): 60 minuten

Waar moet ik rekening mee houden na het onderzoek?

Na afloop mag u alles eten en drinken wat u wilt. Er zijn geen bijzonderheden waar u rekening mee hoeft te houden. Als u voor dit onderzoek gestopt was met het nemen van medicijnen, mag u deze nu weer innemen zoals u gewend bent, op de reguliere tijden.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.