Headerafbeelding
Gammacamera algemeen nucleaire geneeskunde
Onderzoek

Myocardperfusiescintigrafie in rust en na farmacologische stress (LNG-006)

Bij een myocardperfusiescan bekijken we de doorbloeding van de hartspier tijdens inspanning en in rust.

LET OP! U moet zich voor dit onderzoek voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens 2 DAGEN vóór het onderzoek goed door!

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Code LNG-006
Laatste revisie: 23 augustus 2024 - 15:45
Hoe verloopt het onderzoek?

Myocardperfusiescintigrafie in rust en na farmacologische stress (LNG-006)

Eten en drinken

De dag vóór het onderzoek moet u vanaf 20.00 uur rekening houden met wat u drinkt en eet:


Drinken: U mag alléén maar water drinken (spa blauw/rood of water uit de kraan).


Eten: U mag géén cafeïnehoudende producten eten. Denk hierbij aan: chocolade, chocoladehagelslag, chocoladepasta, paracetamol met cafeïne en dergelijke.

Gebruikt u medicijnen?

Medicatie die gestopt moet worden: Er zijn medicijnen die tijdelijk gestopt moeten worden voor het onderzoek. Uw arts zal u hierover informeren. Het gaat hierbij met name om medicijnen voor hart en longen (bijvoorbeeld theofylline-preparaten, persantin (dipyridamol), asasantin, cafergot en ergocoffeine). 

Medicatie die u mag blijven gebruiken: Zogenaamde bèta blokkers als metoprolol (Selokeen) of bisoprolol (Emcor) moet u gewoon blijven gebruiken, tenzij uw specialist anders heeft gezegd.

Let op! Neemt u bij twijfel over uw medicatie contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Neem ook uw eigen longmedicatie (puffers en inhalers) mee op de dag van het onderzoek (als dit van toepassing is).

Bent u zwanger of zou u dit kunnen zijn? Of geeft u borstvoeding?

Neem dan contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U moet gedurende 4 uur stoppen met de borstvoeding. De arts van de afdeling Nucleaire Geneeskunde bekijkt of het nodig is om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wat voor kleding trekt u aan?

Voor het onderzoek moet u uw bovenlichaam bloot maken. Wij vragen u daarom om ruimvallende kleding te dragen. Ook raden wij u aan om op de dag van het onderzoek géén steunkousen te dragen.

Waar meldt u zich?

Dit onderzoek vindt plaats in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Henri Dunantstraat 1 ’s-Hertogenbosch.

We vragen u om 5 minuten vóór de afspraaktijd aanwezig te zijn in verband met de bruikbaarheid van de radioactieve stof. 

U meldt zich met de QR-code op uw dagticket bij de gele aanmeldzuil op de afdeling Nucleaire Geneeskunde (gebouw C, verdieping 0, ontvangst 3). Volg de instructies op het scherm en neem daarna plaats in de wachtruimte. 

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek?

Het onderzoek bestaat uit 2 onderdelen die in de ochtend en middag plaatsvinden.

Onderdeel 1: 's ochtends

De radioactieve stof wordt door een laborant via een infuus in een bloedvat in uw arm toegediend. 30 minuten na de injectie drinkt u 2 bekertjes water. Het water staat voor u klaar in de wachtruimte. 45 minuten na de injectie wordt u meegenomen naar de onderzoeksruimte. Daar krijgt u nog een bekertje (koolzuurhoudend) water te drinken. Daarna komt u op een smal bed te liggen met beide armen boven het hoofd. De camera kan u niet raken tijdens de scan. De camera zal in stappen om uw bovenlichaam heen draaien. U moet goed stil blijven liggen. De scan duurt ongeveer 20 minuten.

Onderdeel 2: 's middags

Ongeveer 2 tot 3 uur later komt u terug voor het inspanningsonderzoek. In de tussenliggende tijd mag u niets anders dan water drinken. Voor dit gedeelte van het onderzoek ontkleedt u het bovenlichaam. De laborant brengt een infuus aan in een bloedvat in uw arm. Nu neemt u plaats op een bed. Er worden elektroden op uw bovenlichaam aangebracht voor de registratie van uw hartslag. Tijdens de test wordt regelmatig uw bloeddruk gemeten. Uw hart wordt ingespannen (farmacologische stress) met behulp van een medicijn. Dit medicijn wordt via het infuus toegediend.

U kunt door het medicijn heel kort (ongeveer 3 minuten) last krijgen van de volgende klachten: druk op de borst, benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, een drukkend gevoel in de hals en warm worden.

Probeer zo stil mogelijk te blijven liggen, ondanks eventuele ongemakken. De scan is zeer gevoelig voor beweging.

Bij deze test zijn altijd een laborant en een arts aanwezig. Krijgt u tijdens de test last van klachten? Dan is het belangrijk dit aan de arts of laborant te vertellen. De laborant spuit via het infuus opnieuw een radioactieve stof in. Dit wordt gedaan terwijl u ligt. Hierna worden het infuus en de elektroden verwijderd.

Een half uur later drinkt u weer 2 bekertjes water. Daarna wordt opnieuw een scan gemaakt. Deze scan wordt op dezelfde manier gemaakt als de eerste scan. Bij deze tweede scan krijgt u een aantal ECG-plakkers op uw bovenlichaam. Daarmee wordt uw hartslag gevolgd tijdens de scan. Deze scan duurt ook weer 20 minuten.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na de tweede serie opnames bent u klaar en kunt u de afdeling verlaten. U kunt weer gewoon eten en drinken. Ook kunt u weer normaal uw medicijnen innemen. Er is geen verdere nazorg nodig.

De radioactieve stof raakt u vanzelf weer kwijt. Het toegediende medicijn is uitgewerkt.

Hoe lang duurt het onderzoek?

Onderdeel 1: 1 uur en 45 minuten.

Wachttijd:     2 tot 3 uur

Onderdeel 2: 1 uur en 30 minuten

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik lees dat ik een infuus of injectie krijg, maar ik ben moeilijk te prikken. Wat nu?

Als u uit eerdere ervaringen weet dat u moeilijk te prikken bent, neemt u dan vóór het onderzoek contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. 

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Geef dit zo snel mogelijk door, maar tenminste 48 uur vóór het onderzoek. Dit kan via telefoonnummer (073) 553 26 90. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

U kunt telefonisch contact opnemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde, telefoonnummer (073) 553 26 90. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. 

Bekijk ook de algemene informatie over onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Hier vindt u ook een video over de afdeling.