Onderzoek

Punctie van een gewricht bij reumatologie

Bij dit onderzoek wordt met een naald wat vocht opgezogen uit het gezwollen gewricht.

Vocht in een gewricht kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ontsteking, een bloeding of infectie. Door vocht uit uw gewricht te onderzoeken, kan duidelijk worden wat de oorzaak is van het probleem.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code REU-104
Laatste revisie: 30 augustus 2024 - 14:00
Hoe verloopt het onderzoek?

Punctie van een gewricht bij reumatologie

Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.

Wat zijn de risico's?

De kans op problemen bij een punctie in het gewricht is heel klein. Heel soms ontstaat er een infectie doordat er via de prik bacteriën in het gewricht komen. Door de prik kan er een bloeding in het gewricht ontstaan. Dit komt vooral voor bij mensen die bloedverdunners gebruiken.

Bij een punctie van het gewricht prikt de reumatoloog of de verpleegkundig specialist met een naald in het gewricht. Via een spuit die aan de naald vastzit, wordt vocht uit uw gewricht gezogen. De reumatoloog of verpleegkundig specialist kan via dezelfde naald ook medicijnen in uw gewricht spuiten. Bijvoorbeeld een ontstekingsremmend medicijn.

De reumatoloog kan door de microscoop zien of er ontstekingscellen en/of kristallen in het vocht zitten. Zo weet de reumatoloog bijvoorbeeld meteen of er sprake is van jicht.

Soms wordt het vocht uit het gewricht naar het laboratorium gestuurd. De laborant onderzoekt of er bacteriën en ontstekingscellen in het vocht zitten.

Heeft u ook een medicijn in uw gewricht gekregen? Dan moet u mogelijk daarna rust houden. Overleg dit met de reumatoloog of specialistisch verpleegkundige.

Naar huis

Na het onderzoek mag u meteen weer naar huis.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan kunt u bellen naar de polikliniek Reumatologie, telefoonnummer (073) 553 28 86.